Γεωκόκκυγας - Ορνιθοπανίδα Γεωκόκκυγας

Γεωκόκκυγας

Γεωκόκκυγας, Roadrunner (Geococcyx californianus)
Ο Γεωκόκκυγας της καλιφόρνιας είναι ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της τάξης των Κοκκυγιδόμορφων (Cuculiformes).
Τα ενήλικα πουλιά φτάνουν σε μήκος από 51 έως 61 εκατοστά συμπεριλαμβανομένης και της ουράς, ύψος από 25 έως 30 εκατοστά, άνοιγμα φτερών έως 62 εκατοστά και βάρος από 250 έως 340 γραμμάρια. Έχει μακρύ γκριζομπλέ ράμφος ελαφρώς λυγισμένο προς τα κάτω. Το κεφάλι, το κάλυμμα κορυφής, η πλάτη και η ουρά είναι σκούρο καφέ με ανοιχτόχρωμες ραβδώσεις. Η κοιλιά και το στήθος είναι κρεμ προς υπόλευκο. Στην κορυφή του κεφαλιού έχει ένα είδος λοφίου. Τα πόδια και η ουρά μακριά.

Κατηγορία: Κοκκυγιδόμορφα (Cuculiformes)
Ο Γεωκόκκυγας είναι ένας πολύ καλός δρομέας, αναπτύσσει ταχύτητες από 24 έως 32 χλμ/ώρα, σε αυτό δεν βοηθάει η διάταξη των δαχτύλων. Οι Κοκκυγίδες είναι ζυγοδάχτυλα είδη, δηλαδή έχει δυο δάχτυλα μπροστά και δύο πίσω, το πρώτο και το τέταρτο δάχτυλο των ποδιών έχει κατεύθυνση προς τα πίσω και το δεύτερο και τρίτο προς τα εμπρός. Τα περισσότερα πουλιά που τρέχουν γρήγορα, έχουν τρία δάχτυλα, όχι τέσσερα. Δεν υπάρχει κάποιο προφανές πλεονέκτημα στον ζυγοδακτυλισμό και κανένας προφανής λόγος ώστε να εξελιχθούν με αυτόν τον τρόπο. Τα φτερά του είναι μικρά και μπορεί για λίγα δευτερόλεπτα να αιωρηθεί στον αέρα.

Διανομή και ενδιαίτημα: Συναντάται ευρέως στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και στο Μεξικό. Στις ΗΠΑ, κυρίως Τέξας, Νέο Μεξικό, Κάνσας, Καλιφόρνια, Αριζόνα, Νεβάδα, Γιούτα, Κολοράντο, Οκλαχόμα, Λουιζιάνα και Αρκάνσας. Στο Μεξικό, η περιοχή εκτείνεται προς τα νότια της χώρας. Ζεί σχεδόν αποκλειστικά σε ξηρά ενδιαιτήματα, όπως ερήμους, ημι-ερήμους και θαμνώδεις σαβάνες.

Προσαρμογή στον ξηρό βιότοπο: Ο Γεωκόκκυγας έχει αναπτύξει μια εξαιρετική μέθοδο εξοικονόμησης ενέργειας απόλυτα προσαρμοσμένη στις κρύες νύχτες της ερήμου. Τη νύχτα που η θερμοκρασία του σώματος του κατεβαίνει, πέφτει σε ένα είδος χειμερίας νάρκης. Στην πλάτη έχει γυμνές από φτέρωμα περιοχές. Το πρωί απλώνει τα φτερά του και θέτει αυτά τα σημεία στον ήλιο, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του σώματος να ανεβαίνει γρήγορα στο κανονικό επίπεδο. Το δέρμα των νεοσσών είναι μαύρο μέχρι το πηγούνι, έτσι ώστε οι ακτίνες του ήλιου να απορροφούνται καλύτερα και η θερμοκρασία του σώματος να μπορεί να αυξηθεί γρηγορότερα το πρωί. Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, το νεαρά πουλιά καταφεύγουν σε σκιές.

