Νεροκελάδα - Ορνιθοπανίδα Νεροκελάδα

Νεροκελάδα

Νεροκελάδα, Νερογαλούδι (Anthus spinoletta)
Έχει μέγεθος 17εκ. με σκουρόχρωμο μακρύ ράμφος και σκουρόχρωμα πόδια. Ανήκει στα είδη που παρουσιάζουν άλλο φτέρωμα το χειμώνα και άλλο την άνοιξη και το καλοκαίρι (εποχικός διμορφισμός). Συγκεκριμένα το χειμώνα το πάνω μέρος του φτερώματος είναι σκούρο καστανό ενώ το κάτω είναι υπόλευκο με σκούρες καστανές ραβδώσεις.
Επίσης οι φτερούγες παρουσιάζουν δύο λεπτές άσπρες ρίγες. Την άνοιξη το πάνω μέρος του φτερώματος γίνεται σταχτοκάστανο, το κεφάλι παίρνει σταχτί χρώμα και εμφανίζεται λευκό φρύδι. Οι ραβδώσεις του στήθους χάνονται αποκτώντας μια ρόδινη απόχρωση. Το κελάηδημά της είναι δυνατό, γεμάτο μελωδικές τρίλιες, ιδίως κατά τη γαμήλια πτήση οπότε αφήνεται να πέσει προς τα κάτω σαν...αλεξίπτωτο! Το κάλεσμά της είναι ένα χαρακτηριστικό «τσιπ».

Οικογένεια: Σεισοπυγίδες (Motacillidae)




Βιότοπος – εμφάνιση: Είναι αποδημητικό είδος. Στην Ελλάδα εμφανίζεται τη χειμερινή περίοδο για να διαχειμάσει. Παραμένει μέχρι τις αρχές της άνοιξης οπότε μεταναστεύει βορειότερα για να αναπαραχθεί. Απαντάται σε σημαντικούς αριθμούς σε υγρολίβαδα ακόμα και μέσα σε πάρκα και παιδικές χαρές κοντά σε λίμνες. Συνήθως κινείται πάνω στο έδαφος για εύρεση τροφής.

Αναπαραγωγή: Φτιάχνει τη φωλιά της σε τρύπες βράχων ή σε μικρές λακκούβες κάτω στο χώμα. Γεννάει συνήθως 2 φορές το χρόνο, από 4-5 λευκωπά αβγά με γκρίζα και καφετιά στίγματα. Κλωσσάει μόνο το θηλυκό για δύο εβδομάδες αλλά την περιποίηση των νεοσσών, που μπορούν να πετάξουν μετά 16 μέρες, αναλαμβάνουν και οι δύο γονείς. Δεν αναπαράγεται στην Ελλάδα αλλά σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη.

Τροφή: Τρέφεται με μικρά έντομα και ασπόνδυλα που βρίσκει ψάχνοντας σε υγρά κυρίως εδάφη.

Καθεστώς προστασίας: Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.

Οικογένεια Σεισοπυγίδες (Motacillidae):
Κιτρινοσουσουράδα
Σταχτοσουσουράδα
Λευκοσουσουράδα
Νεροκελάδα
Λιβαδοκελάδα
Κοκκινοκελάδα
Δενδροκελάδα
Χαμοκελάδα
Ετικέτες: Σεισοπυγίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Νεροκελάδα

Back To Top