Αρά - Ορνιθοπανίδα Αρά

Αρά

Αρά (ara)
Κοινή ονομασία διαφόρων ψιττακομόρφων αναρριχητικών πουλιών, που ζουν στις τροπικές περιοχές της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής. Οι αρά ζουν μέσα στα δάση, όχι πολύ μακριά από τα ποτάμια, φτιάχνουν τις φωλιές τους μέσα σε κοιλότητες γέρικων δέντρων και τρέφονται με τρυφερούς βλαστούς και φρούτα.
Εκτός του ότι είναι οι μεγαλύτεροι παπαγάλοι, οι αρά ξεχωρίζουν για το όμορφο πολύχρωμο φτέρωμά τους. Όλα τα είδη έχουν μία χαρακτηριστική γυμνή περιοχή στο πρόσωπο γύρω από τα μάτια.
Εξημερώνονται εύκολα και ακόμα και μέσα στο κλουβί μπορεί να ζήσουν περισσότερα από 60 χρόνια. Στο φυσικό τους περιβάλλον, οι μακάο ζουν 30 με 40 χρόνια.
Τόσο οι αρσενικοί όσο και οι θηλυκοί μακάο είναι ντυμένοι με εκθαμβωτικά χρώματα​—κάτι που τους προσδίδει μια «εκκεντρικότητα» σε σχέση με τα φωτεινά χρώματα άλλων φτερωτών πλασμάτων. Είναι επίσης έξυπνοι και κοινωνικοί, βγάζοντας τραχιά κρωξίματα και διαπεραστικές στριγκλιές. Μαζεύονται σε παρέες των 30 περίπου, και πρωί πρωί αφήνουν τη φωλιά τους αναζητώντας σπόρους, τροπικά φρούτα και άλλες τροφές. Ως κλασικοί παπαγάλοι, χρησιμοποιούν συχνά τα νύχια τους για να γραπώσουν την τροφή τους, την οποία δαγκώνουν με το μεγάλο, γαμψό ράμφος τους. Μπορούν μάλιστα να σπάσουν το σκληρό κέλυφος των καρπών! Αφού φάνε, έχουν τη συνήθεια να συγκεντρώνονται σε γκρεμούς ή σε όχθες ποταμών για να τσιμπολογήσουν πηλό, πράγμα που ίσως εξουδετερώνει τις τοξίνες του φαγητού τους ενώ παράλληλα τους εξασφαλίζει τα χημικά στοιχεία που χρειάζονται. Υπάρχουν περίπου 18 είδη.
Οι μακάο, κατά κανόνα, μένουν με το ίδιο ταίρι όλη τους τη ζωή και συνεργάζονται για τη φροντίδα των μικρών τους. Τα διάφορα είδη φωλιάζουν σε κουφάλες δέντρων, καθώς επίσης σε λακκούβες στις όχθες ποταμών και σε τερμιτοφωλιές, ή σε κοιλώματα και σχισμές γκρεμών. Εκεί θα δείτε τα ζευγάρια να αλληλοπεριποιούνται το φτέρωμά τους με το ράμφος τους. Παρ’ όλο που σε ηλικία έξι μηνών έχουν αναπτυχθεί πλήρως, τα μικρά μένουν με τους γονείς τους επί τρία περίπου χρόνια.
Ψιττακομόρφα (Psittaciformes) | Παπαγάλοι, ψιττακοί | Αρά (ara)

Από τις ωραιότερες ά. είναι η αρά μακάο (ara macao) Πορφυρός μακάο, με συνολικό μήκος περισσότερο από 80 εκατοστά και φτέρωμα κόκκινο, κίτρινο και γαλάζιο,

η αρά η αραουράνα (ara ararauna), γαλάζια στο πάνω μέρος του σώματος και κίτρινη στο κάτω,

και η αρά η στρατιωτική (Ara ambiguus), με φτέρωμα κυρίως γαλάζιο και ανοιχτοκίτρινο.

αρά η πρασινόπτερη, Ara chloropterus
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη παπαγάλων με μήκος σώματος έως 90 εκατοστά

Ara rubrogenys

Ara glaucogularis

Ara ambiguus


Περιζήτητη είναι η αρά η υακίνθια ή ανοδόρυγχος ο υακινθίνος (Anodorhynchus hyacinthinus), που φτάνει σε μήκος πάνω από 1 μέτρο, έχει γαλάζιο φτέρωμα και ζει σε ολόκληρη σχεδόν τη Βραζιλία.
Τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν παρόμοιο φτέρωμα.

Πολλά από τα είδη της είναι δημοφιλή στο εμπόριο κατοικίδιων ζώων και το λαθρεμπόριο πουλιών αποτελεί απειλή για πολλά είδη.

✔ Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
Τάξη πτηνών, γνωστών με την γενική κοινή ονομασία παπαγάλοι, με περισσότερα από 300 είδη, που ανήκουν σε 88 γένη.
Χωρίζεται σε 3 οικογένειες: Κακατουίδες (Cacatuidae), Ψιττακίδες (Psittacidae) και Γλαυκοπίδες (Strigopidae).
Οι πρώτες εισαγωγές παπαγάλων στην Ευρώπη έγιναν από τον Μέγα Αλέξανδρο.
Ετικέτες: Ψιττακομόρφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αρά

Back To Top