Λαγοπόδης λευκόουρος

Λαγοπόδης λευκόουρος (Lagopus leucura)
O Λαγοπόδης λευκόουρος είναι το μικρότερο είδος της οικογένειας Τετραονίδες και βρίσκεται μόνο σε μια σχετικά περιορισμένη περιοχή στα Βραχώδη Όρη (Rocky Mountains) της Αμερικής.
Φτάνει σε μήκος σώματος από 31 μέχρι 34 εκατοστά. Τα αρσενικά ζυγίζουν κατά μέσο όρο 1.300 γραμμάρια ενώ τα θηλυκά είναι πολύ ελαφρύτερα και ζυγίζουν κατά μέσο όρο γύρω στα 840 γραμμάρια, το σώμα είναι στρογγυλό, η ουρά είναι σχετικά στενή. Το κόκινο φρύδι πάνω από τα μάτια υπάρχει και στα δύο φύλα και την άνοιξη είναι εντότερο.
Το ράμφος είναι κοντό και μαύρο, η ίριδα είναι σκούρο καφέ χρώματος. Το πυκνό φτέρωμα φτάνει μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών και είναι υπόλευκο.
Η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινάει από τα τέλη Απριλίου, επωάζει μόνο το θηλυκό. Η περίοδος επώασης διαρκεί από 24 έως 26 ημέρες. Οι νεοσσοί εγκαταλείπουν γρήγορα τη φωλιά, ακολουθούν τη μητέρα τους λίγες ημέρες μετά τη Το επιστημονικό όνομα του γένους, Lagopus, προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις λαγώς (λαγός) και πούς (πόδι), αναφερόμενο στα φτερωτά πόδια του πτηνού που μοιάζουν με πέλματα λαγού. Το συγκεκριμένο όνομα είδους, leucura, προέρχεται από το λευκός και ουρά, υπογραμμίζοντας το βασικότερο χαρακτηριστικό του που το διακρίνει από τους άλλους λαγοπόδες.
Μορφολογία και Εμφάνιση
Ο λευκόουρος λαγοπόδης είναι μετρίου μεγέθους πτηνό, με μήκος σώματος που κυμαίνεται μεταξύ 28 και 31 εκατοστών και βάρος περίπου 330 έως 480 γραμμάρια.
Εποχιακός Χρωματισμός (Καμουφλάζ)
Όπως και τα άλλα είδη λαγοπόδων, παρουσιάζει εντυπωσιακό εποχιακό διμορφισμό στο πτέρωμά του για να εναρμονίζεται με το περιβάλλον:
Χειμώνας: Το πτέρωμά του γίνεται εντελώς λευκό, επιτρέποντάς του να γίνεται κυριολεκτικά αόρατος στο χιόνι. Τα μόνα σημεία που παραμένουν σκούρα είναι τα μάτια, το ράμφος και τα νύχια του.
Καλοκαίρι: Το πτέρωμα στο σώμα, το κεφάλι και τον λαιμό αποκτά μια γκριζοκάστανη με ραβδώσεις απόχρωση, η οποία μιμείται τέλεια τους βράχους, τα βρύα και τις λειχήνες της αλπικής τούνδρας.
Το Διακριτικό Χαρακτηριστικό: Σε αντίθεση με τον κοινό Λαγοπόδη (Lagopus lagopus) και τον Βραχολαγοπόδη (Lagopus muta), οι οποίοι έχουν μαύρα φτερά στην ουρά, ο Lagopus leucura διατηρεί την ουρά του εντελώς λευκή καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Φτερωτά Πέλματα
Τα πόδια και τα δάχτυλά του είναι πλήρως καλυμμένα με πυκνά, κοντά φτερά. Αυτό εξυπηρετεί διπλό σκοπό:
Λειτουργεί ως φυσική μόνωση ενάντια στο παγωμένο έδαφος.
Λειτουργεί ως «χιονοπέδιλο», αυξάνοντας την επιφάνεια του πέλματος ώστε να μην βουλιάζει στο μαλακό χιόνι.
Γεωγραφική Κατανόμηση και Βιότοπος
Ο λευκόουρος λαγοπόδης είναι αποκλειστικός κάτοικος των αλπικών περιοχών της δυτικής Βόρειας Αμερικής. Η γεωγραφική του εξάπλωση περιλαμβάνει:
Την Αλάσκα
Τα Βραχώδη Όρη (Rocky Mountains) στον Καναδά και τις ΗΠΑ (Κολοράντο, Νέο Μεξικό, Μοντάνα, Ουαϊόμινγκ)
Την οροσειρά Cascade (Cascade Range) και τη Σιέρα Νεβάδα
