Γένος: Τυμπανούχοι, prairie grouse (Tympanuchus) 
Γένος ορνιθόμορφων πτηνών που ανήκουν στην υποοικογένεια Τετραονίδες (Tetraoninae). Ζούν στη Βόρεια Αμερική, το μήκος σώματος κυμαίνεται από 40 έως 43 εκατοστά. Είναι γνωστά για την ερωτική συμπεριφορά κατά την εποχή του ζευγαρώματος, τα αρσενικά χορεύουν γύρω από τα θηλυκά με τεντωμένο λαιμό, ανοικτές και ανασηκωμένες ουρές και με τους αεροφόρους σάκους στο πλάι του λαιμού διογκωμένους.
Τρέφονται κυρίως με φυτικές τροφές και έντομα.
Η επιστημονική ονομασία του γένους (Tympanuchus) προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις τύμπανον (τύμπανο) και -ούχος (από το ρήμα ἔχω, αυτός που φέρει/έχει), περιγράφοντας με απόλυτη ακρίβεια το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των αρσενικών: τους πλευρικούς λαιμικούς σάκους που φουσκώνουν σαν μπαλόνια ή τύμπανα.
🔸Τα Πτερύγια του Λαιμού (Pinnae): Στον σβέρκο τους φέρουν μακριές, εξειδικευμένες τούφες φτερών. Κατά τη διάρκεια του φλερτ, οι τούφες αυτές ανασηκώνονται προς τα πάνω και μπροστά, μοιάζοντας με όρθια αυτιά ή κέρατα.
🔸Το Πτέρωμα: Κυριαρχείται από ένα πυκνό μοτίβο οριζόντιων ραβδώσεων σε αποχρώσεις του καφέ, του μπεζ και του λευκού, προσφέροντας τέλειο καμουφλάζ στα ανοιχτά χορτολίβαδα (λιβάδια και στέπες) όπου ζουν.
Μορφολογία: Ξεχωρίζει εύκολα από τα άλλα δύο είδη καθώς στερείται των μακριών πτερυγίων του λαιμού, ενώ φέρει μια χαρακτηριστική, μυτερή (οξύουρη) ουρά, όπου τα δύο κεντρικά φτερά είναι μακρύτερα από τα υπόλοιπα. Το πτέρωμά του έχει πιο στικτό (κηλιδωτό) μοτίβο παρά γραμμωτό. Οι τυμπανικοί σάκοι του αρσενικού είναι μοβ-βιολετί.
Ταξινομική Σημείωση: Παλαιότερα ταξινομούνταν στο δικό του μονοτυπικό γένος ως Pedioecetes phasianellus, όμως γενετικές μελέτες απέδειξαν τη στενή φυλογενετική του συγγένεια με τους άλλους τυμπανούχους και μεταφέρθηκε στο γένος Tympanuchus.
Κατάσταση Διατήρησης: Ελάχιστης Ανησυχίας (Least Concern).
Ιδιαίτερα Υποείδη:
1. † Tympanuchus cupido cupido (Heath Hen): Ένα διάσημο υποείδος των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ, το οποίο εξαφανίστηκε οριστικά το 1932 λόγω του κυνηγιού, της απώλειας βιοτόπων και των ασθενειών.
2. Tympanuchus cupido attwateri (Attwater's Prairie-Chicken): Ένα εξαιρετικά απειλούμενο υποείδος των παράκτιων λιβαδιών του Τέξας και της Λουιζιάνα. Ο πληθυσμός του στη φύση έχει μειωθεί δραματικά σε ελάχιστα άτομα και συντηρείται κυρίως μέσω προγραμμάτων αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία.
Κατάσταση Διατήρησης: Σχεδόν Απειλούμενο (Near Threatened).
Attwater's Prairie Chicken, (Tympanuchus cupido attwateri)
Μέγεθος & Βάρος: Μήκος σώματος 38 έως 41 εκατοστά. Βάρος 600 έως 800 γραμμάρια.
Γεωγραφική Εξάπλωση: Πολύ περιορισμένη περιοχή στις νοτιοδυτικές μεγάλες πεδιάδες των ΗΠΑ (δυτικό Κάνσας, Οκλαχόμα, Νέο Μεξικό, Τέξας και νοτιοανατολικό Κολοράντο).
Βιότοπος: Ξηρά grasslands με χαμηλούς θάμνους (κυρίως sand sagebrush και shinnery oak).
