Κοκκινοκελάδα - Ορνιθοπανίδα Κοκκινοκελάδα

Κοκκινοκελάδα

Κοκκινοκελάδα, Κοτσινογαλούδι (Anthus cervinus)
Η Κοκκινοκελάδα έχει μήκος σώματος από 14 έως 15 εκατοστά, περίπου όσο και η Λιβαδοκελάδα (Anthus pratensis). Ο βασικός χρωματισμός στο πάνω μέρος του σώματος είναι ανοιχτό καφέ με έντονες σκουρόχρωμες ραβδώσεις στο πάνω μέρος του κεφαλιού της πλάτης και της ουράς. Τα ενήλικα ξεχωρίζουν από το κοκκινωπό χρώμα στο λαιμό, με κάποια από αυτά να επεκτείνεται στο στήθος και στις πλευρές του κεφαλιού. Το κοκκινωπό χρώμα στο λαιμό διατηρείται τόσο στο κανονικό φτέρωμα όσο και στο φτέρωμα αναπαραγωγής. Η υπόλοιπη κάτω πλευρά είναι ανοιχτή κιτρινωπή υπόλευκη, ενώ στο στήθος και στις πλευρές έχει έντονες μαύρες διακεκομμένες γραμμώσεις. Στα νεαρά πουλιά στον πρώτο χειμώνα ο λαιμός είναι λευκός, με μία έντονη λευκή λωρίδα πάνω από τα μάτια, ένα στενό άσπρο δαχτυλίδι στα μάτια και υπόλευκες άκρες φτερών. Ωστόσο οι ανήλικες Κοκκινοκελάδες ξεχωρίζουν έντονα από τα άλλα είδη Κελάδων.

Οικογένεια: Σεισοπυγίδες (Motacillidae)




Βιότοπος – εμφάνιση: Είναι αποδημητικό είδος. Αναπαράγεται στη βόρειο τάιγκα και στις τούνδρες της Ευρασίας και της Αλάσκας, το χειμώνα μεταναστεύει στην τροπική Αφρική και στην Ασία. Προτιμά βαλτώδες πεδινές εκτάσεις, υγρολίβαδα με συστάδες δέντρων και ανοικτούς τυρφώνες στην τάιγκα.

Αναπαραγωγή: Η φωλιά χτίζεται στο έδαφος ανάμεσα σε πυκνά χόρτα. Γεννάει 4 έως 7 αυγά πριν από το τέλος Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου. Η περίοδος επώασης διαρκεί 10 έως 13 ημέρες. Η επώαση διεξάγεται αποκλειστικά από το θηλυκό, ενώ το αρσενικό αναλαμβάνει τη διατροφή του θηλυκού κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Οι νεοσσοί μπορούν να πετάξουν μετά από 9 έως 14 ημέρες.

Τροφή: Τρέφεται με μικρά έντομα και ασπόνδυλα που βρίσκει ψάχνοντας σε υγρά κυρίως εδάφη.

Καθεστώς προστασίας: Ασφαλείς εκτιμήσεις σχετικά με τον παγκόσμιο πληθυσμό δεν υπάρχουν, η IUCN με μια πρόχειρη εκτίμηση εκτιμά τον παγκόσμιο πληθυσμό του είδους μεταξύ 0,5 έως 5,0 εκατομύρια πουλιά. Το είδος δεν διατρέχει κίνδυνο σύμφωνα με την IUCN.

Οικογένεια Σεισοπυγίδες (Motacillidae):
Κιτρινοσουσουράδα
Σταχτοσουσουράδα
Λευκοσουσουράδα
Νεροκελάδα
Λιβαδοκελάδα
Κοκκινοκελάδα
Δενδροκελάδα
Χαμοκελάδα
Ετικέτες: Σεισοπυγίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κοκκινοκελάδα

Back To Top