Εμού - Ορνιθοπανίδα Εμού

Εμού

Εμού (Dromaius novaehollandiae)
Αμφιλεγόμενος κοντινός συγγενής της Στρουθοκαμήλου είναι το Εμού που ζει στην Αυστραλία. Το Εμού είναι το δεύτερο σε μέγεθος πουλί του πλανήτη. Το ύψος του κατά μέσο όρο είναι 1,75 μ. Έχουν χνουδωτό φτέρωμα και δεν πετούν. Έχουν μακρύ λαιμό και πόδια, και μικρά φτερά 20 εκ. Στα πόδια τους έχουν τρία δάχτυλα. Οι νεοσσοί έχουν κάθετες μαύρες, καφέ και άσπρες ρίγες για να κρύβονται στο ψηλό χορτάρι και θάμνους. Τα αρσενικά και τα θηλυκά μοιάζουν αρκετά, συνήθως τα θηλυκά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα, βαρύτερα και πιο σκούρα από ό, τι τα αρσενικά. Απαντάται σε όλες τις περιοχές της Αυστραλίας, εκτός των τροπικών δασών και αποψιλωμένων περιοχών, και σπάνια σε ερήμους και τα βορειότερα άκρα της Αυστραλίας.

Τάξη: Στρουθιονόμορφα (Struthioniformes) | οικογένεια Δρομαιίδες (dromaiidae)




Διατροφή: Το εμού προτιμά και αναζητά τροφή πλούσια σε θρεπτική αξία. Επιλέγει τμήματα των φυτών που έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών ουσιών, όπως σπόρους, φρούτα, άνθη και νεαρούς βλαστούς. Επίσης τρώνε έντομα και μικρά λαχανικά όταν είναι διαθέσιμα, αλλά δεν τρώνε ξερά χόρτα ή ώριμα φύλλα, ακόμα κι αν είναι η μόνη διαθέσιμη τροφή. Τα Εμού καταπίνουν χαλίκια για να βοηθήσουν τη διαδικασία της χώνεψης.

Αναπαραγωγή: Τα θηλυκά γεννούν 6-9 πράσινα αβγά, αλλά μερικές φορές μέχρι και 20, σε μια πρόχειρη φωλιά που κατασκευάζει στο έδαφος το αρσενικό. Στη συνέχεια αναθέτει την επώαση και την ανατροφή των νεοσσών στο αρσενικό, όπως κάνει και η θηλυκιά καζουάριος.
δρομαιίδες (dromaeidae)
Οικογένεια μεγάλων πτηνών της τάξης των καζουαριομόρφων, με μοναδικό αντιπρόσωπο το είδος Dromaius novaehollandiae το οποίο είναι γνωστό με την κοινή ονομασία εμού. Ονομάζονται και δρομαίοι. Παλαιότερα ζούσαν άφθονα στην Αυστραλία, αλλά στο τέλος του 19ου αι. οι μετανάστες άρχισαν να τα καταδιώκουν συστηματικά, γιατί προκαλούσαν ζημιές στα σπαρτά τους. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι σε τέσσερα χρόνια σκότωσαν περισσότερα από 70.000 άτομα. Σήμερα έχουν καθοριστεί περιοχές όπου τα πουλιά αυτά ζουν ανενόχλητα, γιατί το είδος τους κινδύνευε να εκλείψει. Οι δρομαιίδες κάνουν τις φωλιές τους σε ακάλυπτους χώρους. Το θηλυκό γεννά τα αβγά του μέσα σε λακκούβες, όπου και τα εγκαταλείπει. Τα επωάζει όμως το αρσενικό για 57-63 μέρες και φροντίζει για την ανατροφή των νεοσσών. Οι δρομαιίδες τρέχουν με ταχύτητα έως 50 χλμ. την ώρα και μετακινούνται πάντοτε ανά κοπάδια.
Η συνάντησή του με τους Ευρωπαίους ήταν πολύ σκληρή για το εμού. Οι άποικοι το εξάλειψαν γρήγορα από την Τασμανία. Επίσης, στην ηπειρωτική χώρα εξαιτίας της αγάπης του για το στάρι χαρακτηρίστηκε βλαβερό είδος και έγινε θύμα των κυνηγών που ήθελαν να πάρουν τα χρήματα της επικήρυξης. Εντούτοις, παρά την ανελέητη σφαγή, ο αριθμός των εμού ανανεωνόταν αφύσικα, σε τέτοιο σημείο ώστε στη Δυτική Αυστραλία κήρυξαν πόλεμο σε αυτό το πουλί το 1932.
Η κυβέρνηση στην κυριολεξία κάλεσε το στρατό, ο οποίος έφερε και δύο πολυβόλα Λιούις! Αν και δεν φημίζεται για την εξυπνάδα του, το εμού κέρδισε αυτή τη μάχη. Ο «πόλεμος» έγινε αντικείμενο δημόσιου εμπαιγμού και ντρόπιασε την πολιτική ηγεσία· δέκα χιλιάδες σφαίρες σκότωσαν, το πολύ πολύ, λίγες εκατοντάδες πουλιά. Αλλά στον κλεφτοπόλεμο που ακολούθησε—το εμού εναντίον της διμέτωπης επίθεσης, δηλαδή της επικήρυξης των πουλιών και των δωρεάν πυρομαχικών που έδινε η κυβέρνηση στους αγρότες—τα εμού δεν μπορούσαν πλέον να αντέξουν.
Ωστόσο, σήμερα το εμού είναι εθνικό σύμβολο. Απεικονίζεται να κοιτάζει υπερήφανα ένα καγκουρό στο θυρεό της Αυστραλίας, και τριγυρίζει με ασφάλεια στα δάση.
Ο χειρότερος εχθρός του είναι η ξηρασία. Μερικοί μάλιστα αναπαράγουν και εκτρέφουν εμού δοκιμαστικά σε αγροκτήματα για μια μεγάλη γκάμα προϊόντων: κρέας χωρίς καθόλου λίπος· γερό, ανθεκτικό δέρμα· φτερά, καθώς και λάδι το οποίο το παίρνουν από ένα κομμάτι λίπους που υπάρχει στο στήθος του πουλιού.
Το κρέας τους δεν έχει καθόλου λίπος λόγω αυτού του αποθηκευμένου λίπους που υπάρχει αποκλειστικά σε εκείνο το σημείο.
Διάφορα:
❶ Μέγιστη ταχύτητα που αναπτύσσουν είναι τα 50 χιλιόμετρα ανά ώρα και μπορούν να τα κρατήσουν για κάποια απόσταση.
❷ Πριν τον εποικισμό της Αυστραλίας από τους Ευρωπαίους υπήρχαν τρία είδη Εμού. Τα είδη (Dromaius baudinianus) και (Dromaius ater) εξαφανίστηκαν λίγο μετά την άφιξη των πρώτων Ευρωπαίων. Στην Τασμανία το τοπικό υποείδος Εμού εξαφανίστηκε περίπου το 1865.
❸ Το Εμού κυνηγήθηκε μέχρι τη δεκαετία του 1960. Σήμερα είναι υπό προστασία από την οργάνωση "Προστασία του Περιβάλλοντος και της Βιοποικιλότητας Act 1999".
❹ Κατατάσεται στην οικογένεια Δρομαιίδες (dromaiidae). (Οικογένεια πτηνών της τάξης των καζουαριομόρφων, με μοναδικό αντιπρόσωπο το είδος Εμού Dromaius novaehollandiae)
Ετικέτες: Στρουθιονόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Εμού

Back To Top