Σεισοπυγίδες - Ορνιθοπανίδα Σεισοπυγίδες

Σεισοπυγίδες

Σεισοπυγίδες (Motacillidae) σουσουράδες
Οικογένεια ωδικών πουλιών γνωστών κυρίως με το όνομα σουσουράδες, ή κωλοσούσες. Είναι πουλιά μικρά, χαριτωμένα, ζωηρότατα και ευκίνητα, που κουνούν συνέχεια την ουρά τους και γυρίζουν το κεφάλι τους δεξιά και αριστερά.
Οι Σ. συνήθως μένουν στο έδαφος, στο οποίο περπατούν με μικρούς βηματισμούς, και πετούν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Ζουν σε υγρές περιοχές, κοντά σε ρυάκια και τέλματα.
Τρέφονται κυρίως με έντομα, προνύμφες, σκουλήκια, μαλάκια και μικρά καρκινοειδή. Τις φωλιές τους τις φτιάχνουν πάνω στο έδαφος ή μέσα στις κοιλότητες δέντρων σε ζώνες κοντά στα νερά.

Υπάρχουν 20 περίπου είδη Σ. από τα οποία τα κυριότερα είναι η σ. η λευκή, η σ. η ξανθόχρωμη και η σ. η μελανοκέφαλη.
Ανάλογα με τα είδη, τα πουλιά αυτά, με τα κομψά σχήματα και με τις πολύ χαριτωμένες συχνά κινήσεις, λέγονται καλάνδρες, άνθη και χορευτές: το τελευταίο όνομα, και προπάντων το όνομα σουσουράδα, δίνονται για το ότι τα στρουθιόμορφα αυτά όταν προχωρούν ανεβοκατεβάζουν την ουρά.
Στην Ελλάδα απαντούν τρία είδη, κοινώς γνωστά ως κιτρινοσουσουράδα, Σεισοπυγίς η κιτρίνη (Motacilla flava) σταχτοσουσουράδα, σουσουράδα η τεφρά (Motacilla cinerea) και λευκοσουσουράδα, Σεισοπυγίς η λευκή (Motacilla alba).
Κατά την άνοιξη το αρσενικό της σ. της κίτρινης (Motacilla flava) έχει τα ανώτερα τμήματα κίτρινα, ανάμεικτα με κιτρινωπό πράσινο, ενώ το φτέρωμα των μπροστινών και κατώτερων τμημάτων είναι ζωηρό κίτρινο, τα κωπαία και το ουραίο πτερύγιο είναι σκούρα καφέ με λευκές παρυφές και η μακριά ουρά είναι στρογγυλωπή στο άκρο.


Ετικέτες: Οικογένεια, Σεισοπυγίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Σεισοπυγίδες

Back To Top