Καζουάριος - Ορνιθοπανίδα Καζουάριος

Καζουάριος

Καζουάριος (Casuarius casuarius)
Πτηνό δρομέας της μικρής οικογένειας των καζουαριιδών, της οποίας είναι o σημαντικότερος εκπρόσωπος. O καζουάριος φθάνει σε μήκος τα 1,75 μ., ενώ τα θηλυκά άτομα είναι γενικά μεγαλύτερα και με πιο έντονους χρωματισμούς. Το θηλυκό φτάνει τα 76 κιλά, ενώ το αρσενικό τα 55.
Το φτέρωμά του αποτελείται από φτερά που πέφτουν εύκολα και έχει την όψη τριχωτού δέρματος· τα πιο ανεπτυγμένα φτερά μεταβάλλονται σιγά-σιγά σε κερατοειδή στελέχη, που κρέμονται στα πλευρά του.

Στο κεφάλι ορθώνεται μια ογκώδης οστεώδης προεξοχή, επενδεδυμένη με κερατίνη ουσία· ο λαιμός και το κεφάλι είναι γυμνά, αλλά φέρουν σαρκώδεις πτυχές και ζωηρούς χρωματισμούς· το ράμφος του, κάπως τοξοειδές, είναι συμπιεσμένο στα πλάγια, αλλά γερό.
Τα ισχυρά και χοντρά πόδια του καταλήγουν σε τρία δάχτυλα με νύχια. Όπως οι στρουθοκάμηλοι και τα ναντού, έτσι και ο καζουάριος και τα λίγα συγγενικά με αυτόν είδη, δεν έχουν τρόπιδα, δηλαδή το οστέινο εκείνο έλασμα που προεξέχει στο στέρνο των πτηνών εκείνων τα οποία είναι ικανά να πετούν. Ανάλογα με τα φτερά είναι περιορισμένη και η ουρά.
Ο καζουάριος ζει μόνος του κυρίως στα βορειοανατολικά δάση της Αυστραλίας, Κουίνσλαντ και σε μερικές περιοχές της Νέας Γουινέας.
Διατροφή
Τρέφετε κυρίως με φρούτα, μανιτάρια, έντομα, μικρά θηλαστικά, μικρά πουλιά και με τα αυγά τους.
Αναπαραγωγή
Τα θηλυκά αποθέτουν σε κοιλώματα του εδάφους 3-6 αβγά κατά την ξηρή περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, και τα σκεπάζουν με φύλλα· το θηλυκό στη συνέχεια φεύγει για να ζευγαρώσει και με άλλα αρσενικά. Το αρσενικό επωάζει τα αυγά για περίπου δύο μήνες και στη συνέχεια φροντίζει τους νεοσσούς με τις καφετί ραβδώσεις για άλλους εννέα μήνες.

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πουλί που ζει στην Αυστραλία και το τρίτο ή τέταρτο μεγαλύτερο πουλί στον κόσμο.
μόνο η αφρικανική Στρουθοκάμηλος (Struthio Camelus), η Μεγάλη Ρέα (Dromaius novaehollandiae) και ενδεχομένως, το συγγενικό είδος (Casuarius unappendiculatus) είναι μεγαλύτερα.
Επιτυγχάνει αξιόλογες ταχύτητες έως και 50 χιλιομέτρων ανά ώρα και μπορεί να κάνει άλματα μέχρι 1,5 μέτρο. Επίσης είναι καλοί κολυμβητές.
Οταν απειληθούν μπορούν να δώσουν ισχυρά λακτίσματα, τα οποία μπορεί επίσης να ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον άνθρωπο λόγω των ισχυρών ποδιών.
Ο καζουάριος είναι ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση. Οι εκτιμήσεις του πληθυσμού στηο φυσικό περιβάλλον, κυμαίνονται από 1.500 έως 10.000 πουλιά.




Ετικέτες: Στρουθιονόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Καζουάριος

Back To Top