Ρεμιζίδες - Ορνιθοπανίδα Ρεμιζίδες

Ρεμιζίδες

Ρεμιζίδες (Remizidae)
Οικογένεια μικρών ωδικών πτηνών με μήκος 7,5 έως 11 εκατοστά που έχουν στενή συγγένεια με την Οικογένεια Παρίδες (Paridae). Σε σύγκριση με τις Παρίδες, έχουν λεπτότερα και μικρότερα ράμφη, μικρότερες και στρογγυλεμένες φτερούγες και κοντύτερες ουρές.
Τα περισσότερα είδη φωλιάζουν στα δέντρα, κάνουν μία κρεμαστή φωλιά συνήθως πάνω από το νερό σαν εκκρεμές. Ζούν στην Ευρασία, την Αφρική και τη Βόρεια Αμερική. Το γένος Remiz απλώνεται από την Πορτογαλία και το βόρειο Μαρόκο και φτάνει μέχρι την Σιβηρία και την Ιαπωνία, το μεγαλύτερο γένος Anthoscopus ζει από την υποσαχάρια Αφρική από το Σαχέλ έως τη Νότια Αφρική, ενώ το μονοτυπικό γένος Auriparus ζει στο Μεξικό και τις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα είδη της Ευρασίας είναι σε μεγάλο βαθμό μεταναστευτικά. Τα είδη της βόρειας Ευρώπης μεταναστεύουν νοτιότερα το χειμώνα, ενώ της νότιας Ευρώπης παραμένουν όλο το χρόνο. Τα είδη της Αφρικής και της αμερικής είναι ενδημικά.
Τα περισσότερα είδη προτιμούν ανοικτούς οικότοπους με διάσπαρτα δέντρα και θάμνους, μερικά είδη ζουν σε βάλτους, ερήμους, και σε δάση.
Το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής αποτελείται από έντομα, μερικά είδη τρέφονται με διάφορους σπόρους, φρούτων και νέκταρ.
Τα περισότερα είδη χτίζουν περίτεχνες κρεμαστές φωλιές κατασκευασμένες από υλικά όπως το μετάξι της αράχνης, τρίχες ζώων και μαλακά μέρη φυτών, όπως η ιτιά, βούρλα, λεύκες και διάφορα είδη αγκαθιών. Οι φωλιές του γένους Anthoscopus είναι πιο περίπλοκες από εκείνες του Ευρασιασιατικού γένους Remiz, κάνουν μία ψεύτικη είσοδο που οδηγεί σε ένα άδειο θάλαμο ενώ η πραγματική είσοδος είναι κλειστή με ένα καπάκι.

Γένος: (Remiz)
Ανθοσκόπος, Υφάντρα (Remiz pendulinus)
Το ενήλικο αρσενικό έχει φαρδιά σκουρόχρωμη μάσκα στα μάτια, ανοιχτόχρωμη κορώνα και σβέρκο, ενώ η πλάτη έχει βαθύ καστανοκόκκινο χρώμα...


Black-headed Penduline Tit (Remiz macronyx)
Ζεί στις στέππες του Καζακστάν και σε χώρες της κεντρικής Ασίας. Ο οικότοπός του είναι συνήθως καλαμιώνες, συστάδες από ζαχαροκάλαμο...


White-crowned Penduline-tit (Remiz coronatus)
Ζεί σε παραποτάμια δάση και ρέματα από τις χαμηλές πεδινές εκτάσεις μέχρι τις ορεινές δασώδεις της κεντρικής Ασίας...


Chinese Penduline-tit (Remiz consobrinus)
Ζεί στην Ασία στο εσωτερικό της Κίνας, αναπαράγεται στη βόρεια Κίνα και ξεχειμωνιάζει στην νότια. Επίσης εμφανίζεται και σε γειτονικές χώρες...



Γένος: (Anthoscopus)
African Penduline-tit (Anthoscopus caroli)
Forest Penduline-tit (Anthoscopus flavifrons)
Southern Penduline-tit (Anthoscopus minutus)
Mouse-coloured Penduline-tit (Anthoscopus musculus)
Yellow Penduline-tit (Anthoscopus parvulus)
Sennar Penduline-tit (Anthoscopus punctifrons)

Γένος: (Cephalopyrus)
Fire-capped Tit (Cephalopyrus flammiceps)

Γένος: (Auriparus)
Verdin (Auriparus flaviceps)

Genus: (Pholidornis)
Tit-hylia (Pholidornis rushiae)

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας

Βιβλιογραφία:
1. Steve Madge: Handbook of the Birds of the World. Volume 13, Penduline-tits to Shrikes, S. 52–75, Lynx Edicions 2008, ISBN 978-84-96553-45-3
2. Harrap, Simon & Quinn, David: Tits, Nuthatches & Treecreepers. Christopher Helm, London 1996, ISBN 0-7136-3964-4
Ετικέτες: Οικογένεια, Παρίδες, Ρεμιζίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ρεμιζίδες

Back To Top