Λαγόπους - Ορνιθοπανίδα Λαγόπους

Λαγόπους

Λαγόπους, χιονόκοτες (Lagopus)
Γένος ορνιθόμορφων πτηνών της οικογένειας των τετραονιδών. Περιλαμβάνει τρία είδη, γνωστά με την κοινή ονομασία χιονόκοτα, τα οποία ζουν στις ψυχρές περιοχές του βορείου ημισφαιρίου, κυρίως στις τούνδρες και στην αλπική ζώνη των βουνών.
Έχουν κοντόχοντρο σώμα, μήκους 30-40 εκ. και βάρους 350-400 γρ. Τα πόδια τους είναι σκεπασμένα με φτερά μέχρι τα νύχια. Η παρουσία φτερών στα δάκτυλα επιτρέπει στα πουλιά αυτά να περπατούν με ευκολία πάνω στο χιόνι, αφήνοντας χαρακτηριστικά ίχνη.
Οι χιονόκοτες αλλάζουν το φτέρωμά τους πολλές φορές τον χρόνο, ανάλογα με την εποχή· το χειμερινό φτέρωμα είναι συνήθως λευκό, ώστε να μη διακρίνονται στο χιόνι, ενώ τις υπόλοιπες εποχές αποκτά γκριζωπές, καφέ ή καστανοκόκκινες αποχρώσεις, που μπορεί να διαφέρουν στα δύο φύλα. Οι χιονόκοτες τρέφονται κυρίως με φύλλα και καρπούς και φωλιάζουν στο έδαφος. Το θηλυκό αποθέτει στη φωλιά 4-10 αβγά, τα οποία κλωσά για 21-24 μέρες.
Το είδος Lagopus leucurus ζει αποκλειστικά στις ορεινές περιοχές της δυτικής Βόρειας Αμερικής, ενώ τα είδη Lagopus lagopus και Lagopus mutus έχουν ευρεία εξάπλωση στις υποαρκτικές και αλπικές περιοχές, κυρίως της Βόρειας Αμερικής και τη Ευρώπης.
Ετικέτες: Ορνιθόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Λαγόπους

Back To Top