Χαύνα - Ορνιθοπανίδα Χαύνα

Χαύνα

Χαύνα, Chauna (Anhimidae)
Οικογένεια νησσόμορφων (Anseriformes) υδρόβιων πουλιών της Νότιας Αμερικής που περιλαμβάνει τρία είδη που συναντούνται σε έλη. Παρόλο που μοιάζουν εξωτερικά με τα ορνιθόμορφα, οι πιο κοντινοί συγγενείς τους είναι τα νησσόμορφα. Τα πουλιά αυτά είναι γνωστά για τις δυνατές κραυγές τους, που τους έχουν δώσει την αγγλική ονομασία Screamers. Είναι χορτοφάγα τρέφονται με υδρόβια φυτά και φωλιάζουν στο έδαφος σε καλαμιώνες κοντά στο νερό. Υπάρχουν δύο γένη, με τρία είδη, που βρίσκονται στην τροπική και υποτροπική Ν. Αμερική. Χαρακτηριστικά με την πρώτη ματιά, τα πουλιά αυτά με το παχουλό σώμα, το μικρό κεφάλι και με το μικρό ράμφος μοιάζουν περισσότερο με ορνιθόμορφα. Το ύψος κυμαίνεται από 75 έως 95 εκατοστά και μπορούν να φτάσουν σε βάρος έως 4,5 κιλά, έχουν μακριά, παχιά πόδια με μακριά δάχτυλα.
Διατροφή
Κυρίως φυτοφάγα, τρέφονται κυρίως με υδρόβια φυτά, σπόρους, φύλλα, ρίζες και μίσχους λαχανικών και άλλων σιτηρών, τα νεαρά πουλιά σιτίζονται και με μικρές ποσότητες εντόμων.
Βιότοπος
Ζούν σε ζεύγη (κατά την περίοδο αναπαραγωγής) ή μεγάλα σμήνη ως 100 πουλιών, μόνο στη Νότια Αμερική. Η περιοχή κατανομής των τριών ειδών περιλαμβάνει τις πεδινές περιοχές της Κολομβίας και της Βενεζουέλας και μια μεγάλη περιοχή ανατολικά της οροσειράς των Άνδεων από τη Βολιβία έως την κεντρική Αργεντινή. Ο προτιμώμενος βιότοπος είναι τροπικοί ή υποτροπικοί υγρότοποι, κυρίως ελώδες εκτάσεις, όχθες ποταμών με αργή ροή, λίμνες στην ανοιχτή σαβάνα και καλλιεργημένες εκτάσεις.
Αναπαραγωγή
Κάνουν μονογαμικές σχέσεις που κρατούν για πολλά χρόνια ή πιθανόν για όλη τους την ζωή. Η περίοδος αναπαραγωγής είναι πολύ διαφορετική και εξαρτάται έντονα από τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία, αλλά με εξαίρεση το είδος Chauna chavaria, το οποίο αναπαράγεται όλο το χρόνο, επικεντρώνεται γύρω από τη νότια άνοιξη, δηλαδή Σεπτέμβριο έως Οκτώβριο.
Διάφορα
◾Το όνομά τους "Screamers" οφείλεται στην πολύ δυνατή φωνή τους, η οποία μπορεί να ακουστεί σε απόσταση έως 3 χιλιομέτρων. Οι ντόπιοι πιάνουν νεαρούς κράχτες για να τους μεγαλώσουν μαζί με κότες τις οποίες υπερασπίζονται διακαώς από τους θηρευτές τους. Είναι εξαιρετικά ζώα φύλαξης, λόγω των δυνατών κραυγών τους όταν συναντούν οτιδήποτε νέο και δυνητικά απειλητικό.
◾Το είδος Chauna torquata, θεωρείται παρασιτικό καθώς προκαλεί καταστροφές σε καλλιέργειες.
◾Chauna, Χαύνος, πνευματικά νωθρός, αποκοιμισμένος, αποβλακωμένος.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Οικογένεια, Χήνες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Χαύνα

Back To Top