Κιτρινοσουσουράδα - Ορνιθοπανίδα Κιτρινοσουσουράδα

Κιτρινοσουσουράδα

Κιτρινοσουσουράδα (Motacilla flava feldegg)
Η Κιτρινοσουσουράδα έχει λαδοπράσινη ράχη και κίτρινη κοιλιά, ενώ το κεφάλι παίρνει διάφορους χρωματισμούς ανάλογα με το υποείδος (μπορεί να είναι κίτρινο, σταχτί, ή μαύρο). Όπως και οι άλλες Σουσουράδες έχει μακριά ουρά, λεπτό ράμφος και λεπτά πόδια. Είναι η πιο «κίτρινη» σουσουράδα και φωλιάζει σε λίμνες και άλλους υγρότοπους. Είναι η μόνη από τα τρία είδη που το χειμώνα εγκαταλείπει εντελώς την Ευρώπη και ξεχειμωνιάζει στην Αφρική. Στην Ελλάδα εμφανίζεται κατά την μετανάστευση (από τέλη Μαρτίου έως το Μάιο και από τον Αύγουστο έως το Σεπτέμβριο). Στην Ελλάδα φωλιάζει η μαυροκέφαλη Κιτρινοσουσουράδα (Motacilla flava feldegg ) ενώ οι υπόλοιπες φυλές του είδους απλώς παρατηρούνται κατά τη μετανάστευση.

Οικογένεια: Σεισοπυγίδες (Motacillidae)




Βιότοπος – εμφάνιση: Είναι αποδημητικό πουλί. Η Κιτρινοσουσουράδα περνάει από την Ελλάδα από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα μέσα Μαΐου πηγαίνοντας βόρεια των Βαλκανίων. Μεταναστεύει νότια στα τέλη Αυγούστου με τέλη Σεπτέμβρη για τα χειμερινά εδάφη της στην υπο-σαχάρια Αφρική (από το Σουδάν μέχρι τη Νότιο Αφρική). Παρατηρείται σε σημαντικούς αριθμούς σε υγρολίβαδα και σε άλλες περιοχές με χαμηλή βλάστηση και παρουσία νερού. Η Ευρώπη, που αποτελεί λιγότερο από το μισό του παγκόσμιου αναπαραγωγικού εύρος κατανομής της, έχει πολύ μεγάλο αναπαραγωγικό πληθυσμό Κιτρινοσουσουράδας που υπολογίζεται σε 7.9 εκατομμύρια ζευγάρια. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 10.000 με 20.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια. Η Κιτρινοσουσουράδα ζει κυρίως στην κεντρική Ευρώπη και τη νότια Σκανδιναβία. Όταν μεταναστεύει περνά από την Ελλάδα. Το είδος έχει παγκόσμιο πληθυσμό που υπολογίζεται στα 50 με 150 εκατομμύρια άτομα. Εκτός από την Ευρώπη, η Κιτρινοσουσουράδα βρίσκεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κεντρική Ασία και Κίνα και σε περιοχές του Ειρηνικού όπως η Μικρονησία και το Παλάου.

Αναπαραγωγή:Οι Κιτρινοσουσουράδες αναπαράγονται από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο. Φτιάχνει τη φωλιά της, καλά προφυλαγμένη, μέσα στα χόρτα και τους θάμνους. Η Κιτρινοσουσουράδα γεννάει συνήθως δύο φορές το χρόνο, από 5-6 αβγά κρέμ χρώματος με σκοτεινές κηλίδες. Η επώαση διαρκεί 13 μέρες, αφού δεχτούν τις στοργικές περιποιήσεις και των δύο γονιών οι νεοσσοί πετούν μετά από άλλες 13 μέρες.

Τροφή: Τρέφεται με έντομα και υδρόβια ασπόνδυλα, ψάχνοντας ενώ μετακινείται συνεχώς στο έδαφος. Προτιμά να τρέφεται σε λιβάδια. Συχνά αναζητά στο γρασίδι έντομα που ξεπετάγονται από τα διάφορα μεγάλα ζώα. Έτσι τη βλέπουμε να γυρίζει με τόλμη ανάμεσα στα πόδια προβάτων και αγελάδων που βόσκουν.

Καθεστώς προστασίας: Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.

Οικογένεια Σεισοπυγίδες (Motacillidae):
Κιτρινοσουσουράδα
Σταχτοσουσουράδα
Λευκοσουσουράδα
Νεροκελάδα
Λιβαδοκελάδα
Κοκκινοκελάδα
Δενδροκελάδα
Χαμοκελάδα
Ετικέτες: Σεισοπυγίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κιτρινοσουσουράδα

Back To Top