Στρουθιονόμορφα - Ορνιθοπανίδα Στρουθιονόμορφα

Στρουθιονόμορφα

Στρουθιονόμορφα (Struthioniformes)
Στα Στρουθιονόμορφα (Struthioniformes) ανήκουν κυρίως τα μεγαλύτερα είδη πουλιών στον κόσμο. Αν και έχουν φτερούγες, δεν μπορούν να πετάξουν λόγω του μεγάλου βάρους τους και τους ασθενώς ανεπτυγμένους μύες του θώρακα. Σύμφωνα με πρόσφατες μοριακές γενετικές μελέτες, οι Στρουθιονίδες άν και κάποια είδη μοιάζουν εξωτερικά εντούτοις είναι παραφυλετικά είδη, επομένως καταττάσονται σε μια κοινή τάξη (taxa) που είναι γνωστή ως Στρουθιονόμορφα (Struthioniformes).

Η τάξη Στρουθιονόμορφα (Struthioniformes) περιλαμβάνει κυρίως βαριά και μεγάλα πουλιά όπως οι Δρομίδες και οι Στρουθιονίδες. Μόνο το Κίβι είναι μικρό είδος, ελαφρώς μεγαλύτερο από μία κότα.
δρομείς
Ονομασία πτηνών που δεν μπορούν να πετάξουν, επειδή το στέρνο τους είναι επίπεδο, δεν έχουν δηλαδή τη χαρακτηριστική απόφυση (τρόπιδα) πάνω στην οποία προσφύονται οι ισχυροί πτητικοί μύες, ενώ οι φτερούγες τους δεν είναι ανεπτυγμένες ή έχουν ατροφήσει εντελώς. Ονομάζονται επίσης και ατροπίδωτα. Η θωρακική ζώνη δεν διαθέτει κλειδοαποφύσεις και οι πλευρές δεν έχουν τις αγκιστροειδείς αποφύσεις, που καθώς συνδέονται, ενισχύουν τη στερεότητα και την ελαστικότητα του θωρακικού κλωβού των πτηνών που διαθέτουν τρόπιδα. Τα οστά τους δεν έχουν αεροφόρες κοιλότητες.
Τα πόδια τους είναι γενικά μακριά, ισχυρά και εφοδιασμένα με 2-4 δάχτυλα, που απολήγουν σε γαμψώνυχες, τους οποίους χρησιμοποιούν ως επιθετικά όργανα. Οι πτέρυγες καλύπτονται από μαλακά φτερά. Όταν κινούνται οι δ. κρατούν τις φτερούγες χαμηλωμένες και δεν τις χρησιμοποιούν παρά για το σταμάτημα ή για την αλλαγή κατεύθυνσης.
Οι δ. ζουν στις στέπες και στις παρυφές των ερημικών περιοχών. Γενικά είναι πτηνά μικρών διαστάσεων, με τέσσερα δάχτυλα στο κάθε πόδι και με ρουθούνια στην άκρη του μακρού ράμφους.
Μοναδικό γένος είναι το κίβι της Νέας Ζηλανδίας, που τείνει να εκλείψει.
Πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν ότι δεν είναι ορθή η κατάταξη των δ. σε μία υφομοταξία, γι’ αυτό και η σύγχρονη επιστήμη τα κατατάσσει σε ανεξάρτητες μεταξύ τους τάξεις (στρουθοκαμηλόμορφα, καζουαριόμορφα, ρεόμορφα, απτερυγόμορφα). Τα είδη που έχουν εκλείψει είναι τα δεινορνιθόμορφα και τα επιορνιθόμορφα.
παλαιόγναθα
όρος που αναφέρεται στην οργάνωση τού οστέινου ουρανίσκου τών πτηνών, όταν η ύνις, τα υπερώια και τα πτερυγοειδή οστά είναι συγκολλημένα μεταξύ τους.
Στα Παλαιόγναθα ανήκουν οι Στρουθοκάμηλοι, τα Νάντου, τα Κίβι, τα Εμού και οι Τιναμίδες, ενώ στα Νεόγναθα ανήκουν όλα τ' άλλα είδη.
νεόγναθα
υπέρταξη πτηνών τών οποίων ο οστέινος ουρανίσκος έχει δομή κατά την οποία η ύνις είναι ανεξάρτητη από τα υπερώια και πτεριγοειδή οστά.
Η αδυναμία πτήσης οφείλεται στην ανατομία του στέρνου τους, το οποίο είναι επίπεδο, χωρίς τη χαρακτηριστική απόφυση (τρόπιδα) πάνω στην οποία προσφύονται οι ισχυροί πτητικοί μύες· γι‘ αυτό τον λόγο ονομάζονται και ατροπίδωτα. Οι πτέρυγες των Στρουθιονίδες δεν είναι ανεπτυγμένες ή έχουν ατροφήσει εντελώς. Η θωρακική ζώνη τους δεν διαθέτει κλειδοαποφύσεις και οι πλευρές τους δεν έχουν τις αγκιστροειδείς αποφύσεις, που καθώς συνδέονται, ενισχύουν τη στερεότητα και την ελαστικότητα του θωρακικού κλωβού των πτηνών που διαθέτουν τρόπιδα. Τα οστά τους δεν έχουν αεροφόρους κοιλότητες.
Τα πόδια τους είναι γενικά μακριά, ισχυρά και εφοδιασμένα με 2-4 δάχτυλα, τα οποία απολήγουν σε γαμψώνυχες, τους οποίους χρησιμοποιούν ως επιθετικά όργανα. Οι πτέρυγες καλύπτονται από μαλακά φτερά. Όταν κινούνται οι Στρουθιονίδες κρατούν τις φτερούγες τους χαμηλωμένες και δεν τις χρησιμοποιούν παρά για το σταμάτημα ή για την αλλαγή κατεύθυνσης.

