Πωγωνίολος - Ορνιθοπανίδα Πωγωνίολος

Πωγωνίολος

Πωγωνίολος (Pogoniulus) γένος μικροσκοπικών δρυοκολαπτόμορφων πτηνών τής οικογένειας καπιτονίδες (capitonidae) που ζουν στα δάση τής τροπικής Αφρικής.
Το άνοιγμα των φτερούγων κυμαίνεται περίπου στα πέντε εκατοστά, η ουρά είναι πολύ μικρή και σπάνια ξεπερνά τα τρία εκατοστά στα περισσότερα είδη.
Τα ράμφη είναι ισχυρά και το εμπρός μέρος κωνικό, με μήκος συνήθως μεταξύ 1 και 1,5 εκατοστά. Τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν παρόμοιο μέγεθος. Ιδιαίτερος σεξουαλικός διμορφισμός στα δύο φύλα δεν υπάρχει.

Κατηγορία: Δρυοκολαπτόμορφα

Τρέφονται κυρίως με διάφορα φρούτα και διάφορα έντομα τα οποία συλλαμβάνονται έν πτήση.
Η φωλιά συνήθως γίνεται σε μία τρύπα σε κορμούς γέρικων και νεκρών δέντρων.
δρυοκολαπτόμορφα (piciformes). Τάξη αναρριχητικών πτηνών. Πρόκειται για πουλιά που ζουν σε δάση, χαρακτηριστικό γνώρισμα των οποίων είναι τα ειδικά φτιαγμένα για αναρρίχηση ζυγοδάχτυλά τους – τα δύο δάχτυλα βρίσκονται προς τα εμπρός και τα άλλα δύο προς τα πίσω. Έχουν σκληρή ουρά, η οποία τους χρησιμεύει για να κάθονται, ίσιο και δυνατό ράμφος και ζωηρόχρωμα φτερά. Είναι κυρίως εντομοφάγα πτηνά, αν και ορισμένα, όπως τα τουκάν, τρέφονται με φρούτα ή άλλα, όπως τα μέλη της οικογένειας των ινδικατοριδών, με προϊόντα μελισσών. Στα δ. ανήκουν έξι οικογένειες: οι δρυοκολαπτίδες (picidae), οι ραμφαστίδες (ramphastidae), οι καπιτονίδες (capitonidae), οι γκαλμπουλίδες (galbulidae), οι μπουκονίδες (bucconidae) και οι ινδικατορίδες (indicatoridae). Στις παραπάνω οικογένειες κατανέμονται περίπου 400 είδη, τα περισσότερα από τα οποία ζουν στις τροπικές περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής, ενώ ορισμένα συναντώνται και σε εύκρατες ζώνες.
Δρυοκολαπτόμορφα
Δρυοκολαπτίδες
Ραμφαστίδες
Ινδικατορίδες
Γκαλμπουλίδες
Μπουκονίδες
Γενειοφόρα πουλιά  
Καπιτονίδες
Πωγωνίολος
Τη βορειότερη περιοχή διανομής στην Αφρική έχει το είδος Pogoniulus chrysoconus, το οποίο επίσης συναντάται στη νοτιοδυτική Μαυριτανία, το Τσαντ, το Σουδάν και στην Αιθιοπία. Τη νοτιότερη περιοχή διανομής, καταλαμβάνει το είδος Pogoniulus pusillus, που εμφανίζεται στις επαρχίες της Νότιας Αφρικής Natal και Ακρωτηρίου. Τη μικρότερη περιοχή διανομής έχει το είδος Pogoniulus coryphaeus, το οποίο συναντάται σε τρεις κατακερματισμένες περιοχές της Αφρικής, από την ανατολική Νιγηρία μέχρι το κεντρικό και νοτιοδυτικό Καμερούν, επίσης συναντάται στο βορειοανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και των γειτονικών χωρών Ρουάντα, Ουγκάντα και Αγκόλα.

Τα ακόλουθα είδη ανήκουν στο γένος Πωγωνίολος (Pogoniulus):
P. atroflavus

P. bilineatus

P. bilineatus

P. chrysoconus

P. coryphaeus

P. leucomystax

P. pusillus

P. scolopaceus

P. subsulphureus


Red-rumped tinkerbird, (Pogoniulus atroflavus)
Yellow-rumped tinkerbird, (Pogoniulus bilineatus)
Yellow-fronted tinkerbird, (Pogoniulus chrysoconus)
Western tinkerbird, (Pogoniulus coryphaeus)
Moustached tinkerbird, (Pogoniulus leucomystax)
White-chested tinkerbird, (Pogoniulus makawai)
Red-fronted tinkerbird, (Pogoniulus pusillus)
Speckled tinkerbird, (Pogoniulus scolopaceus)
Green tinkerbird (Pogoniulus simplex)
Yellow-throated tinkerbird, (Pogoniulus subsulphureus)

Ετικέτες: Δρυοκολαπτόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Πωγωνίολος

Back To Top