Βραχοκιρκίνεζο - Ορνιθοπανίδα Βραχοκιρκίνεζο

Βραχοκιρκίνεζο

Βραχοκιρκίνεζο, ιέραξ ο βραχοδίαιτος - Falco tinnunculus
Είναι ένα από τα μικρότερα σε μέγεθος (34εκ.) γεράκια και παρουσιάζει φυλετικό διμορφισμό. Όπως όλα τα γεράκια έχει μικρό γαμψό ράμφος,
γαμψά νύχια, μακριές μυτερές φτερούγες και μακριά ουρά. Κινείται ταχύτατα στον αέρα, έχει όμως και την ικανότητα να παραμένει αιωρούμενο σταθερά πάνω από ένα σημείο.
Λαϊκά ονόματα: Κιρκινέζι Άνεμαγάμης (Κρ.), Πετρογέρακας (Άνδρος), Καντηνέλι (Κάσος).
Το αρσενικό είναι καστανοκόκκινο με μαύρες κηλίδες στο πάνω μέρος του σώματος ενώ το κάτω μέρος είναι υπόλευκο με σκούρες καφέ κηλίδες. Το γκρίζο κεφάλι και η γκρίζα ουρά που καταλήγει σε πλατιά μαύρη ζώνη το διαφοροποιούν από το θηλυκό.

Ιερακόμορφα | Γεράκια

Το θηλυκό έχει σκουρότερο φτέρωμα με μαύρες οριζόντιες ραβδώσεις. Στο κεφάλι και στην ουρά του κυριαρχούν καστανοκόκκινες αποχρώσεις, ενώ οι σκούρες οριζόντιες ραβδώσεις διακρίνονται εντονότερα σε όλο το μήκος της ουράς του
Το Βραχοκιρκίναζο προτιμάει τα ανοιχτά μέρη, αγρούς, ακτές, βουνοπλαγιές. Όταν κυνηγάει τη λεία του, πετάει σε ύψος 7-12 μέτρων, συνήθως επιτόπου, μέχρι να εντοπίσει την τροφή του οπότε γέρνει απότομα προς τα κάτω και ορμάει πάνω σε ποντικούς, σκαθάρια και ερπετά.
Διαλέγει παλιές φωλιές καρακάξας και κουρούνας για να γεννήσει τα αβγά του, συνολικά 3-6, που κλωσά το θηλυκό επί 27-29 ημέρες. Τα νεογέννητα δέχονται τη φροντίδα των γονιών τους και θα πετάξουν μόλις συμπληρώσουν 27-32 ημέρες ζωής.









Καθεστώς προστασίας: Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.
Τα γεράκια κατείχαν σημαντική θέση στη θρησκεία της Αιγύπτου. Από τα εκατοντάδες ταριχευμένα πουλιά που έχουν βρεθεί στην Αίγυπτο, τα γεράκια, και κυρίως τα βραχοκιρκίνεζα, είναι από τα πιο συνηθισμένα. Έγινε σύμβολο του Ώρου, του ιερακοκέφαλου θεού της Αιγύπτου, ο οποίος μαζί με την Ίσιδα και τον Όσιρι σχημάτιζε την κύρια τριάδα, ή αλλιώς την 'άγια οικογένεια', ανάμεσα στους θεούς και στις θεές της Αιγύπτου. Το σύμβολο του γερακιού χρησιμοποιούνταν πάντοτε για τη γραφή του τίτλου των Φαραώ, και ενίοτε αυτοί οι ηγέτες θεωρούνταν ενσάρκωση του Ώρου.
Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι όποιος σκότωνε γεράκι στην Αίγυπτο, έστω και άθελά του, θανατωνόταν.
Ετικέτες: Ιερακίδες, Ιερακόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Βραχοκιρκίνεζο

Back To Top