Γκαλμπουλίδες - Ορνιθοπανίδα Γκαλμπουλίδες

Γκαλμπουλίδες

Γκαλμπουλίδες (Galbulidae) Γκαλμπουλίδες (Galbulidae)Οικογένεια Δρυοκολαπτόμορφων με 18 είδη που κατατάσονται σε πέντε γένη.
Εχουν συμπαγή σώμα και το κεφάλι μοιάζει με της Αλκυόνας (Alcedo atthis), έχοντας ένα ευθές και πολύ μακρύ ράμφος, έτσι ώστε να μοιάζουν με ένα μεγάλο κολιμπρί. Είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους πουλιά, το μήκος τους κυμαίνεται από 15 έως 34 εκατοστά και το βάρος από 17 έως 75 γραμμάρια.
Το φτέρωμά τους είναι ιριδίζον χρυσοπράσινο ή πράσινο σμαραγδί, το στήθος και η κοιλιά είναι από ροζ έως
Δρυοκολαπτόμορφα
Δρυοκολαπτίδες
Ραμφαστίδες
Ινδικατορίδες
Γκαλμπουλίδες
Μπουκονίδες
Γενειοφόρα πουλιά  
Καπιτονίδες
Πωγωνίολος
καφετί. Τα φτερά της ουράς στα περισσότερα είδη είναι διατεταγμένα σαν βεντάλια, με τα δύο μεσαία φτερά να προεξέχουν. Είναι ζυγοδάχτυλα είδη, δηλαδή έχουν δυο δάχτυλα μπροστά και δύο πίσω, το πρώτο και το τέταρτο δάχτυλο των ποδιών έχει κατεύθυνση προς τα πίσω και το δεύτερο και τρίτο προς τα εμπρός. Η άπτερος δακτύλιος γύρω από τα μάτια έχει μία στενή σύνδεση με το ράμφος. Υπάρχουν μικρές διαφορές στο φτέρωμα με βάση το φύλο, τα αρσενικά συχνά έχουν μία λευκή περιοχή στο στήθος.

Είναι μοναχικά πουλιά, εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου και ζουν συνήθως στις παρυφές δασών. Τρέφονται με διάφορα φτερωτά έντομα όπως πεταλούδες και μέλισσες. Μερικά είδη προτιμούν κυρίως τις πεταλούδες του γένους Μόρφο Morpho.

Ολα τα είδη της οικογένειας ζούν στη νότια Αμερική. Συναντούνται στη βορειοανατολική Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Βολιβία, δυτική Βραζιλία, Ισημερινό, Βενεζουέλα, Γουιάνα και στην Κεντρική Αμερική μέχρι στο Μεξικό. Ζούν στις άκρες των δασών και αποφεύγουν πυκνά δάση, λιβάδια και βουνά.


Η φωλιά συνήθως είναι μία τρύπα σκαμένη σε όχθες ποταμών, ή εγκατελειμένες φωλιές από τερμίτες. Η τρύπα εισόδου οδηγεί σε ένα θάλαμο, όπου το θηλυκό γεννά από δύο έως τέσσερα αυγά, τα οποία επωάζονται για περίπου τρεις εβδομάδες. Οι νεοσσοί εγκαταλείπουν τη φωλιά μετά από περίπου 25 ημέρες.

Αν και ανήκουν στην τάξη των Δρυοκολαπτόμορφων έχουν λίγα κοινά χαρακτηριστικά με άλλες οικογένειες όπως οι καπιτονίδες (capitonidae), ινδικατορίδες (indicatoridae) και δρυοκολαπτίδες (picidae). Περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά έχουν με την οικογένεια μπουκονίδες (bucconidae) και για ώς έκ τούτου κατατάσονται στην ίδια υπόταξη Galbuloidea.

Η οικογένεια χωρίζεται στα εξής γένη Galbalcyrhynchus, Brachygalba, Jacamaralcyon, Galbula και Jacamerops.
δρυοκολαπτόμορφα (piciformes). Τάξη αναρριχητικών πτηνών. Πρόκειται για πουλιά που ζουν σε δάση, χαρακτηριστικό γνώρισμα των οποίων είναι τα ειδικά φτιαγμένα για αναρρίχηση ζυγοδάχτυλά τους – τα δύο δάχτυλα βρίσκονται προς τα εμπρός και τα άλλα δύο προς τα πίσω. Έχουν σκληρή ουρά, η οποία τους χρησιμεύει για να κάθονται, ίσιο και δυνατό ράμφος και ζωηρόχρωμα φτερά. Είναι κυρίως εντομοφάγα πτηνά, αν και ορισμένα, όπως τα τουκάν, τρέφονται με φρούτα ή άλλα, όπως τα μέλη της οικογένειας των ινδικατοριδών, με προϊόντα μελισσών. Στα δ. ανήκουν έξι οικογένειες: οι δρυοκολαπτίδες (picidae), οι ραμφαστίδες (ramphastidae), οι καπιτονίδες (capitonidae), οι γκαλμπουλίδες (galbulidae), οι μπουκονίδες (bucconidae) και οι ινδικατορίδες (indicatoridae). Στις παραπάνω οικογένειες κατανέμονται περίπου 400 είδη, τα περισσότερα από τα οποία ζουν στις τροπικές περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής, ενώ ορισμένα συναντώνται και σε εύκρατες ζώνες.
Ετικέτες: Δρυοκολαπτόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Γκαλμπουλίδες

Back To Top