Σκουφοπαπαδίτσα - Ορνιθοπανίδα Σκουφοπαπαδίτσα

Σκουφοπαπαδίτσα

Σκουφοπαπαδίτσα (Lophophanes cristatus ή Parus cristatus)
Η Σκουφοπαπαδίτσα ή Λοφιοπαπαδίτσα έχει μήκος σώματος από 11 έως 12 εκατοστά. Τα αρσενικά ζυγίζουν κατά μέσο όρο 11,5 γραμμάρια και τα θηλυκά 10,8 γραμμάρια. Χαρακτηριστικό της Σκουφοπαπαδίτσας είναι το ασπρόμαυρο ελαφρώς κυρτό προς τα εμπρός λοφίο, που της προσδίδει και την ονομασία. Το πάνω μέρος είναι γκριζοκαφέ, το κεφάλι και οι πλευρές του λαιμού είναι λευκές, πίσω ακριβώς από το μάτι αρχίζει μια μαύρη ζώνη σε σχήμα ημισελήνου. Το κάτω μέρος του λαιμού είναι μαύρο. Το κάτω μέρος είναι υπόλευκο, οι πλευρές κρεμ χρώματος και η άνω επιφάνειά του καφέ.

Οικογένεια: Αιγιθαλίδες, Παρίδες (Paridae)




Βιότοπος – εμφάνιση: Συναντάται στη δυτική Παλαιαρκτική προτιμά την αρκτική ζώνη και νοτιότερα σε ορεινές περιοχές της εύκρατης ζώνης. Η διανομή του εκτείνεται από την Πορτογαλία και την Ισπανία και φτάνει μέχρι τα Ουράλια. Ένα μεγάλο μέρος πολλαπλασιάζεται στο βόρειο τμήμα της Βρετανίας, επίσης συναντάται στη Φιννοσκανδιναβία και στη δυτική Ρωσία έως στον Αρκτικό Κύκλο. Το νότιο όριο της διανομής περνά από το νότο της Ισπανίας και της Γαλλίας κατά μήκος από τις Νότιες Άλπεις και φτάνει μέχρι τα βουνά της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ουκρανίας.
Η Σκουφοπαπαδίτσα είναι μεταναστευτικό πουλί και προτιμά δάση κωνοφόρων, αλλά και μικτά δάση κωνοφόρων και οξιάς ακόμη και σε πάρκα και κήπους. Στη νότια Ευρώπη συναντάται και σε δάση δρυός.

Αναπαραγωγή: Η φωλιά χτίζεται μόνο από το θηλυκό σε κοιλότητες και τρύπες δέντρων ή σε σάπια κούτσουρα, ή σε τρύπες δρυοκολαπτών. Το εσωτερικό επενδύεται από βρύα, λειχήνες, χόρτα ιστούς αράχνης και πούπουλα. Το θηλυκό γεννά τέσσερα έως οκτώ διάστικτα αυγά, τα οποία επωάζονται για 13 έως 16 ημέρες, για τη διατροφή του σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα φροντίζει το αρσενικό. Οι νεοσσοί παραμένουν περίπου 18 έως 22 ημέρες στην φωλιά και για περίπου ακόμη τρεις εβδομάδες τρέφονται και από τους δύο γονείς. Η αναπαραγωγική περίοδος είναι από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο.

Διατροφή: Την άνοιξη και το καλοκαίρι τρέφεται κυρίως με διάφορα αρθρόποδα και έντομα, από τα τέλη του καλοκαιριού με διάφορους σπόρους ιδιαίτερα κωνοφόρων.
Ετικέτες: Παρίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Σκουφοπαπαδίτσα

Back To Top