Μπουκονίδες - Ορνιθοπανίδα Μπουκονίδες

Μπουκονίδες

Μπουκονίδες (bucconidae) Μπουκονίδες (bucconidae)Οικογένεια εντομοφάγων Δρυοκολαπτόμορφων πουλιών που ζουν στην τροπική Νότια Αμερική. Το μήκος τους κυμαίνεται από 16 έως 20 εκατοστά. Το κεφάλι είναι μεγάλο και χοντρό, το ράμφος είναι σχετικά μικρό και καταλήγει σε ένα άγκιστρο. Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι άτριχη και τα ρουθούνια καλύπτονται με σκληρές τρίχες. Η ουρά είναι ρυπιδόμορφη, σαν βεντάλια (αρχ. ελλ. ριπίδιο) και οι φτερούγες κοντές και φαρδιές, μόνο σε ένα είδος Chelidoptera tenebrosa είναι μακρυές. Ο χρωματισμός είναι κυρίως καφέ, Δρυοκολαπτόμορφα
Δρυοκολαπτίδες
Ραμφαστίδες
Ινδικατορίδες
Γκαλμπουλίδες
Μπουκονίδες
Γενειοφόρα πουλιά  
Καπιτονίδες
Πωγωνίολος
ερυθροκίτρινος ή γκρίζος. Το θηλυκό είναι ελαφρώς μεγαλύτερο και με ανοιχτότερα χρώματα από το αρσενικό.
Διατροφή
Τρέφονται με διάφορα ιπτάμενα έντομα όπως μύγες, μέλισσες και σκαθάρια τα οποία πιάνουν στον αέρα, σπανιότερα αναζητούν την τροφή τους στο έδαφος. Κυνηγούν συνήθως καθισμένα και ακίνητα στα κλαδιά δέντρων περιμένοντας για το θήραμα.
Ενδιαίτημα
Συναντούνται από το Μεξικό έως τη νότια Βραζιλία. Η μεγαλύτερη ποικιλία των ειδών βρίσκεται στη λεκάνη του Αμαζονίου.
Αναπαραγωγή
Η φωλιά συνήθως είναι μία τρύπα σκαμένη στο έδαφος ή σε όχθες ποταμών, ή σε εγκατελειμένες φωλιές από τερμίτες. Η τρύπα εισόδου οδηγεί σε ένα θάλαμο, όπου το θηλυκό γεννά από δύο έως τρία άσπρα αυγά. Η επώαση διαρκεί περίπου 15 ημέρες, στην επώαση συμμετέχουν και τα δύο φύλα. Οι νεοσσοί εγκαταλείπουν τη φωλιά μετά από περίπου 20 έως 30 ημέρες.

Σύμφωνα με τις απόψεις πολλών ορνιθολόγων, οι μπουκονίδες (bucconidae) δεν έχουν άμεση σύνδεση με τα υπόλοιπα Δρυοκολαπτόμορφα. Ως εκ τούτου κατατάσονται στην ίδια υπόταξη Galbuloidea με την οικογένεια Γκαλμπουλίδες (Galbulidae) που έχουν περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά.
Η οικογένεια χωρίζεται σε δέκα γένη με 40 είδη: Notharchus, Bucco, Nystalus, Hypnelus, Malacoptila, Micromonacha, Nonnula, Hapaloptila, Monasa και Chelidoptera.
Υπόταξη Galbuloidea
Εξωτερικά μοιάζουν με τις Αλκυονίδες (alcedinidae). Είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους πουλιά, με φαρδιές φτερούγες παρόμοιες με εκείνες των δρυοκολαπτών. Τα πόδια τους είναι μικρά και αδύναμα και τα δάχτυλα έχουν ζυγοδάχτυλη διάταξη, δηλαδή έχουν δυο δάχτυλα μπροστά και δύο πίσω, το πρώτο και το τέταρτο δάχτυλο των ποδιών έχει κατεύθυνση προς τα πίσω και το δεύτερο και τρίτο προς τα εμπρός. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Δρυοκολαπτόμορφα δεν αναρριχώνται με ευκολία, ως εκ τούτου τα πόδια τους είναι αδύναμα και τα φτερά της ουράς δεν είναι ενισχυμένα. Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι συνήθως άτριχη και τα ρουθούνια καλύπτονται με σκληρές τρίχες. Το φτέρωμά τους είναι σκούρο κυρίως καφέ ή πράσινο ιριδίζον. Συλαμβάνουν την τροφή τους στον αέρα, συνήθως παραμονεύουν πάνω στα κλαδιά δέντρων κοντά σε νερό για έντομα όπως πεταλούδες, μύγες και σκαθάρια.
Συναντούνται μόνο στα τροπικά δάση και στις σαβάνες, στο βόρειο τμήμα της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής.




Ετικέτες: Δρυοκολαπτόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μπουκονίδες

Back To Top