Αλίστερος - Ορνιθοπανίδα Αλίστερος

Αλίστερος

Αλίστερος (Alisterus)
Γένος πτηνών της οικογένειας των ψιττακιδών με τρία είδη. Πρόκειται για παπαγάλους μέτριου έως μεγάλου μεγέθους με πολύχρωμο φτέρωμα και γκρίζα πόδια και ράμφος.
Το μήκος σώματος κυμαίνεται από 35 έως 46 εκατοστά. Σε σύγκριση με το μέγεθος του σώματος, έχουν ένα μικρό ράμφος. Η ουρά είναι μεγάλη και κλιμακωτή. Ο φυλετικός διμορφισμός είναι συνήθως πολύ έντονος - τα θηλυκά συνήθως έχουν λιγότερα κόκκινα μέρη στο φτέρωμα. Ωστόσο, υπάρχουν υποείδη στα οποία το θηλυκό σχεδόν είναι παρόμοιο με το
αρσενικό. Η πτήση τους είναι γρήγορη και ευθεία.
Χαρακτηριστικοί αντιπρόσωποι του γένους είναι τα είδη Alisterus chloropterus, με έντονες πράσινες πτέρυγες, Alisterus scapularis πράσινο χρώμα στη ράχη και στα φτερά, κόκκινο στο κεφάλι στον λαιμό και στην κάτω πλευρά του σώματος και, Alisterus scapularis· το αρσενικό είναι πολύχρωμο: έχει πράσινο χρώμα στη ράχη και στα φτερά, κόκκινο στο κεφάλι και στον λαιμό και γαλάζια ουρά, ενώ το θηλυκό έχει μόνο αποχρώσεις του πράσινου.
Διατροφή
Τρέφονται με καρπούς δέντρων ή σπόρους, νέκταρ, λουλούδια και μπουμπούκια ανθέων. Συχνά προκαλεί ζημιές σε κήπους και καλλιέργειες με κηπευτικά όπως, ντομάτες, μπιζέλια και φασόλια. Για να αποφευχθεί η ζημιά στις καλλιέργειες, εκδίδονται περιστασιακά άδειες θήρευσης, αν και ο αλίστερος είναι προστατευόμενο είδος στην Αυστραλία.
Αναπαραγωγή
Φτιάχνουν τις φωλιές συνήθως σε πολύ βαθιές τρύπες σε παλιά, δυνατά δέντρα. Το θηλυκό γεννά 3-5 λευκά αβγά, τα οποία επωάζει για περίπου 20 μέρες. Οι νεοσσοί ανεξαρτοποιούνται μετά από 40 έως 49 ημέρες.
Ενδιαίτημα
Ζουν στην ανατολική Αυστραλία και στα γύρω νησιά, όπως η Νέα Γουινέα, στις Μολούκες Νήσους, Παπούα, και σε άλλα νησιά της Ινδονησίας. Διαβιούν συνήθως σε ζεύγη ή σε μικρές ομάδες. Συναντούνται σε δάση που βρίσκονται σε πεδινά μέρη έως σε υψόμετρα των 2600 μέτρων.

🦜Αλίστερος (Alisterus)

Alisterus scapularis
Alist. chloropterus
Alist. amboinensis

Στο γένος Αλίστερος (Alisterus) ανήκουν τα παρακάτω είδη
 ◾Alisterus scapularis, ανατολική Αυστραλία
 ◾Alisterus chloropterus, Νέα Γουινέα
 ◾Alisterus amboinensis, Μολούκες Νήσοι και Ινδονησιακό τμήμα Νέας Γουινέας.
Ετικέτες: Ψιττακομόρφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αλίστερος

Back To Top