Ασπρογέρακας - Ορνιθοπανίδα Ασπρογέρακας

Ασπρογέρακας

Ασπρογέρακας (Falco rusticolus)
Ο ασπρογέρακας είναι ένα αρκτικό αρπακτικό πουλί της οικογένειας των Ιερακίδων (Falconidae), θεωρείτε το μεγαλύτερο γεράκι του κόσμου. Ζεί περιμετρικά στις αρκτικές περιοχές της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής καθώς και της Γροιλανδίας, στην άγονη τούνδρα.
Χαρακτηριστικά
Ο ασπρογέρακας έχει μυτερές φτερούγες και η ουρά του είναι σχετικά μεγάλη. Το σώμα του είναι παχύ και δυνατό, ιδιαίτερα στα θηλυκά, τα οποία είναι αρκετά μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα αρσενικά. Έχουν μια μεγάλη ποικιλία σε χρώματα φτερών, τα οποία κυμαίνονται από λευκό με μαύρο στίγματα έως σκούρο γκρι. Η ίριδα είναι σκούρο καφέ και ο δακτύλιος γύρω της είναι κίτρινος. Το ράμφος έχει χρώμα γκριζομπλέ και η άκρη του είναι αισθητά πιο σκούρα. Οι διαφορές στο χρώμα μεταξύ των δύο φύλων είναι μικρές, τα αρσενικά τείνουν να έχουν ελαφρώς ανοιχτότερο φτέρωμα από τα θηλυκά.
Είναι το μεγαλύτερο γεράκι του κόσμου, μπορεί να φτάσει τα 60 εκατοστά σε μήκος. Τα θηλυκά, που έχουν μέσο όρο 1.400 έως 2.100 γραμμάρια, ζυγίζουν σχεδόν διπλάσια από τα αρσενικά. Το άνοιγμα των φτερούγων κυμαίνεται μεταξύ 105 και 131 εκατοστών. Τα πόδια τους είναι σκεπασμένα με φτερά.
Βιότοπος εμφάνιση
Κυριαρχεί στην άγονη τούνδρα και σε απομονωμένες ακτές της Αρκτικής, όπου κυνηγάει Λαγόποδες των Άλπεων κατά τη διάρκεια των πτήσεων του, συχνά βουτώντας απότομα από ψηλά με εκπληκτική ταχύτητα, για να χτυπήσει το θήραμά του στο έδαφος. Στην κεντρική Ευρώπη παρατηρείται σπάνια ως χειμερινός επισκέπτης, κυρίως κοντά στις ακτές, όταν τα τρόφιμα είναι λιγοστά. Στην ορνιθολογική βιβλιογραφία, συνήθως αναφέρονται ως τριμορφικά και γίνεται διάκριση μεταξύ λευκών, γκρι και σκούρων μορφών. Οι διαφορετικές μορφές χρώματος περιγράφονται επανειλημμένα ως γεωγραφικά προσδιορισμένες. Οι μορφές λευκού χρώματος, βρίσκονται κυρίως στη Γροιλανδία και την Ανατολική Σιβηρία. Τα γκρίζα, είναι τυπικά στην Ισλανδία και τη νότια Γροιλανδία, ενώ τα σκούρα χρώματα εμφανίζονται κυρίως στη Σκανδιναβία, τη βόρεια Φινλανδία και τη βόρεια Ρωσία. Διαφορετικές μορφές χρώματος μπορεί να εμφανιστούν σε όλους τους πληθυσμούς.
Διατροφή
οι ασπρογέρακες περνούν πολύ χρόνο κοντά στη θάλασσα, ζουν και κυνηγούν σε συμπαγή πάγο. Τα πουλιά ξεκουράζονται πιθανότατα στον πάγο και κυνηγούν άλλα θαλάσσια πτηνά όπως γλάρους και λεπτόραμφους κέπφους (Cepphus), κάτι το οποίο φαίνεται να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες χειμερινές ακτίνες δράσης που έχουν καταγραφεί για οποιοδήποτε αρπακτικό πτηνό. Συνήθως κυνηγά κοντά στο έδαφος, τρωκτικά και πουλιά πολλών ειδών της τούνδρας και της ακτογραμμής, προτιμά κυρίως τους λαγόποδες (Lagopus), τους αρκτικούς λαγούς (Lepus arcticus) και τους σκίουρους της Αρκτικής. Ο μόνος αντίπαλός του είναι το γεράκι πετρίτης (Falco peregrinus) με τις υψηλότερες πτήσεις.
Αναπαραγωγή
Ο ασπρογέρακας προτιμά γκρεμούς για τοποθεσίες φωλιάσματος. Ωστόσο, χρησιμοποιούν περιστασιακά εγκαταλελειμμένες φωλιές από κοράκια (Corvus corax) και χρυσαετούς (Aquila chrysaetos) σε δέντρα. Οι ασπρογέρακες αναπαράγονται για πρώτη φορά στην ηλικία των δύο ετών. Κοντά στα τέλη Απριλίου, τα θηλυκά γεννούν συνήθως 3 ή 4 αυγά, τα οποία επωάζονται και από τους δύο γονείς. Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 34 έως 36 ημέρες. Όλα τα αυγά εκκολάπτονται περίπου 35 ημέρες μετά την ωοτοκία τους και τα νεαρά γεράκια φεύγουν από τη φωλιά για να κυνηγήσουν μόνα τους, περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες αργότερα. Και τα δύο φύλα φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα μεταξύ των δύο και τριών ετών.
Πληθυσμός
Τα στοιχεία του πληθυσμού (περίπου 50.000 πουλιά), βασίζονται συνήθως σε πρόχειρες εκτιμήσεις, επειδή είναι πολύ δύσκολο να τα παρατηρήσουμε στη φύση. Οι Ινουίτ το κυνηγούν περιστασιακά για τροφή και για τα φτερά του, τα οποία χρησιμοποιούνται σε ρούχα και σε θρησκευτικές τελετουργίες.
Κάποια συλλαμβάνονται παράνομα και πωλούνται στη μαύρη αγορά ώς κυνηγητικά γεράκια.
Διάφορα
◾Στην παραδοσιακή γερακοποιία, 0 ασπρογέρακας ήταν το πουλί των βασιλιάδων, είναι γνωστό από τον μεσαίωνα ώς κυνηγετικό γεράκι, θεωρούνταν ιδιαίτερα πολύτιμα και ήταν τακτικά μεταξύ των δώρων των μελών πριγκιπικών οίκων.
◾Ο ασπρογέρακας είναι η επίσημη μασκότ της Ακαδημίας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (U.S. Air Force Academy).
◾Η οριζόντια ταχύτητα πτήσης υπερβαίνει αυτή του πετρίτη.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Ιερακίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ασπρογέρακας

Back To Top