Πόδαργος - Ορνιθοπανίδα Πόδαργος

Πόδαργος

Πόδαργος (podargus) Γένος αιγοθηλόμορφων πτηνών της οικογένειας των ποδαργιδών (Podargidae). Πρόκειται για μεγαλόσωμα πουλιά με σχετικά μεγάλο κεφάλι, δυνατό γαμψό ράμφος και άνοιγμα στόματος που φτάνει μέχρι κάτω και πίσω από τα μάτια. Έχουν μικρές, στρογγυλεμένες φτερούγες με αποτέλεσμα μα μην είναι ευκίνητοι στο πέταγμα.
Ο χρωματισμός του φτερώματος είναι κυρίως καστανός, με μαύρο και ανοιχτό κίτρινο μοτίβο, που του παρέχει ένα καλό καμουφλάζ σtα ενδιαιτήματα που ζεί. Δεν υπάρχει φυλετικός διμορφισμός μεταξύ των
δύο φύλων. Σε περίπτωση κινδύνου, παίρνουν μια χαρακτηριστική στάση, τεντώνουν το κεφάλι και το πρόσθιο σώμα διαγώνια προς τα πάνω, ώστε να μην μπορούν να διακριθούν από τα κλαδιά των δέντρων.
Διατροφή
Τρέφονται με έντομα, αράχνες, διάφορα ασπόνδυλα, μικρά ερπετά και θηλαστικά και με άγρια φρούτα.
Βιότοπος
Ζουν κυρίως στην Αυστραλία, Παπούα, Νέα Γουινέα, την Ινδονησία και στις Νήσους Σολομώντος. Ζουν στα δάση και κατασκευάζουν τις φωλιές τους πάνω στα δέντρα ή μέσα στις κουφάλες τους.
Κατασκευάζουν τις επίπεδες φωλιές τους πάνω στα δέντρα ή μέσα στις κουφάλες τους. Τα θηλυκά γεννούν 1 ή 2 λευκά αβγά, τα οποία επωάζονται από το θηλυκό κατά τη διάρκεια της ημέρας και από το αρσενικό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αποδόμορφα (Apodiformes) | Αιγοθηλόμορφα | Ποδαργίδες (Podargidae)

Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο γένος Πόδαργος (podargus)
◾Marbled frogmouth (Podargus ocellatus)
◾Papuan frogmouth (Podargus papuensis)
◾Tawny frogmouth (Podargus strigoides)
νεοελληνικά:
το αρσενικό ως ουσιαστικό ο πόδαργος / -η, -ο
αρχαία:
1. αυτός που έχει λευκά πόδια ή, σύμφωνα με άλλη αρχαία ερμηνεία, γρήγορα πόδια, "ότι παρά τό άργόν, ήγουν λευχόν η ταχύ, τών ποδών λέγεται".
2. (ως κύριο ὁνομα) Πόδαργος, ἡ Ποδάργη όνομα μιας από τις Άρπυιες.
ὁνομα ίππου τού Έκτορος και τού Μενελάου.
ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ πούς, ποδός + ἀργός «λευκός, γρήγορος». Η λέξη απαντά πιθανώς και στη Μυκηναϊκή με τη μορφή podako, ονομασία ενός βοδιού.
Ποδαργίδες (Podargidae)
Οικογένεια νυχτόβιων πουλιών που ανήκουν στην τάξη αιγοθηλόμορφα (Caprimulgiformes).
Η κατανομή τους εκτείνεται από την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία έως στην Αυστραλία και στη Νέα Γουινέα. Ζούν σε δάση, ή σε θαμνώδεις εκτάσεις. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ξεκουράζονται καλά κρυμμένα μέσα στα δέντρα. Δεν υπάρχει έντονος σεξουαλικός διμορφισμός μεταξύ των δύο φύλων. Κύριο χαρκτηριστικό τους τα ευρεία ράμφη και το μεγάλο στόμα. Το ράμφος καταλήγει σε άγκιστρο. Το φτέρωμα συνήθως είναι καφέ, μαύρο ή γκρίζο με κίτρινα μοτίβα, παρέχοντας καλή απόκρυψη. Σε περίπτωση κινδύνου ή ανησυχίας, ακινητοποιούνται σε μια χαρακτηριστική στάση, στρέφουν το κεφάλι τους λοξά προς τα πάνω, έτσι ώστε να μην μπορούν να διακριθούν. Παραμονεύουν συνήθως μοναχικά ή σε ζεύγη στα δέντρα για τη λεία τους. Τρέφονται με έντομα, αρθρόποδα, διάφορα ασπόνδυλα,ερπετά και με μικρά θηλαστικά. Επιπλέον διάφορα φρούτα συμπληρώνουν τη διατροφή τους.
Η οικογένεια περιλαμβάνει το γένος Πόδαργος (Podargus) και το γένος Βατραχόστομος (Batrachostomus) με συνολικά δεκατέσσερα είδη.
Τα είδη του γένους Βατραχόστομος (Batrachostomus) βρίσκονται στην τροπική Ασία, είναι μικρότερα και είναι κατά κύριο λόγο εντομοφάγα. Και τα δύο γένη έχουν τρίχες γύρω από τη βάση του ράμφους, επιπλέον το γένος Batrachostomus έχει και στην περιοχή των ματιών.
Αιγοθηλίδες ή Καπριμουλγίδες
Οικογένεια πουλιών που ανήκει στην τάξη των αιγοθηλομόρφων. Περιλαμβάνει νυχτόβια εντομοφάγα πουλιά που έχουν χαρακτηριστικά επίμονη και διαπεραστική φωνή και ζουν σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Όλοι οι α. έχουν χρώμα μαυριδερό, μακριές φτερούγες και μακριά ουρά, πόδια κοντά, ράμφος κοντό, τριγωνικό και γαμψό στο άκρο, με μακριές σκληρές τρίχες στη βάση του, πολύ μεγάλο στόμα και μεγάλα μάτια.
Την ημέρα οι α. κάθονται στο έδαφος ή στα κλαδιά των δέντρων και ο χρωματισμός τους τούς επιτρέπει να γίνονται ουσιαστικά αόρατοι.
Τη νύχτα πετούν με πολύ μικρό θόρυβο και αφήνουν το στόμα τους ανοιχτό για να πιάνουν έντομα, ιδιαίτερα πεταλούδες.
Δεν φτιάχνουν φωλιές, αλλά γεννούν στο έδαφος δύο αβγά με σκούρο χρώμα και την επώασή τους αναλαμβάνουν οι δύο γονείς διαδοχικά. Από τους α. συνηθισμένο είδος στην Ευρώπη είναι ο αιγοθήλης.
αιγοθηλόμορφα
Τάξη πουλιών που ανήκει στην υπέρταξη των νεογνάθων. Περιλαμβάνει τις οικογένειες αιγοθηλίδες ή καπριμουλγίδες, νηκτιβιίδες, στεατορνιθίδες
Ετικέτες: Αποδόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Πόδαργος

Back To Top