Διατροφή: Περνά τον περισσότερο χρόνο του στο έδαφος. Τρέφετε με φίδια, σαύρες, έντομα, τρωκτικά και μικρά πουλιά, αλλά επίσης και με διάφορα φρούτα όπως φραγκόσυκα. Είναι αρκετά γρήγορο πουλί και μπορεί να κυνηγάει ακόμη και κροταλίες, τους οποίους σκοτώνει χτυπώντας το κεφάλι στο έδαφος και στη συνέχεια καταπίνεται ολόκληρο.

Αναπαραγωγή: Ο Γεωκόκκυγας είναι ενδημικό πουλί και ζεί όλο το έτος σε μια περιοχή, κατά μέσο όρο περίπου 0,5 τ.χλμ. Η εποχή του ζευγαρώματος συνήθως ξεκινά τον Μάιο και μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η εποχή του ζευγαρώματος είναι συνδεδεμένη σε κάθε περίπτωση με την περίοδο των βροχών, επειδή εκείνη την περίοδο η τροφή είναι αρκετή.
Κατασκευάζουν φωλιές και ανατρέφουν τους νεοσσούς τους, σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη των Κοκκυγιδόμορφων, όπως οι κούκοι, που εγκαταλείπουν τα αβγά τους στις φωλιές άλλων πουλιών. Η φωλιά είναι κυπελλοειδής και χτίζετε σε κάκτους σε 1 έως 3 μέτρα ύψος. Γεννάει από τέσσερα έως έξι υπόλευκα αυγά. Η περίοδος επώασης διαρκεί από 18 έως 21 ημέρες. Οι νεοσσοί τρέφονται για 35 έως 40 ημέρες. Στη διατροφή των νεοσσών συμμετέχουν και οι δύο γονείς.

Lesser roadrunner (Geococcyx velox)
Συγγενικό είδος με παρόμοιες συνήθειες είναι ο Geococcyx velox, ελαφρώς μικρότερο, φτάνει σε μήκος μέχρι 48 εκατοστά συμπεριλαμβανομένης της ουράς. Το φτέρωμά του είναι επίσης παρόμοιο. Η περιοχή των ματιών είναι ανοιχτόχρωμη με μαύρες ρίγες, το λοφίο στην κορυφή του καεφαλιού μαύρο με καφέ-πράσινες ανταύγειες.

Διανομή και ενδιαίτημα: Ζεί σε άνυδρες και ημι-άνυδρες ανοιχτές περιοχές. Συναντάται στο Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, το Μεξικό και τη Νικαράγουα.
Το μέγεθος του πληθυσμού εκτιμάται από 500.000 έως 5 εκατομμύρια πουλιά.
Κύρια τροφή είναι διάφορα έντομα όπως ακρίδες, μυρμήγκια, κάμπιες και σαύρες.

Διάφορα:
- Ο Γεωκόκκυγας ήταν το μοντέλο για το Beep, Beep "Road Runner" στα κινούμενα σχέδια της Warner Brothers, όπου το κογιότ προσπαθεί μάταια να το πιάσει.
- Ο αμερικάνικος κατασκευαστής αυτοκινήτων Πλύμουθ (Plymouth) ονόμασε το ταχύτερο μοντέλο κουπέ και κάμπριο από 1967 έως το 1979 "Plymouth Road Runner".
- Το προσδόκιμο ζωής είναι περίπου έξι με οκτώ χρόνια. Οι περισσότεροι νεοσσοί δεν καταφέρνουν να ενηλικιωθούν, λόγω των πολλών αρπακτικών.
- Εχθροί του είναι διάφορα αρπακτικά, όπως τα ρακούν, αετοί, γεράκια, ασβοί, γάτες και περιστασιακά τα κογιότ. Τα κογιότ και τα ρακούν επιτίθονται κυρίως στα αυγά και νεαρά πουλιά.
- Το μέγεθος του πληθυσμού εκτιμάται σε περίπου 1,1 εκατομμύρια πουλιά, το είδος δεν κινδυνεύει.
- Ο Γεωκόκκυγας είναι το μοναδικό είδος από την οικογένεια Κοκκυγίδες - της οποίας όλα τα μέλη είναι ζυγοδάκτυλα- που ζει στο έδαφος.
Ετικέτες: Κοκκυγόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Γεωκόκκυγας

Back To Top