Γενειοφόρα πουλιά - Ορνιθοπανίδα Γενειοφόρα πουλιά

Γενειοφόρα πουλιά

Γενειοφόρα πουλιά (Barbets)
Τα γενειοφόρα πουλιά είναι μια ομάδα πουλιών που αρχικά κατατάσσονται στα δρυοκολαπτόμορφα (Piciformes), με 82 είδη σε 13 γένη. Χωρίζονται σε τέσσερις οικογένειες, τα αφρικανικά γενειοφόρα πουλιά (Lybiidae), τα αμερικανικά γενειοφόρα πουλιά (Capitonidae), τα ασιατικά γενειοφόρα πουλιά (Megalaimidae) και στις σεμνορνιθίδες (Semnornithidae).
Τα γενειοφόρα πουλιά έχουν μήκος που κυμαίνεται από 9 εκατοστά, στο γένος πωγωνίολος (Pogoniulus) έως 32 εκατοστά
Δρυοκολαπτόμορφα
Δρυοκολαπτίδες
Ραμφαστίδες
Ινδικατορίδες
Γκαλμπουλίδες
Μπουκονίδες
Γενειοφόρα πουλιά  
Καπιτονίδες
Πωγωνίολος
στα ασιατικά πράσινα γενειοφόρα πουλιά (Megalaimidae). Τα περισσότερα είδη δεν παρουσιάζουν φυλετικό διμορφισμό. Πολλά είδη έχουν πολύχρωμο φτέρωμα.
χαρακτηριστικά
Έχουν κοντά, στρογγυλεμένα φτερά, μια μικρή ουρά, μεγάλο κεφάλι με κοντό λαιμό. Κύριο χαρακτηριστικό οι σκληρές τρίχες γύρω από τη βάση του ράμφους. Όπως και άλλα πουλιά της τάξης των δρυοκολαπτόμορφων, έχουν κοντά αλλά δυνατά πόδια. Είναι ζυγοδάχτυλα, τα δύο δάχτυλα διευθύνονται προς τα εμπρός και τα δύο προς τα πίσω. Αυτή η διάταξη των δακτύλων τους επιτρέπει να πιάνονται από τα κλαδιά των δέντρων και να αναρριχώνται με ευκολία, ενώ χρησιμοποιεί επίσης τα σκληρά φτερά της ουράς για πρόσθετη στήριξη.
Τα πιο πολλά είδη έχουν έντονα χρώματα, πολλά από αυτά όμορφα. Ο βασικός χρωματισμός πολλών ειδών είναι το ανοιχτό πράσινο, συχνά με λευκά, κόκκινα, κίτρινα ή μπλε στίγματα, ειδικά γύρω από το κεφάλι. Τα είδη της Νότιας Αμερικής έχουν διαφορετικό φτέρωμα για κάθε φύλο, αλλά στα είδη της Αφρικής και της Ασίας συνήθως δεν υπάρχει φυλετικός διμορφισμός, τα δύο φύλα έχουν παρόμοιο φτέρωμα.
Τα γενειοφόρα πουλιά έχουν ένα ρεπερτόριο πολύ δυνατών κλήσεων. Συνήθως αποτελούνται από μια φράση που επαναλαμβάνεται πολλές φορές.
Ενδιαίτημα
Είναι πουλιά τροπικών δασών, που εμφανίζονται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία τόσο νότια όσο η Ινδονησία. Ωστόσο, κανένα από τα είδη δεν εμφανίζεται σε περισσότερες από μία ηπείρους. Ο συνηθισμένος βιότοπός του, είναι τροπικά δάση και σαβάνες.
Τα γενειοφόρα πουλιά συνήθως προτιμούν τα πυκνά φυλλώματα των δέντρων, παρά το πολύχρωμο φτέρωμά τους, δύσκολα εντοπίζονται.
Διατροφή
Τα γενειοφόρα πουλιά τρέφονται με έντομα και φρούτα. Προτιμούν πηγές τροφίμων υψηλής απόδοσης, όπως μεγάλα δέντρα με καρπούς σε μεγάλο αριθμό, διαφορετικά ζουν μοναχικά ή σε ζευγάρια. Αν και δεν είναι μεταναστευτικά πουλιά, συνήθως μετακινούνται συνεχώς αναζητώντας την τροφή τους, ειδικά τα άγρια σύκα (Ficus spp.) Χρησιμοποιούν τα ισχυρά ράμφη τους για να συντρίψουν τα σκληρά φρούτα που τρώνε συνήθως. Τρέφονται επίσης με έντομα και τα νεαρά πουλιά μεγαλώνουν σχεδόν αποκλειστικά με αυτή τη δίαιτα, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Αναπαραγωγή
Ορισμένα είδη αναπαράγονται μόνο σε μια πολύ περιορισμένη εποχή, άλλα καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Όπως όλα τα δρυοκολαπτόμορφα, φωλιάζουν σε τρύπες δέντρων, σε αναχώματα τερμιτών ή σε χωμάτινες όχθες. Οι τρύπες ανοίγονται με το ισχυρό ράμφος σε σάπια και γέρικα δέντρα, χαρακτηρίζονται από μια μακρά είσοδο που καταλήγει σε έναν μεγάλο θάλαμο φωλιάσματος. Χρησιμοποιούνται συχνά ως τόπος ύπνου εκτός της περιόδου αναπαραγωγής. Περιστασιακά καταλαμβάνουν παλιές τρύπες άλλων πουλιών, συνήθως δρυοκολαπτών. Τα θηλυκά γεννούν περίπου δύο έως πέντε λευκά αυγά με διαμήκεις αυλακώσεις. Τα αυγά επωάζονται εναλλάξ και από τους δύο γονείς. Οι νεοσσοί μετά από τέσσερις έως πέντε εβδομάδες, εγκαταλείπουν την φωλιά.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα νεαρά πουλιά από προηγούμενες γέννες θα βοηθήσουν τους γονείς τους να μεγαλώσουν τους επόμενους νεοσσούς.

