Κέα - Ορνιθοπανίδα Κέα

Κέα

Κέα ή παπαγάλος των βουνών (Nestor notabilis)
Οι κέα είναι γερά, δυνατά πουλιά​, το βάρος του αρσενικού φτάνει τα 1,2 κιλά και το μήκος του τα 50 εκατοστά. Το χρώμα που κυριαρχεί πάνω τους είναι το πράσινο. Παρ’ όλο που χάνονται μέσα στο πράσινο φυσικό περιβάλλον τους, η παρουσία τους γίνεται πολύ αισθητή. Η άφοβη προσωπικότητά τους, οι χαρακτηριστικές κραυγές τους, το μεγάλο μέγεθός τους και το κατακόκκινο χρώμα κάτω από τα φτερά τους τούς κάνουν να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα πουλιά.
Η Κέα είναι ένα από τα λίγα είδη παπαγάλων που ζουν εκτός των τροπικών περιοχών, συναντούνται ακόμα και σε χιονισμένες περιοχές.
Ζουν στη Νέα Ζηλανδία και τους βρίσκει κανείς μόνο στις νότιες αλπικές περιοχές. Κατοικούν στις ψηλότερες δασώδεις περιοχές, εκεί όπου τελειώνει η βλάστηση.
Κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν η τροφή είναι σπάνια στα βουνά, μετακινείται χαμηλότερα στα πεδινά.


Συνήθως παίζουν στον αέρα, εκμεταλλευόμενοι στο πλήρες τη μεγάλη ποικιλία ρευμάτων τα οποία επικρατούν στις ορεινές περιοχές όπου ζουν. Αποτελούν θαυμάσιο θέαμα καθώς πετούν μέσα στα φαράγγια και παραβγαίνοντας κυνηγούν και αποφεύγουν το ένα το άλλο. Θεωρούνται από τα πιο έξυπνα πουλιά του κόσμου. Ίσως αυτή η εξυπνάδα τους τούς δίνει την αίσθηση του χιούμορ.
Είναι σε θέση να χρησιμοποιούν εργαλεία, να αναγνωρίζουν τη δική τους εικόνα στον καθρέφτη και να έχουν πολύ καλή τεχνική αντίληψη. Το άνοιγμα των κλειστών σακιδίων και των δοχείων απορριμμάτων, είναι μία εύκολη υπόθεση.
Έχουν ακόρεστη περιέργεια, εξερευνούν τα πάντα στην επικράτειά τους, ιδιαίτερα ό,τι είναι καινούριο ή ασυνήθιστο. Αυτή η διερεύνηση δεν γίνεται μόνο με τα μάτια, αλλά θεωρούν απαραίτητο να εξετάζουν και να ψαχουλεύουν το αντικείμενο με τα πανίσχυρα ράμφη τους μέχρι να το βαρεθούν ή να το καταστρέψουν.
Οι κέα προτιμούν να συγκεντρώνονται σε μέρη όπου έχουν ακροατήριο, όπως στα χιονοδρομικά κέντρα. Ο αποκαλούμενος κλόουν των βουνών θεωρείται ένα ακόμη αξιοθέατο για τους σκιέρ. Φαίνεται σαν να θέλουν και εκείνοι να συμμετέχουν στη διασκέδαση. Ακολουθούν τους σκιέρ με τα γεμάτα ζωντάνια, χορευτικά άλματά τους.
Τους αρέσει πολύ να γλιστρούν στις χιονισμένες πλαγιές. Καθώς κατεβαίνουν, επιβραδύνουν ανοίγοντας τα πέλματά τους σε σχήμα V μιμούμενοι τους σκιέρ με τα πέδιλά τους και υπενθυμίζοντας με θράσος ότι το χιόνι δεν είναι απόλαυση μόνο για τους ανθρώπους.
Η αγάπη τους για τις σκανταλιές και για τα έξυπνα αστεία μπορεί να προκαλέσει από μια απλή ενόχληση μέχρι μια μικρή καταστροφή. Οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών κέντρων προειδοποιούν τους τουρίστες να προστατεύουν τον εξοπλισμό τους από τους κέα.
Ακόμη και τα σχοινιά πρέπει να αντικατασταθούν από σύρματα. Οι κάδοι απορριμμάτων είναι το συνηθισμένο θύμα από τους κέα. Οι τουρίστες πρέπει να παίρνουν προληπτικά μέτρα προκειμένου να προστατεύουν τα πράγματά τους, οι αφύλαχτες φωτογραφικές μηχανές, γίνονται γρήγορα το επόμενο καινούριο παιχνίδι των κέα.
Οι τουρίστες πρέπει να προστατεύουν τα αυτοκίνητά τους σκεπάζοντάς τα με κατάλληλο κάλυμμα. Οι κέα θεωρούν απολύτως αναγκαίο να ελέγξουν την ποιότητα και την ανθεκτικότητα όλων των αυτοκινήτων. Τίποτα δεν τους αρέσει περισσότερο από το να καταστρέφουν υαλοκαθαριστήρες, ελαστικές ταινίες, ή να σπάζουν τα πλαστικά φανάρια. Αν ξεχαστεί ανοιχτό κάποιο παράθυρο αυτοκινήτου, τότε η καταστροφική συμμορία των κέα θα κάνει κατάληψη. Θα μπουν μέσα στο αυτοκίνητο και στριγκλίζοντας χαρούμενα θα καταστρέψουν μεθοδικά οτιδήποτε δεν προστατεύεται. Πολύ κατάλληλα, οι κέα αποκαλούνται η μόνη προστατευόμενη συμμορία της Νέας Ζηλανδίας.
Με τα πανίσχυρα ράμφη τους, μπορούν να ξεσκίσουν μια σκηνή κάνοντάς την κουρέλια. Αυτό που κάποτε ήταν υπνόσακος, μπορεί εν ριπή οφθαλμού να γίνει φτερά και πούπουλα.
Οτιδήποτε έχει στρογγυλό σχήμα είναι το ιδανικό αντικείμενο για να κατρακυλήσει στον κοντινότερο λόφο. Οτιδήποτε γυαλίζει γίνεται πολύτιμο απόκτημά τους. Τα κορδόνια των παπουτσιών είναι από τα πιο αστεία παιχνίδια τους. Ένα άλλο παιχνίδι που απολαμβάνουν είναι να αρπάζουν αντικείμενα και να τα πετάνε από μεγάλο ύψος, επειδή είναι προφανώς αστείο να τα βλέπουν να πέφτουν.

Είναι παμφάγα πουλιά, τρέφονται με περισσότερα από 40 είδη φυτών, προνύμφες σκαθαριών, άλλα πουλιά (ειδικά νεοσσούς) διάφορα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων προβάτων και κουνελιών.
Χρησιμοποιούν τα ισχυρά ράμφη τους και τα νύχια τους για να σχίζουν το δέρμα των προβάτων και να τρώνε το λίπος από την πλάτη. Αν και δεν σκοτώνουν τα πρόβατα άμεσα, μπορεί να πεθάνουν εξαιτίας του τραυματισμού. Έχουν αναφερθεί επιθέσεις σε κουνέλια, σκύλους ακόμη και σε άλογα. Γρήγορα απέκτησε φήμη δολοφόνου και κυνηγήθηκε ανελέητα από τους αγρότες της Νέας Ζηλανδίας.
Οι κέα έχουν πάρει το όνομά τους από την τραχιά κραυγή κία που βγάζουν όταν πετούν.
Ετικέτες: Ψιττακομόρφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κέα

Back To Top