Χαμοκελάδα - Ορνιθοπανίδα Χαμοκελάδα

Χαμοκελάδα

Χαμοκελάδα, άνθος ο αγροδίαιτος, Καμπογαλούδι (Anthus campestris)
Η Κοκκινοκελάδα έχει μήκος σώματος από 15,5 έως 18 εκατοστά και θεωρείται το μεγαλύτερο γνωστό είδος Κελάδας. Ο βασικός χρωματισμός στο πάνω μέρος του σώματος είναι ανοιχτό γκριζοκάστανο με σκούρο γκριζοκαφέ φτερούγες και ουρά ανοιχτό μπεζ στις άκρες που καταλήγουν σε τρίγωνο στην ουρά. Το είδος έχει ένα ανοιχτόχρωμο έντονο φρύδι πάνω από τα μάτια. Ο λαιμός και το στήθος είναι υπόλευκα. Στο στήθος εμφανίζονται λίγες αμυδρές σκούρες ραβδώσεις. Επίσης στο στήθος και στις πλευρές έχει απαλούς κίτρινους τόνους. Η κοιλιά και το κάτω μέρος της ουράς είναι άσπρα. Τα πόδια είναι ανοιχτό καφέ, το ράμφος είναι γκριζοκαφέ, η κάτω γνάθος είναι πιό ανοιχτόχρωμη. Το οπίσθιο νύχι είναι σε σύγκριση με άλλες κελάδες πιό μικρό. Τα νεαρά πουλιά έχουν σκούρες ραβδώσεις και στίγματα στην κορυφή του κεφαλιού, στο πάνω μέρος της πλάτης και στο στήθος.

Οικογένεια: Σεισοπυγίδες (Motacillidae)




Βιότοπος – εμφάνιση: Συναντάται στην νότια και κεντρική Παλαιαρκτική από τη βορειοδυτική Αφρική και την Πορτογαλία μέχρι την κεντρική Σιβηρία και το εσωτερικό της Μογγολίας. Το βόρειο όριο της διανομής στην Ευρώπη εκτείνεται από τις ακτές του Ατλαντικού, βόρεια της Δανίας, στο νότιο άκρο της Σουηδίας συνεχίζει προς τα ανατολικά τη βόρεια Βαλτική και φτάνει μέχρι στη Ρωσία μέχρι τον 53-55° παράλληλο. Η Χαμοκελάδα προτιμά κυρίως στέπες, ημιερήμους και ερήμους. Το είδος είναι αποδημητικό και ξεχειμωνιάζει στην περιοχή του Σαχέλ νότια της Σαχάρας, στη βόρεια Αφρική, στην Αραβία, στο νότιο τμήμα του Ιράν και της δυτικής Ινδίας.

Αναπαραγωγή: Η φωλιά χτίζεται στο έδαφος κρυμμένη μέσα στην πυκνή βλάστηση. Γεννάει 3 έως 6 αυγά στα μέσα Μαΐου μέχρι αρχές Ιουνίου, συνήθως έχει και δεύτερη ωοτοκία κατά το τέλος του Ιουνίου. Η περίοδος επώασης διαρκεί 12 έως 13 ημέρες. Η επώαση διεξάγεται μόνο από το θηλυκό. Οι νεοσσοί τρέφονται και από τους δύο γονείς, αλλά κυρίως από το θηλυκό. Οι νεοσσοί πετάνε μετά από 12 έως 15 ημέρες, το πλήρες φτέρωμα των νεοσσών αναπτύσεται πλήρως μετά από 28 έως 30 ημέρες.

Τροφή: Η Χαμοκελάδα τρέφεται με έντομα κυρίως σκαθάρια, ακρίδες, μυρμήγκια και διάφορα δίπτερα, στην διατροφή των νεοσσών οι κάμπιες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.
Καθεστώς προστασίας: Ασφαλείς εκτιμήσεις σχετικά με τον παγκόσμιο πληθυσμό δεν υπάρχουν, η IUCN με μια πρόχειρη εκτίμηση εκτιμά τον παγκόσμιο πληθυσμό του είδους μεταξύ 2,1 έως 3.900.000 εκατομύρια πουλιά. Το είδος δεν διατρέχει κίνδυνο σύμφωνα με την IUCN.
Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος Ι της ΕΕ για τα πουλιά (οδηγία 79/409/ΕΟΚ).

Οικογένεια Σεισοπυγίδες (Motacillidae):
Κιτρινοσουσουράδα
Σταχτοσουσουράδα
Λευκοσουσουράδα
Νεροκελάδα
Λιβαδοκελάδα
Κοκκινοκελάδα
Δενδροκελάδα
Χαμοκελάδα
Ετικέτες: Σεισοπυγίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Χαμοκελάδα

Back To Top