Κατάσταση Διατήρησης: Ευάλωτο (Vulnerable), με ορισμένους πληθυσμούς να έχουν καταχωρηθεί ως Απειλούμενοι (Endangered) υπό την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ λόγω της συνεχιζόμενης απώλειας των ενδιαιτημάτων τους.
Ζεί στην κεντρική και νότια ΗΠΑ, σε αμμόλοφους και λιβάδια στη Δυτική Οκλαχόμα, στο Τέξας, στο Νέο Μεξικό, και σπανιότερα στο Νοτιοανατολικό Κολοράντο και στο δυτικό Κάνσας. Εχει την ίδια ερωτική συμπεριφορά με τα υπόλοπα είδη του γένους.
Απώλεια και Κατακερματισμός Ενδιαιτημάτων: Πάνω από το 90% των παραδοσιακών tallgrass και shortgrass prairies της Βόρειας Αμερικής έχει μετατραπεί σε καλλιεργήσιμη γη ή έχει αστικοποιηθεί.
Αποφυγή Υψηλών Δομών: Οι Τυμπανούχοι έχουν μια έμφυτη συμπεριφορά αποφυγής οποιασδήποτε ψηλής κατασκευής (όπως πυλώνες ρεύματος, δέντρα ή ανεμογεννήτριες), καθώς τις συνδέουν με πιθανές θέσεις κουρνιάσματος για αρπακτικά πτηνά (γεράκια, αετούς). Αυτό σημαίνει ότι η εγκατάσταση αιολικών πάρκων ή γραμμών μεταφοράς ενέργειας μπορεί να καταστήσει τεράστιες εκτάσεις ακατάλληλες για αυτούς, ακόμη κι αν η βλάστηση παραμένει ανέπαφη.
Πηγές: Cornell Lab of Ornithology (All About Birds), IUCN Red List, Grassland Bird Conservation Council (2025).

Γένος ορνιθόμορφων πτηνών που ανήκουν στην υποοικογένεια Τετραονίδες (Tetraoninae). Ζούν στη Βόρεια Αμερική, το μήκος σώματος κυμαίνεται από 40 έως 43 εκατοστά. Είναι γνωστά για την ερωτική συμπεριφορά κατά την εποχή του ζευγαρώματος, τα αρσενικά χορεύουν γύρω από τα θηλυκά με τεντωμένο λαιμό, ανοικτές και ανασηκωμένες ουρές και με τους αεροφόρους σάκους στο πλάι του λαιμού διογκωμένους.
Τετραονίδαι
Αγριόκουρκος
Μαυροκόκκορας
Αγριόκοτα
Bonasa umbellus
Spruce Grouse
Τυμπανούχοι
Λαγόπους (Lagopus)
Βαλτοχιονόκοτα
Λαγοπόδης
Λαγοπόδης των Άλπεων
Σκωτσέζικος Λαγοπόδης
Λαγόπους pyrenaicus
Λαγοπόδης λευκόουρος
Η επιστημονική ονομασία του γένους (Tympanuchus) προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις τύμπανον (τύμπανο) και -ούχος (από το ρήμα ἔχω, αυτός που φέρει/έχει), περιγράφοντας με απόλυτη ακρίβεια το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των αρσενικών: τους πλευρικούς λαιμικούς σάκους που φουσκώνουν σαν μπαλόνια ή τύμπανα.
Κύρια Χαρακτηριστικά του Γένους:
🔸Οι Φωνητικοί / Τυμπανικοί Σάκοι (Air Sacs): Τα αρσενικά διαθέτουν μεγάλους, γυμνούς από φτερά δερμάτινους σάκους στα πλάγια του λαιμού. Κατά τις επιδείξεις, οι σάκοι αυτοί γεμίζουν με αέρα, παίρνοντας έντονο κίτρινο, πορτοκαλί ή μοβ χρώμα, και λειτουργούν ως αντηχεία για την παραγωγή βαθιών, υπόκωφων ήχων (booming).🔸Τα Πτερύγια του Λαιμού (Pinnae): Στον σβέρκο τους φέρουν μακριές, εξειδικευμένες τούφες φτερών. Κατά τη διάρκεια του φλερτ, οι τούφες αυτές ανασηκώνονται προς τα πάνω και μπροστά, μοιάζοντας με όρθια αυτιά ή κέρατα.
