Κακατούα - Ορνιθοπανίδα Κακατούα

Κακατούα

Κακατούα (Cacatua)
Γένος ψιττακόμορφων πτηνών της οικογένειας των κακατουιδών.
Περιλαμβάνει 13 είδη παπαγάλων, οι οποίοι ζουν στην Αυστραλία, στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες και σε διάφορες άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας.
Με την ονομασία κακατούα αναφέρονται επίσης διάφορα άλλα συγγενικά μέλη της οικογένειας, όπως το γένος Calyptorhynchus. Οι παπαγάλοι αυτοί χαρακτηρίζονται από ένα εντυπωσιακό λοφίο φτερών που στολίζει το κεφάλι τους και το οποίο μπορούν να ανορθώνουν σαν βεντάλια και από το ισχυρό και γαμψό, πλευρικά πεπιεσμένο ράμφος τους.

Ψιττακομόρφα (Psittaciformes) | Cacatuidae | Κακατούα (Cacatua)

Οι κακατούα ζουν σχεδόν αποκλειστικά πάνω στα δέντρα, όπου χτίζουν τις φωλιές τους σε κοιλότητες των χοντρών κορμών και τρέφονται με σπόρους, σκουλήκια και κάμπιες.
Γεννούν 2-4 αβγά, στην επώαση των οποίων βοηθούν και τα αρσενικά. Παλιότερα οι ιθαγενείς κυνηγούσαν τους κακατούα, κυρίως για να εμποδίσουν την καταστροφή των καλλιεργειών τους από τα αδηφάγα αυτά πουλιά, αλλά και για να τους χρησιμοποιήσουν ως τροφή.
Ωστόσο, οι κ. συλλαμβάνονται πλέον ζωντανοί, γιατί προσαρμόζονται εύκολα σε περιβάλλον αιχμαλωσίας (κλουβί) και μπορούν να εξημερωθούν και να μάθουν να μιμούνται την ανθρώπινη φωνή.

Κακατούα του Λιντμπίτερ (Cacatua leadbeateri)
Το είδος Cacatua leadbeateri, που συναντάται στις ξηρές και ημίξηρες περιοχές της ηπειρωτικής Αυστραλίας, έχει συνολικό μήκος 40 εκ. και εκτιμάται περισσότερο από όλους τους κ. για τους όμορφους χρωματισμούς του. Το φτέρωμά του είναι λευκό, ρόδινο στον λαιμό και στην κοιλιά, ενώ το λοφίο του, όταν είναι ανορθωμένο, εμφανίζει μια ζωηρή κόκκινη-κίτρινη ταινία.

Λευκός Κακατούα, (Cacatua galerita)
Γνωστός είναι και ο λευκός κ. του είδους Cacatua galerita, που φέρει ολόλευκο φτέρωμα και κίτρινο λοφίο.



Τα είδη του γένους Καλυπτόρυνγχος Calyptorhynchus έχουν, αντίθετα, μαύρο φτέρωμα με χρωματιστές ποικίλσεις ανάλογα με το είδος και το φύλο. Περιλαμβάνει μεγαλόσωμους παπαγάλους, ιθαγενείς της Αυστραλίας. Το γνωστότερο είδος είναι ο καλυπτόρυγχος ο βάνξειος, που έχει γκριζογάλανο φτέρωμα και ουρά με κόκκινες αποχρώσεις.

Καλυπτόρυγχος ο βάνξειος (Calyptorhynchus banksii)
Το είδος Calyptorhynchus banksii είναι ολόμαυρο με μια κόκκινη ταινία στην ουρά,

Calyptorhynchus funereus
ενώ το είδος Calyptorhynchus funereus, με το χαρακτηριστικό αργό πέταγμα, φέρει ανοιχτοκίτρινα μπαλώματα στην ουρά και στα μάγουλα.

Μαύρος Κακατούα (Probosciger aterrimus)
Το μεγαλύτερο είδος της οικογένειας, μέσου μήκους 70 εκ., είναι το Probosciger aterrimus, που συναντάται κυρίως στην πολιτεία Κουίνσλαντ της Αυστραλίας και στη Νέα Γουινέα.
Φέρει μεγάλο λοφίο και το μεγαλύτερο ράμφος από όλα τα ψιττακόμορφα πτηνά.
Οι γυμνές κόκκινες παρειές του αλλάζουν χρώμα όταν το πουλί ερεθιστεί ή αντιληφθεί κίνδυνο.

Ετικέτες: Ψιττακομόρφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κακατούα

Back To Top