Λόρι - Ορνιθοπανίδα Λόρι

Λόρι

Λόρι (Lori)
Κοινή ονομασία διαφόρων ειδών παπαγάλων της οικογένειας των λοριδών (Loriinae), της τάξης των ψιττακομόρφων. Το σώμα τους είναι σχετικά μικρό, με μήκος 17-30 εκ. και βάρος 50-150 γρ. Χαρακτηρίζονται από φτέρωμα έντονου χρώματος που καταλήγει σε διαβαθμισμένη ουρά με αιχμηρά και στενά πούπουλα.

Οι λ. τρέφονται κυρίως με νέκταρ λουλουδιών αλλά ορισμένες φορές και με καρπούς ή με έντομα. Είναι διαδεδομένοι στην Αυστραλία, στην Τασμανία, στις Μολούκες και στην Ινδονησία.

Ψιττακομόρφα (Psittaciformes) | Λορίδαι (Loriinae)

Τυπικά γένη είναι τα Trichoglossus, Chalcopsitta, Eos, Lorius, Charmosyna κ.ά.
Από τα πιο κοινά είδη λ. είναι ο Trichoglossus haematodus, που έχει μήκος περίπου 30 εκ., συμπεριλαμβανομένης και της ουράς, και πολύχρωμο φτέρωμα κόκκινου, γαλάζιου, πράσινου και κίτρινου χρώματος.

Στην άκρη της γλώσσας αυτών των παπαγάλων υπάρχουν μικρές τριχοειδείς αιχμές, με τις οποίες ρουφούν το νέκταρ από τα άνθη.
Το είδος αυτό ζει κατά σμήνη, ενώ προτιμά ως τόπο διαμονής τα δάση ευκαλύπτων. Εξαιτίας της αδηφαγίας του μπορεί να προξενήσει μεγάλες ζημιές στα οπωροφόρα, γι’ αυτό και καταδιώκεται εντατικά από τους γεωργούς.
Άλλα είδη είναι η Charmosyna amabilis με κόκκινο λαιμό και ο μικρός Eos squamata με φολιδωτό στήθος, που ζουν στην Αυστραλία, καθώς και ο Lorius lory, παπαγάλος της Νέας Γουινέας, που έχει μήκος περίπου 28 εκ. και χαρακτηρίζεται από τα έντονα χρώματα των φτερών και στα δύο φύλα.

Έως (Eos)
Πρόκειται για μικρούς παπαγάλους με χρώμα πορτοκαλί ή ανοιχτό κόκκινο, με μπλε, μωβ ή μαύρα σημάδια. Τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν παρόμοια εμφάνιση...


Trichoglossus


Chalcopsitta

Ετικέτες: Ψιττακομόρφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Λόρι

Back To Top