Ζει σε υψόμετρα πάνω από το όριο των δέντρων (tree line), συνήθως σε απόκρημνες πλαγιές, αλπικά λιβάδια με χαμηλή βλάστηση, βραχώδεις σχηματισμούς και κοντά σε παγετώνες. Είναι μόνιμος κάτοικος αυτών των περιοχών και δεν μεταναστεύει σε μεγάλες αποστάσεις, παρά μόνο μετακινείται ελαφρώς σε χαμηλότερα υψόμετρα κατά τη διάρκεια του βαρύ χειμώνα για να βρει τροφή.
Συμπεριφορά και Διατροφή
Διατροφικές Συνήθειες
Είναι κυρίως φυτοφάγο πτηνό. Η διατροφή του προσαρμόζεται ανάλογα με την εποχή:
Άνοιξη και Καλοκαίρι: Τρέφεται με μπουμπούκια, άνθη, φύλλα, σπόρους και περιστασιακά με μικρά έντομα που παρέχουν πρωτεΐνη.
Χειμώνας: Η διατροφή του περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε μπουμπούκια και κλαδιά από νανοιτιές (Salix spp.) και σημύδες που εξέχουν από το χιόνι.
Αναπαραγωγή
Η περίοδος αναπαραγωγής ξεκινά στα τέλη της άνοιξης. Τα αρσενικά υπερασπίζονται την περιοχή τους με χαρακτηριστικές κραυγές και επιδείξεις.
Η φωλιά κατασκευάζεται στο έδαφος, σε μια μικρή κοιλότητα προστατευμένη από τον άνεμο και τους θηρευτές (πίσω από βράχους ή χαμηλούς θάμνους).
Το θηλυκό γεννά συνήθως 4 έως 8 αβγά με καφετιές κηλίδες.
Η επώαση διαρκεί περίπου 22-26 ημέρες και γίνεται αποκλειστικά από το θηλυκό, ενώ το αρσενικό παραμένει κοντά για να προειδοποιεί για τυχόν κινδύνους.
Προσαρμογές Επιβίωσης
Ο Lagopus leucura είναι ένα θαύμα της εξέλιξης όσον αφορά την επιβίωση σε ακραία περιβάλλοντα:
Θερμορύθμιση: Μπορεί να επιβιώσει σε θερμοκρασίες κάτω από τους -30C. Κατά τη διάρκεια χιονοθυελλών, σκάβει μικρές σήραγγες ή φωλιές μέσα στο μαλακό χιόνι (χιόνι-καταφύγιο), όπου η θερμοκρασία παραμένει σταθερή και σημαντικά υψηλότερη από την εξωτερική ατμόσφαιρα.
Εξοικονόμηση Ενέργειας: Για να μην χάνει θερμότητα, περνά μεγάλο μέρος της ημέρας καθισμένος ακίνητος στο χιόνι, μειώνοντας τον μεταβολικό του ρυθμό.
Αποφυγή Θηρευτών: Οι κύριοι εχθροί του είναι τα γεράκια, οι χρυσαετοί, τα κογιότ και οι αλεπούδες. Λόγω του τέλειου καμουφλάζ του, όταν πλησιάζει κίνδυνος, επιλέγει να παραμείνει εντελώς ακίνητος αντί να πετάξει, «εμπιστευόμενος» την αορατότητά του μέχρι την τελευταία στιγμή.
Κατάσταση Διατήρησης
Σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα της IUCN, ο Λαγοπόδης ο λευκόουρος κατατάσσεται στα είδη Ελάχιστης Ανησυχίας (Least Concern - LC), καθώς οι πληθυσμοί του παραμένουν σταθεροί σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές.
Ωστόσο, το είδος αντιμετωπίζει απειλές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται:
Το όριο των δέντρων μετατοπίζεται σε μεγαλύτερα υψόμετρα, συρρικνώνοντας τον διαθέσιμο αλπικό βιότοπο.
Η περίοδος χιονοκάλυψης μειώνεται, με αποτέλεσμα το λευκό χειμερινό τους πτέρωμα να τους καθιστά εύκολο στόχο για τους θηρευτές όταν δεν υπάρχει χιόνι στο έδαφος (φαινόμενο "phenological mismatch").
Υπάρχουν πέντε υποείδη.

Κατηγορία: Ορνιθόμορφα | Τετραονίδες

Ετικέτες: Αμερική, Ορνιθόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Λαγοπόδης λευκόουρος

Back To Top