🔸Το Πτέρωμα: Κυριαρχείται από ένα πυκνό μοτίβο οριζόντιων ραβδώσεων σε αποχρώσεις του καφέ, του μπεζ και του λευκού, προσφέροντας τέλειο καμουφλάζ στα ανοιχτά χορτολίβαδα (λιβάδια και στέπες) όπου ζουν.
Κατηγορία: Ορνιθόμορφα | Τετραονίδες
Το γένος (Tympanuchus) περιλαμβάνει 3 είδη.Οξύουρος Τυμπανούχος, Sharp-tailed Grouse (Tympanuchus phasianellus)
Ζεί στη βόρεια Αμερική, από την κεντρική Αλάσκα μέχρι το Κεμπέκ. Μήκος σώματος 38-48 εκατοστά. Τα αρσενικά ζυγίζουν περίπου 950 γραμμάρια ενώ τα θηλυκά έχουν μέσο όρο βάρος περίπου 815 γραμμάρια. Το ράμφος είναι καφετί και η ίριδα του ματιού σκούρα καφέ. Ο βιότοπός του είναι ανοιχτά τοπία, όπως λιβάδια, στέπες με θάμνους και δάση με πολύ αραιά δέντρα. Τρέφονται κυρίως με χόρτα και έντομα, με ιδιαίτερη προτίμηση στις ακρίδες και στους γρύλους. Μετακινούνται σε περίοδο χιονοπτώσεων σε ζεστότερα και προστατευόμενα μέρη. Η φωλιά γίνεται στο έδαφος και γεννάει από 5 έως 17 αυγά. Επωάζει μόνο το θηλυκό και η περίοδος επώασης διαρκεί από 21 έως 24 ημέρες.Μορφολογία: Ξεχωρίζει εύκολα από τα άλλα δύο είδη καθώς στερείται των μακριών πτερυγίων του λαιμού, ενώ φέρει μια χαρακτηριστική, μυτερή (οξύουρη) ουρά, όπου τα δύο κεντρικά φτερά είναι μακρύτερα από τα υπόλοιπα. Το πτέρωμά του έχει πιο στικτό (κηλιδωτό) μοτίβο παρά γραμμωτό. Οι τυμπανικοί σάκοι του αρσενικού είναι μοβ-βιολετί.
Ταξινομική Σημείωση: Παλαιότερα ταξινομούνταν στο δικό του μονοτυπικό γένος ως Pedioecetes phasianellus, όμως γενετικές μελέτες απέδειξαν τη στενή φυλογενετική του συγγένεια με τους άλλους τυμπανούχους και μεταφέρθηκε στο γένος Tympanuchus.
Κατάσταση Διατήρησης: Ελάχιστης Ανησυχίας (Least Concern).
Μεγάλος Τυμπανούχος, Greater Prairie Chicken (Tympanuchus cupido)
Ζεί μόνο στις κεντρικές ΗΠΑ, στις πολιτείες Νεμπράσκα, Οκλαχόμα και τη Νότια Ντακότα. Το μήκος του κυμαίνεται από 40 έως 47 εκατοστά. Το φτέρωμα έχει καφέ και μαύρες ρίγες στο πάνω μέρος οι φτερούγες έχουν πιο ανοιχτόχρωμες ρίγες. Το κάτω μέρος λευκό με καφέ στενόμακρες λωρίδες. Η άκρη της ουράς αποτελείται σκούρα καφέ ανασηκωμένα σε σχήμα βεντάλιας φτερά, τα πόδια φτερωτά μέχρι τα νύχια. Το αρσενικό έχει δύο μεγάλα φτερά στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Πάνω από τα μάτια έχει δύο πορτοκαλί-κόκκινα εξογκώματα. Το θηλυκό έχει επίσης αεροφόρους σάκους στο πλάι του λαιμού, αλλά πολύ μικρότερους από το αρσενικό. Το ράμφος λεπτό και καφέ. Τα θηλυκά ζυγίζουν 770-1020 γραμμάρια, ενώ τα αρσενικά 990-1360 γραμμάρια. Το θηλυκό γεννά 8-12 ανοιχτό καφέ διάστικτα αυγά στο έδαφος. Η περίοδος επώασης διαρκεί 25 ημέρες, μόνο το θηλυκό φροντίζει τους νεοσσούς περίπου για 6-8 εβδομάδες. Τρέφονται με έντομα, ειδικά ακρίδες.