Τάξη Στρουθιονόμορφα (Struthioniformes) περιλαμβάνει τις ακόλουθες οικογένειες:
Στρουθιονίδες (Struthionidae)
Ρέα, Rhea Ρειίδες(Rheidae)
Εμού, Emus Δρομίδες (Dromaiidae)
Κίβι, Kiwis Απτερίδες (Apterygidae)
Καζουάριος (Casuariidae)
❻ † Moa (Dinornithidae)
❼ † Αιπυορνιθίδαι (Aepyornithidae)

αναλυτικότερα:
Στρουθοκάμηλος στην Αφρική.
Εμού (Dromaius novaehollandiae) στην Αυστραλία.
Κίβι στην Νέα Ζηλανδία, όπως και τα εξαφανισμένα πλέον Moas.
Ρέα, Rhea (Rheidae) στη Νότια Αμερική.
Cassowaries στη Νέα Γουινέα και τη βόρεια Αυστραλία.

Αιπυόρνις (Aepyornis). Γένος πτηνών της τάξης των δρομέων, της οικογένειας των Αιπυορνιθίδων, που έχει εκλείψει. Επρόκειτο για γιγαντιαία πουλιά, χωρίς ικανότητα πτήσης, τα οποία έζησαν σχετικά πρόσφατα (έως τον 16ο ή 17ο αι.) στη Μαδαγασκάρη, όπου βρέθηκαν άφθονοι ημιαπολιθωμένοι σκελετοί και αβγά, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές στο βόρειο τμήμα του νησιού. Εμοιαζε πολύ με Στρουθοκάμηλο, έφτανε σε ύψος τα 3 μέτρα και ζύγιζε 450 κιλά, ενώ τα αβγά της μπορούσαν να ξεπεράσουν σε μήκος τα 30 εκατοστά· ήταν, δηλαδή, περίπου 180 φορές μεγαλύτερα από τα αβγό της κότας. Είχε σχετικά μικρό κρανίο και ατροφικά φτερά, αλλά διέθετε γερές κνήμες με τρία ισχυρά δάχτυλα στην καθεμία.
Τα είδη του γένους Αιπυόρνις (Aepyornis):
† Aepyornis gracilis
† Aepyornis hildebrandti / Aepyornis mulleri
† Aepyornis maximus / Aepyornis titan / Aepyornis modestus
† Aepyornis medius / Aepyornis grandidieri / Aepyornis cursor / Aepyornis lentus
† Mullerornis betsilei
† Mullerornis agilis
† Mullerornis rudis / Flacourtia rudis
Ετικέτες: Οικογένεια, Στρουθιονόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Στρουθιονόμορφα

Back To Top