    Γενειοφόρα πουλιά (Barbets)
Αφρικανικά γενειοφόρα πουλιά
Τα αφρικανικά γενειοφόρα πουλιά (Lybiidae) με 42 είδη ζουν στα δάση και τις σαβάνες της Αφρικής. Έχουν μήκος από 9 έως 24 εκατοστά. Το φτέρωμα τους είναι συνήθως καστανό ή λαδοπράσινο. Το πάνω μέρος μαύρο ή καφέ με κίτρινες, κόκκινες, μαύρες ή άσπρες κηλίδες. Τα αφρικανικά γενειοφόρα πουλιά είναι μονογαμικά. Γεννούν δύο έως έξι αυγά. Και οι δύο γονείς συμμετέχουν στην επώαση και στη διατροφή των νεοσσών, συχνά βοηθούμενα από νεαρά πουλιά από προηγούμενες γέννες.
Pogoniulus, Buccanodon, Gymnobucco, Lybius, Stactolaema, Trachyphonus, Tricholaema.

Αμερικανικά γενειοφόρα πουλιά
Τα αμερικανικά γενειοφόρα πουλιά, καπιτονίδες (Capitonidae) με 14 είδη, ζουν στα δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Οι καπιτονίδες έχουν μήκος απο 15 έως 20 εκατοστά. Το φτέρωμα τους είναι συχνά έντονα χρωματισμένο. Το κεφάλι τους είναι μεγάλο, το ράμφος τους σχετικά μεγάλο και στιβαρό, συχνά με οδοντωτές εσοχές. Τα φτερά είναι στρογγυλεμένα, τα πόδια κοντά και δυνατά. Τρέφονται με φρούτα, έντομα και λεηλατούν τις φωλιές μικρότερων πουλιών. Οι καπιτονίδες είναι μονογαμικά πουλιά. Γεννούν δύο έως πέντε αυγά. Και οι δύο γονείς συμμετέχουν στην επώαση και στη διατροφή των νεοσσών, συχνά υποστηριζόμενα από νεαρά πουλιά από προηγούμενες γέννες. Η οικογένεια περιλαμβάνει το γένος καπίτων (Capito) και το γένος Eubucco.

Ασιατικά γενειοφόρα πουλιά
Τα ασιατικά γενειοφόρα πουλιά μεγαλαιμίδες (Megalaimidae) με 26 είδη, ζουν στα δάση της Ασίας. Οι μεγαλαιμίδες έχουν μήκος από 15 έως 33 εκατοστά. Το φτέρωμα τους είναι πράσινο, σε ένα είδος καφετί, με χρωματιστές κηλίδες στο κεφάλι και το στήθος. Τρέφονται με φρούτα, έντομα και λεηλατούν τις φωλιές μικρότερων πουλιών. Τα ασιατικά γενειοφόρα πουλιά είναι μονογαμικά. Γεννούν δύο έως τέσσερα αυγά. Και οι δύο γονείς συμμετέχουν στην επώαση και στη διατροφή των νεοσσών, συχνά βοηθούμενα από νεαρά πουλιά από προηγούμενες γέννες.


Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Δρυοκολαπτόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Γενειοφόρα πουλιά

Back To Top