Ιδιαίτερα Υποείδη:
1. † Tympanuchus cupido cupido (Heath Hen): Ένα διάσημο υποείδος των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ, το οποίο εξαφανίστηκε οριστικά το 1932 λόγω του κυνηγιού, της απώλειας βιοτόπων και των ασθενειών.
2. Tympanuchus cupido attwateri (Attwater's Prairie-Chicken): Ένα εξαιρετικά απειλούμενο υποείδος των παράκτιων λιβαδιών του Τέξας και της Λουιζιάνα. Ο πληθυσμός του στη φύση έχει μειωθεί δραματικά σε ελάχιστα άτομα και συντηρείται κυρίως μέσω προγραμμάτων αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία.
Κατάσταση Διατήρησης: Σχεδόν Απειλούμενο (Near Threatened).
Attwater's Prairie Chicken, (Tympanuchus cupido attwateri)
Μικρός Τυμπανούχος, Lesser Prairie Chicken (Tympanuchus pallidicinctus)
Μορφολογία: Πολύ παρόμοιο με το T. cupido, αλλά ελαφρώς μικρότερο και με πιο ανοιχτόχρωμο πτέρωμα (οι καφέ ραβδώσεις είναι πιο λεπτές και ανοιχτές). Το βασικότερο διακριτικό του αρσενικού είναι οι τυμπανικοί σάκοι του, οι οποίοι έχουν ροδαλό-κόκκινο ή μοβ χρώμα.Μέγεθος & Βάρος: Μήκος σώματος 38 έως 41 εκατοστά. Βάρος 600 έως 800 γραμμάρια.
Γεωγραφική Εξάπλωση: Πολύ περιορισμένη περιοχή στις νοτιοδυτικές μεγάλες πεδιάδες των ΗΠΑ (δυτικό Κάνσας, Οκλαχόμα, Νέο Μεξικό, Τέξας και νοτιοανατολικό Κολοράντο).
Βιότοπος: Ξηρά grasslands με χαμηλούς θάμνους (κυρίως sand sagebrush και shinnery oak).
Κατάσταση Διατήρησης: Ευάλωτο (Vulnerable), με ορισμένους πληθυσμούς να έχουν καταχωρηθεί ως Απειλούμενοι (Endangered) υπό την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ λόγω της συνεχιζόμενης απώλειας των ενδιαιτημάτων τους.
Ζεί στην κεντρική και νότια ΗΠΑ, σε αμμόλοφους και λιβάδια στη Δυτική Οκλαχόμα, στο Τέξας, στο Νέο Μεξικό, και σπανιότερα στο Νοτιοανατολικό Κολοράντο και στο δυτικό Κάνσας. Εχει την ίδια ερωτική συμπεριφορά με τα υπόλοπα είδη του γένους.
Απειλές και Κατάσταση Διατήρησης
Οι Τυμπανούχοι θεωρούνται «είδη-ομπρέλα» (umbrella species) και εξαιρετικοί δείκτες της υγείας των λιβαδιών της Βόρειας Αμερικής. Δυστυχώς, οι πληθυσμοί τους έχουν υποστεί δραματική μείωση κατά τον τελευταίο αιώνα.Απώλεια και Κατακερματισμός Ενδιαιτημάτων: Πάνω από το 90% των παραδοσιακών tallgrass και shortgrass prairies της Βόρειας Αμερικής έχει μετατραπεί σε καλλιεργήσιμη γη ή έχει αστικοποιηθεί.
Αποφυγή Υψηλών Δομών: Οι Τυμπανούχοι έχουν μια έμφυτη συμπεριφορά αποφυγής οποιασδήποτε ψηλής κατασκευής (όπως πυλώνες ρεύματος, δέντρα ή ανεμογεννήτριες), καθώς τις συνδέουν με πιθανές θέσεις κουρνιάσματος για αρπακτικά πτηνά (γεράκια, αετούς). Αυτό σημαίνει ότι η εγκατάσταση αιολικών πάρκων ή γραμμών μεταφοράς ενέργειας μπορεί να καταστήσει τεράστιες εκτάσεις ακατάλληλες για αυτούς, ακόμη κι αν η βλάστηση παραμένει ανέπαφη.
Πηγές: Cornell Lab of Ornithology (All About Birds), IUCN Red List, Grassland Bird Conservation Council (2025).