Καπίτων - Ορνιθοπανίδα Καπίτων

Καπίτων

Καπίτων (Capito) Γένος πτηνών της οικογένειας των καπιτονίδων, που περιλαμβάνει 11 ιθαγενή είδη της Νότιας Αμερικής.
Είναι μικρά, γεροδεμένα πουλιά. Φτάνουν σε μήκος σώματος μέχρι τα 20 εκατοστά, έχουν κοντές φτερούγες και μικρή ουρά. Το μήκος του ράμφους συνήθως κυμαίνεται από 2,0 έως 2,5 εκατοστά. Στα περισσότερα είδη το φτέρωμα συνήθως είναι μαύρο, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και λευκό. Υπάρχει σεξουαλικός διμορφισμός, αλλά σε διαφορετικό βαθμό, ανάλογα με το είδος.
Δρυοκολαπτόμορφα
Δρυοκολαπτίδες
Ραμφαστίδες
Ινδικατορίδες
Γκαλμπουλίδες
Μπουκονίδες
Γενειοφόρα πουλιά  
Καπιτονίδες
Πωγωνίολος
Το γνωστότερο είδος είναι ο Καπίτων ο ερυθροκέφαλος (Capito aurovirens), που έχει εύρωστο σώμα, μεγάλο κεφάλι, κωνικό και ισχυρό ράμφος, κοντά και αιχμηρά φτερά, αρκετά μακριά ουρά και κοντά πόδια, με μεγάλα νύχια. Το κεφάλι του φέρει ζωηρό κόκκινο στέμμα, η ράχη και τα φτερά έχουν καφέ-λαδί χρώμα, ενώ τα κατώτερα μέρη είναι κιτρινωπά, με μια μεγάλη κόκκινη κηλίδα στο μέσο της κοιλιάς και μια μικρότερη κάτω από το ράμφος.
Τρέφονται με ρώγες και καρπούς, με διάφορα μικρά έντομα καθώς και με νύμφες εντόμων.
Ζούν στα τροπικά και υποτροπικά δάση της Νότιας Αμερικής, μόνο το είδος Καπίτων ο υπόλευκος (Capito hypoleucus), συναντάται και στην Κεντρική Αμερική.
Δεν εμφανίζουν φυλετικό διμορφισμό, είναι μονογαμικά και γεννούν 2-5 αβγά, τα οποία επωάζουν δύο εβδομάδες.
Καπιτονίδες (Capitonidae)
Η οικογένεια Καπιτονίδες (Capitonidae) ανήκει στην τάξη των Πικίφορμων (Piciformes). Ζούνε στα υγρά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.
Είναι παχουλά πουλιά, με κοντό λαιμό και σχετικά μεγάλο κεφάλι. Τα περισσότερα είδη έχουν έντονα χρώματα και ζουν σε τροπικά δάση.
Είναι κυρίως δενδρόβια πτηνά που φωλιάζουν σε τρύπες δέντρων και γεννούνε από 2 έως 4 αυγά. Τρέφονται με φρούτα, έντομα, αρθρόποδα όπως μυρμήγκια, σκαθάρια, σκορπιούς και σαρανταποδαρούσες, επίσης μερικά είδη τρέφονται και με μικρά σπονδυλωτά όπως βατράχια. Ολα τα είδη είναι ενδημικά.
Η οικογένεια περιλαμβάνει το γένος Καπίτων (Capito) και το γένος Eubucco.
Capito-dayi

Capito-aurovirens

Capito-hypoleucus

Capito-auratus

C. quinticolor

Capito-niger

C. maculicoronatus

Capito-wallacei

Capito-squamatus

Ετικέτες: Δρυοκολαπτόμορφα, Εξωτικά

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Καπίτων

Back To Top