Ελατοπαπαδίτσα - Ορνιθοπανίδα Ελατοπαπαδίτσα

Ελατοπαπαδίτσα

Ελατοπαπαδίτσα, Λευκοσβερκοπαπαδίτσα (Periparus ater ή Parus ater)
Η Ελατοπαπαδίτσα είναι ένα μικρό πουλί με σχεδόν έντεκα εκατοστά μήκος και βάρος 8-10 γραμμάρια. Έχει
μαύρο κεφάλι με μια διακριτική λευκή λωρίδα στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Οι πλευρές του λαιμού επίσης έχουν ένα λευκό έως υπόλευκο μπάλωμα ανάλογα με το υποείδος. Το κάτω μέρος του σώματος είναι υπόλευκο έως κιτρινωπό. Το πάνω μέρος είναι γκριζογάλαζο έως λαδογκρί.
Το ράμφος είναι μαύρο, τα πόδια γκριζόμαυρα και ή ίριδα σκούρο καφέ.

Οικογένεια: Αιγιθαλίδες, Παρίδες (Paridae)




Βιότοπος – εμφάνιση: Είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλη την εύκρατη και υποτροπική Ευρασία και στη βόρεια Αφρική. Αναπαράγεται κυρίως στην αρκτική και εύκρατη ζώνη και μερικές φορές στη μεσογειακή ζώνη σε ορεινές περιοχές. Το φάσμα διανομής της Ελατοπαπαδίτσας εκτείνεται από τις δυτικες ακτές της Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής και φτάνει ανατολικά έως τον Ειρηνικό Ωκεανό, συμπεριλαμβανομένης και της Ιαπωνίας. Από την Ευρώπη λείπει μόνο από τις πεδινές περιοχές της Μεσογείου, τη δυτική Γαλλία και τη δυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Στο νότιο άκρο της περιοχής της Ασίας υπάρχουν πολλοί απομονωμένοι πληθυσμοί.
Προτιμώμενο ενδιαίτημα είναι δάση κωνοφόρων ή μικτά δάση με κωνοφόρα. Στη νότια Ευρώπη συναντούνται και σε δάση φυλλοβόλων, στη δυτική Ευρώπη συναντούνται επίσης σε πάρκα και κήπους.

Αναπαραγωγή: Η Ελατοπαπαδίτσα χτίζει τη φωλιά όχι μόνο σε κοιλότητες δέντρων, αλλά και σε τρύπες στο έδαφος όπως λαγούμια από ποντίκια ή από αγριοκούνελα, σε χαραμάδες και ρωγμές ανάμεσα στις πέτρες, επίσης παλιές εγκαταλειμένες φωλιές από Καρακάξες ή άλλα πουλιά. Ως υλικά για το χτίσιμο της φωλιάς χρησιμοποιεί βρύα, χόρτα, μαλλιά και πούπουλα. Η περίοδος επώασης στην κεντρική Ευρώπη κυμαίνεται από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο. Το θηλυκό γεννάει 5 έως 12 αυγά, συνήθως 8 έως 9 αυγά, τα οποία επωάζει από 13 έως 16 ημέρες. Οι νεοσσοί πετάνε μετά από 18 έως 21 ημέρες.

Διατροφή: Η τροφή αποτελείται κυρίως από έντομα το καλοκαίρι και το χειμώνα επιπλέον με σπόρους κυρίως κωνοφόρων.
Διάφορα:
Ο πληθυσμός της Ευρώπης κυμαίνεται μεταξύ 12 έως 29 εκατομμύρια ζεύγη αναπαραγωγής και δεν θεωρείται απειλούμενο είδος από την IUCN.
Ετικέτες: Παρίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ελατοπαπαδίτσα

Back To Top