Νανογέρακο - Ορνιθοπανίδα Νανογέρακο

Νανογέρακο

Νανογέρακο (Falco columbarius)
Είναι πουλί που πετάει γρήγορα και ακανόνιστα. Στη χώρα μας έρχεται για να διαχειμάσει και δεν φωλιάζει στην Ελλάδα. Τρέφεται με μικρά πουλιά.
Ο Νανογέρακας (Falco columbarius) είναι το μικρότερο αρπακτικό της Ευρώπης αλλά από τα μαχητικότερα μακρυφτέρουγο γεράκι. Το μέγεθός του σε βάρος για τα αρσενικά αρχίζει από τα 150 γρ. και για τα θηλυκά φτάνει μέχρι τα 255γρ. και με άνοιγμα φτερών από τα 56 εκ. για τα αρσενικά μέχρι τα 69 εκ. για τα θηλυκά.

Ιερακόμορφα | Γεράκια

Παρόλο το μικρό του μέγεθος είναι δεινός κυνηγός αφού στο μενού του ένας θηλυκός Νανογέρακας μπορεί να συμπεριλάβει μέχρι και φάσα, είναι με λίγα λόγια, ένας αξιοθαύμαστος θηρευτής με μεγάλη ταχύτητα και ο τρόπος που κυνηγάει είναι ίδιος με τα υπόλοιπα μακρυφτέρουγα ξαδέλφια του, με τη μόνη διαφορά, δεν χρησιμοποιεί πάντα την υψηλή πτήση στα κυνήγια του αφού πολλές φορές έχει παρατηρηθεί να πλανάρει πάνω από θάμνους, λιβάδια και δέντρα πριν την εφόρμηση του σε κάποιο θήραμα.
Η βασική διατροφή του είναι τα πουλιά πιάνοντας τα στον αέρα, μετά τα τρωκτικά και ένα μικρό μέρος της διατροφής του είναι και τα έντομα.
Είναι γεράκι που δεν φοβάται ιδιαίτερα τον άνθρωπο.
Πως θα τον αναγνωρίσουμε: Είναι μικρό γεράκι. Το μέγεθος του σώματος είναι περίπου 30 εκ. (το αρσενικό είναι μικρότερο από το θηλυκό). Το αρσενικό έχει γκριζομπλέ ράχη και ξανθή κοιλιά με έντονες ραβδώσεις. Στην άκρη της ουράς έχει μια πλατιά μαύρη ταινία. Το θηλυκό έχει καφέ ράχη με πολλές εναλλασσόμενες καφέ και μπεζ ταινίες στην ουρά.








Στην Ιερακοτροφία είναι από τα αρπακτικά που λόγω του μεγέθους του, θέλει μεγάλη προσοχή στη διατροφή του, γιατί ως γνωστών έχει γρήγορο μεταβολισμό, που σημαίνει ότι ακόμα και με λίγα γραμμάρια λιγότερα στα γεύματά του μπορεί να λιμοκτονήσει εύκολα. Ο αρσενικός Νανογέρακας θεωρείται από πολλούς γερακάρηδες ακατάλληλος για Ιερακοθηρία γι’αυτό χρησιμοποιούν σχεδόν πάντα θηλυκούς Νανογέρακες. Στην εκπαίδευσή του δεν είναι δύσκολο γεράκι σε σχέση με τα άλλα ξαδέλφια του, αλλά λόγω των παραπάνω είναι καλό να χρησιμοποιηθεί από έναν έμπειρο γερακάρη και όχι από έναν άπειρο.
Πολλοί γερακάρηδες στην Ευρώπη χρησιμοποιούν τον Νανογέρακα στο κυνήγι του κορυδαλλού, των σπουργιτιών, της τσίχλας, του κότσυφα και άλλων παρόμοιων θηραμάτων. Για όσους χρησιμοποιούν έναν Νανογέρακα στην Ιερακοθηρία αναφέρουν το κυνήγι του, σαν μία ευχάριστη εμπειρία γεμάτη εκπλήξεις αφού με το θάρρος και την μαχητικότητα που τον διακατέχουν εκπλήσσουν συχνά τον γερακάρη.
Ετικέτες: Ιερακίδες, Ιερακόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Νανογέρακο

Back To Top