Θυελλοπούλια - Ορνιθοπανίδα Θυελλοπούλια

Θυελλοπούλια

Θυελλοπούλια (Fulmarus)
Γένος ωκεάνιων πτηνών της οικογένειας των προκελαριίδων ή ρινοτρυπίδων (Procellariidae) της τάξης των ρινοτρυπόμορφων. Συγγενεύουν με τους υδροβατίδες (Hydrobatidae). Είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από τα προεξέχοντα, σωληνωτά ρουθούνια πάνω από τα ράμφη τους. Πετούν χαμηλά πάνω από τα κύματα του ανοιχτού ωκεανού, χρησιμοποιώντας τις χαρακτηριστικές του ευθείες, δύσκαμπτες φτερούγες, με ελαφρύ φτερούγισμα, με ολίσθηση και πλευρικές κινήσεις, έτσι ώστε να προβάλλουν εναλλάξ τα λευκά κάτω τμήματα του σώματός τους, και στη συνέχεια τα γκρίζα άνω μέρη.
Τα θυελλοπούλια έχουν απίστευτα μεγάλα ρουθούνια και πολύ καλά αναπτυγμένα οσφρητικά κέντρα. Μπορούν να μυρίσουν τα ιχθυέλαια από απόσταση 25 χιλιομέτρων. Είναι δύσκολο να μετακινηθούν στη στεριά, αλλά έχουν εξαιρετική άνεση στην πτήση. Έχουν μεγάλο προσδόκιμο ζωής και μπορούν να ζήσουν έως και 40 χρόνια. Τα θυελλοπούλια είναι πελαγικά πτηνά, ζουν εξ ολοκλήρου στη θάλασσα, εκτός από τους μήνες που αναπαράγονται.
Διατροφή
Τρέφονται σχεδόν με οτιδήποτε, οι φυσικές τροφές τους είναι μικρά ψάρια, καλαμάρια και καρκινοειδή που συλλέγονται από την επιφάνεια του νερού. Συχνά τρέφονται από τα σκουπίδια των πλοίων (υπολείμματα ψαριών) ή στη στεριά με σκουπίδια.
Βιότοπος εμφάνιση
Είναι πολυάριθμα στον Βόρειο Ατλαντικό, λόγω της αύξησης των αποβλήτων που διατίθενται από τις μηχανότρατες οι οποίες αποβάλλουν τα ψάρια στη θάλασσα.
◾Ο βόρειος φουλμάρος (Fulmarus glacialis), φωλιάζει σε αποικίες σε ωκεάνιους βράχους των αρκτικών νησιών, των Βρετανικών Νήσων και των ακτών της δυτικής Ευρώπης. το χειμώνα είναι άφθονο σε υπεράκτια νερά στις υποαρκτικές και εύκρατες ζώνες.
◾Ο νότιος φουλμάρος (Fulmarus glacialoides) έχει συγκρίσιμη κατανομή στο Νότιο Ημισφαίριο. Και τα δύο θυελλοπούλια είναι συνήθως κατά κύριο λόγο λευκά με γκρι μανδύα, πιο σκούρες χρωματικές μορφές εμφανίζονται σε ορισμένους πληθυσμούς.
◾Ο γιγαντιαίος φουλμάρος (Macronectes giganteus), είναι ένα συγγενικό είδος της ίδιας οικογένειας με μήκος περίπου 90 εκατοστά και άνοιγμα φτερών πάνω από 200 εκατοστά. Είναι μακράν το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας. Αυτό το είδος φωλιάζει σε νησιά γύρω από τον Ανταρκτικό Κύκλο και σε υποανταρκτικά νερά. Τρέφεται με ζωντανές και νεκρές ζωικές τροφές κάθε είδους.
Αναπαραγωγή
Αναπαράγονται σε γκρεμούς και γεννούν ένα μόνο αυγό. Για να υπερασπιστούν τη φωλιά τους εκτοξεύουν στους επίδοξους εισβολείς, ένα στομαχικό υγρό με έντονη μυρωδιά ψαριού που παράγεται στο στομάχι τους. Αυτό το εξελικτικό χαρακτηριστικό είναι μια αμυντική τακτική, αλλά και μια πηγή ενέργειας για πτήσεις μεσαίου βεληνεκούς.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
αελλωδίδες
Οικογένεια νηκτικών πτηνών της τάξης των ρινοτρυπομόρφων ή προκελαριομόρφων. Λέγονται και αλλωδίδες προκελαρίδες. Τα πτηνά αυτά έχουν ράμφος μακρουλό, βαθιά αυλακωτό και γαμψό σαν αγκίστρι. Έχουν μακριές φτερούγες, που τους εξασφαλίζουν μεγάλη άνεση στην πτήση, κοντά πόδια με μακριά δάχτυλα που συνδέονται με πλατιά νηκτική μεμβράνη. Τα πουλιά της τάξης αυτής ξεχωρίζουν από τα άλλα, γιατί έχουν ρουθούνια που βρίσκονται στην άκρη κεράτινων σωληνίσκων. Η οικογένεια των α. περιλαμβάνει περίπου 60 είδη που βρίσκονται σε όλους τους μεγάλους ωκεανούς. Μερικά χαρακτηριστικά είδη είναι o φουλμάρος, που ζει στον Αρκτικό ωκεανό και στον βόρειο Ατλαντικό και o πουφίνος θυελλοπόρος,πτηνό διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας, γνωστοί πουφίνοι είναι ο θυελλοπόρος ο κοινός, γνωστός κυρίως ως μίχος μάχος, και ο θυελλοπόρος ο φαιός, γνωστός επίσης ως μύχος ή μάχος αλλά και αρτέμης.
Ετικέτες: Θαλλασοπούλια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Θυελλοπούλια

Back To Top