Λειοτριχίδες - Ορνιθοπανίδα Λειοτριχίδες

Λειοτριχίδες

Λειοτριχίδες (Leiothrichidae)
Οικογένεια στρουθιόμορφων πτηνών τών τροπικών περιοχών, με τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία στη Νοτιοανατολική Ασία και την ινδική υποήπειρο.
Είναι μικρά έως μεσαίου μεγέθους πτηνά. Το φτέρωμά τους στην πλάτη είναι μαλακό και μακρύ και πολλά είδη έχουν μεγάλες ουρές και δυνατά πόδια. Τα περισσότερα είδη έχουν κατά κύριο λόγο καφέ φτέρωμα, με ελάχιστες διαφορές μεταξύ των φύλων, υπάρχουν και πολλά άλλα είδη με πιο έντονους χρωματισμούς.
Τα περισσότερα είδη είναι κυρίως ενδημικά, έχουν μικρές στρογγυλεμένες φτερούγες και όχι ιδιαίτερα καλές πτητικές ικανότητες, πολλά είδη είναι κυρίως εδαφόβια. Είναι κυρίως εντομοφάγα, κάποια είδη τρέφονται και με φυτικές τροφές, ενώ τα μεγαλύτερα είδη τρέφονται με σαύρες και άλλα μικρά σπονδυλωτά.
Μερικά είδη (π.χ. Turdoides) φημίζονται για το δυνατό και μελωδικό τους κελάηδημα. Το είδος φλύαρος ο λευκόλοφος (Garrulax leucolophus) -ένα από τα 16 είδη Garrulax,- είναι ένα δημοφιλές πουλί στη νοτιοανατολική Ασία, γνωστό για το κελάηδημά του.
Η επιστημονική ονομασία της οικογένειας προέρχεται από την αρχαιοελληνική, leiothrix < leio- < λεῖος + -thrix < θρίξ, αυτός που έχει λείο τρίχωμα, λεία κόμη, λειόκομος και αναφέρεται στο μαλακό φτέρωμα της πλάτης. Η όλη οικογένεια λειοτριχίδες συμπεριλαμβάνεται και στις Τιµαλιίδες (Timaliidae).

Υπάρχουν 16 γένη στην οικογένεια, με 135 είδη.
◾ Grammatoptila – μονοτυπικό
◾ Cutia (2 είδη)
◾ Laniellus (2 είδη)
◾ Trochalopteron (19 είδη)
◾ Actinodura (9 είδη)
◾ Montecincla (4 είδη)
◾ Minla – μονοτυπικό
◾ Leioptila – μονοτυπικό
◾ Leiothrix (2 είδη)
◾ Liocichla (5 είδη)
◾ Heterophasia (7 είδη)
◾ Argya (17 είδη)
◾ Turdoides (18 είδη)
◾ Garrulax (16 είδη)
◾ Ianthocincla (8 είδη)
◾ Pterorhinus (23 είδη)
Ετικέτες: Τιµαλιίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Λειοτριχίδες

Back To Top