Τυμπανούχοι - Ορνιθοπανίδα Τυμπανούχοι

Τυμπανούχοι

Γένος: Τυμπανούχοι, prairie grouse (Tympanuchus)
Γένος ορνιθόμορφων πτηνών που ανήκουν στην υποοικογένεια Τετραονίδες (Tetraoninae). Ζούν στη Βόρεια Αμερική, το μήκος σώματος κυμαίνεται από 40 έως 43 εκατοστά. Είναι γνωστά για την ερωτική συμπεριφορά κατά την εποχή του ζευγαρώματος, τα αρσενικά χορεύουν γύρω από τα θηλυκά με τεντωμένο λαιμό, ανοικτές και ανασηκωμένες ουρές και με τους αεροφόρους σάκους στο πλάι του λαιμού διογκωμένους. Τρέφονται κυρίως με φυτικές τροφές και έντομα.

Κατηγορία: Ορνιθόμορφα | Τετραονίδες

Το γένος (Tympanuchus) περιλαμβάνει 3 είδη.
Sharp-tailed Grouse, (Tympanuchus phasianellus) Ζεί στη βόρεια Αμερική, από την κεντρική Αλάσκα μέχρι το Κεμπέκ. Μήκος σώματος 38-48 εκατοστά. Τα αρσενικά ζυγίζουν περίπου 950 γραμμάρια ενώ τα θηλυκά έχουν μέσο όρο βάρος περίπου 815 γραμμάρια. Το ράμφος είναι καφετί και η ίριδα του ματιού σκούρα καφέ. Ο βιότοπός του είναι ανοιχτά τοπία, όπως λιβάδια, στέπες με θάμνους και δάση με πολύ αραιά δέντρα. Τρέφονται κυρίως με χόρτα και έντομα, με ιδιαίτερη προτίμηση στις ακρίδες και στους γρύλους. Μετακινούνται σε περίοδο χιονοπτώσεων σε ζεστότερα και προστατευόμενα μέρη. Η φωλιά γίνεται στο έδαφος και γεννάει από 5 έως 17 αυγά. Επωάζει μόνο το θηλυκό και η περίοδος επώασης διαρκεί από 21 έως 24 ημέρες.


Greater Prairie Chicken, (Tympanuchus cupido) Ζεί μόνο στις κεντρικές ΗΠΑ, στις πολιτείες Νεμπράσκα, Οκλαχόμα και τη Νότια Ντακότα. Το μήκος του κυμαίνεται από 40 έως 47 εκατοστά. Το φτέρωμα έχει καφέ και μαύρες ρίγες στο πάνω μέρος οι φτερούγες έχουν πιο ανοιχτόχρωμες ρίγες. Το κάτω μέρος λευκό με καφέ στενόμακρες λωρίδες. Η άκρη της ουράς αποτελείται σκούρα καφέ ανασηκωμένα σε σχήμα βεντάλιας φτερά, τα πόδια φτερωτά μέχρι τα νύχια. Το αρσενικό έχει δύο μεγάλα φτερά στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Πάνω από τα μάτια έχει δύο πορτοκαλί-κόκκινα εξογκώματα. Το θηλυκό έχει επίσης αεροφόρους σάκους στο πλάι του λαιμού, αλλά πολύ μικρότερους από το αρσενικό. Το ράμφος λεπτό και καφέ. Τα θηλυκά ζυγίζουν 770-1020 γραμμάρια, ενώ τα αρσενικά 990-1360 γραμμάρια. Το θηλυκό γεννά 8-12 ανοιχτό καφέ διάστικτα αυγά στο έδαφος. Η περίοδος επώασης διαρκεί 25 ημέρες, μόνο το θηλυκό φροντίζει τους νεοσσούς περίπου για 6-8 εβδομάδες. Τρέφονται με έντομα, ειδικά ακρίδες.


Attwater's Prairie Chicken, (Tympanuchus cupido attwateri) Υποείδος του παραπάνω, ζεί στο Τέξας.


Lesser Prairie Chicken (Tympanuchus pallidicinctus) Ζεί στην κεντρική και νότια ΗΠΑ, σε αμμόλοφους και λιβάδια στη Δυτική Οκλαχόμα, στο Τέξας, στο Νέο Μεξικό, και σπανιότερα στο Νοτιοανατολικό Κολοράντο και στο δυτικό Κάνσας. Εχει την ίδια ερωτική συμπεριφορά με τα υπόλοπα είδη του γένους.


Βιβλιογραφία:
Brehms neue Tierenzyklopädie, Band 7. Herder, Freiburg im Breisgau. Sonderausgabe für Prisma Verlag, Gütersloh 1982
Christopher S. Smith: Field Guide to Upland Birds and Waterfowl. Wilderness Adventure Press, Belgrade (Montana) 2000, ISBN 1-885106-20-3
Ετικέτες: Ορνιθόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Τυμπανούχοι

Back To Top