Λευκοσουσουράδα - Ορνιθοπανίδα Λευκοσουσουράδα

Λευκοσουσουράδα

Λευκοσουσουράδα (Motacilla alba)
Ασπρόμαυρο πουλί μήκους 18 εκ. με χαρακτηριστική μακριά ουρά, απαντάται στην πατρίδα μας όλο το χρόνο και φωλιάζει κοντά στις ακτές και τα ποτάμια. Έχει το ίδιο μέγεθος με τη Σταχτοσουσουράδα από την οποία εύκολα ξεχωρίζει από το ασπρόμαυρο φτέρωμά της. Παρουσιάζει φυλετικό και εποχικό διμορφισμό. Την καλοκαιρινή περίοδο το αρσενικό ξεχωρίζει σχετικά εύκολα από το θηλυκό, ενώ το χειμώνα έχουν παρόμοιο φτέρωμα. Το αρσενικό το καλοκαίρι έχει μαύρη κορόνα και αυχένα που δημιουργεί αντίθεση με το γκρίζο μανδύα.

Οικογένεια: Σεισοπυγίδες (Motacillidae)




Επίσης έχει λευκή κοιλιά, λευκό μέτωπο και μαύρη τραχηλιά που φτάνει μέχρι το στήθος. Οι φτερούγες του είναι μαύρες με λευκές ρίγες. Το θηλυκό την περίοδο αυτή διαφέρει από το μικρότερης έκτασης μαύρο φτέρωμα στο στήθος και το κεφάλι. Ο αυχένας είναι γκριζόμαυρος και δε δημιουργεί αντίθεση με το γκρίζο μανδύα. Το χειμώνα απουσιάζει τελείως η μαύρη κορόνα από τα δύο φύλα τα οποία έχουν λευκό λάρυγγα και μαύρη λωρίδα στο στήθος σε μορφή πετάλου. Και τα δύο φύλα έχουν μακριά ασπρόμαυρη ουρά την οποία κινούν συνέχεια πάνω – κάτω. Η Λευκοσουσουράδα αφήνει ένα ζωηρό «τσίλιπ» ενώ το κελάηδημά της είναι ένα τερέτισμα με πολλές παραλλαγές.
Αναπαραγωγή
Η αναπαραγωγική περίοδος της Λευκοσουσουράδας διαρκεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο. Γεννάει δυο φορές το χρόνο Απρίλιο – Αύγουστο από 5-6 αβγά που κλωσάει το θηλυκό επί 13 μέρες αλλά τη φροντίδα επωμίζονται και οι δύο γονείς.
Διατροφή
Τρώει κυρίως έντομα που πιάνει τρέχοντας με μεγάλη ταχύτητα.
Ενδιαίτημα
Η μόνη Σουσουράδα χωρίς κίτρινα χρώματα. Είναι επίσης η πιο προσαρμοστική αφού φωλιάζει σε μια ποικιλία βιότοπων. Έτσι βρίσκεται κοντά σε ρέματα αλλά και σε ακτές, ακόμη και σε απομακρυσμένες νησίδες στη μέση του Αιγαίου. Το χειμώνα συγκεντρώνεται σε μεγάλους αριθμούς στις πόλεις και στα χωράφια.
Η Λευκοσουσουράδα έχει μεγάλο εύρος κατά μήκος της Ευρώπης και της Ασίας και φτάνει μέχρι και το δυτικότερο σημείο της Αλάσκας. Τα βορειότερα πουλιά περνούν τον χειμώνα τους στην Αφρική, και το εύρος τους, εκτός από τα περιπλανώμενο πουλιά, δεν ξεπερνά νότια τον Ισημερινό. Είναι περιπλανώμενο είδος στην Αυστραλία και τον Καναδά. Το παγκόσμιο εύρος κατανομής του υπολογίζεται σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Θεωρείται μόνιμο πουλί σε πολλές περιοχές του εύρους κατανομής του.
Οι Λευκοσουσουράδες είναι συχνοί κάτοικοι πόλεων όπου συναντώνται σε στέγες ή τρέχουν στο έδαφος σε δρόμους και πεζοδρόμια. Επίσης συναντώνται σε ανοιχτή καλλιεργήσιμη γη, ανοιχτά δάση, λίμνες, λιβάδια, ερήμους, παράκτιες νησίδες και βραχώδεις ακτές.

Καθεστώς προστασίας: Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.

Οικογένεια Σεισοπυγίδες (Motacillidae):
Κιτρινοσουσουράδα
Σταχτοσουσουράδα
Λευκοσουσουράδα
Νεροκελάδα
Λιβαδοκελάδα
Κοκκινοκελάδα
Δενδροκελάδα
Χαμοκελάδα
Ετικέτες: Σεισοπυγίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Λευκοσουσουράδα

Back To Top