Υδροψαλίς - Ορνιθοπανίδα Υδροψαλίς

Υδροψαλίς

Υδροψαλίς (Hydropsalis)
Γένος αιγοθηλόμορφων πτηνών της οικογένειας των καπριμουλγιδών. Πρόκειται για εντυπωσιακά μικρόσωμα πουλιά, τα οποία συναντώνται κυρίως σε υγρές περιοχές της Νότιας Αμερικής. Διακρίνονται από τα δύο πηδαλιώδη φτερά της ουράς τους, τα οποία είναι ιδιαίτερα μακριά, με μήκος που μπορεί να ξεπεράσει αυτό του υπόλοιπου σώματός τους και καμπυλώνονται όπως οι λαβίδες ενός ψαλιδιού. Εμφανισιακά μοιάζει με το συγγενικό ευρωπαικό είδος Γιδοβύζι (Caprimulgus europaeus) και είναι
νυκτόβια είδη. Αναζητούν την τροφή κοντά σε αβαθή ύδατα κατά μήκος ποταμών. Η τροφή αποτελείται κυρίως απο ιπτάμενα έντομα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναπαύεται σε πασσάλους και χαμόκλαδα, στις αμμώδεις όχθες ποταμών ή σε παρακείμενες περιοχές. Το γένος Υδροψαλίς Hydropsalis χωρίζεται σε δύο είδη, το Hydropsalis climacocerca και το Hydropsalis torquata.

Αποδόμορφα (Apodiformes) | Αιγοθηλόμορφα | Αιγοθηλίδες (Caprimulgidae)
Hydropsalis climacocerca Hydropsalis torquata
Διατροφή: Η διατροφή αποτελείται κυρίως από ιπτάμενα έντομα και αρθρόποδα, που συνήθως τα συλλαμβάνει έν πτήσει πάνω στο νερό ή στο έδαφος κυρίως τη νύχτα. Οι νεοσσοί τρέφονται κυρίως με κουνούπια με διάφορα μικρά έντομα, ακόμη μερικές φορές και με λιβελλούλες (Odonata).

Αναπαραγωγή: Η φωλιά χτίζεται στο έδαφος, ανάμεσα σε φρύγανα, σε χορτάρια ή στην άμμο. Το θηλυκό γεννά δύο αυγά λαδί χρώματος με σκούρα στίγματα. Το θηλυκό κλωσσά τα αυγά 14 έως 15 ημέρες περίπου. Μετά την εκκόλαψη, οι νεοσσοί παραμένουν περίπου δύο μήνες με τους γονείς.
Απειλές και Προστασία: Σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα της IUCN, εξακολουθούν να είναι μή απειλούμενα πουλιά, μόνο σε ορισμένες περιοχές, είναι σπάνια ή εν ανεπαρκεία.
Οι πληθυσμοί του παραμένουν σταθεροί, ως εκ τούτου έχει ταξινομηθεί ως Ελαχίστης Ανησυχίας (LC), από την IUCN.
Αιγοθηλίδες ή Καπριμουλγίδες
Οικογένεια πουλιών που ανήκει στην τάξη των αιγοθηλομόρφων. Περιλαμβάνει νυχτόβια εντομοφάγα πουλιά που έχουν χαρακτηριστικά επίμονη και διαπεραστική φωνή και ζουν σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Όλοι οι α. έχουν χρώμα μαυριδερό, μακριές φτερούγες και μακριά ουρά, πόδια κοντά, ράμφος κοντό, τριγωνικό και γαμψό στο άκρο, με μακριές σκληρές τρίχες στη βάση του, πολύ μεγάλο στόμα και μεγάλα μάτια.
Την ημέρα οι α. κάθονται στο έδαφος ή στα κλαδιά των δέντρων και ο χρωματισμός τους τούς επιτρέπει να γίνονται ουσιαστικά αόρατοι.
Τη νύχτα πετούν με πολύ μικρό θόρυβο και αφήνουν το στόμα τους ανοιχτό για να πιάνουν έντομα, ιδιαίτερα πεταλούδες.
Δεν φτιάχνουν φωλιές, αλλά γεννούν στο έδαφος δύο αβγά με σκούρο χρώμα και την επώασή τους αναλαμβάνουν οι δύο γονείς διαδοχικά. Από τους α. συνηθισμένο είδος στην Ευρώπη είναι ο αιγοθήλης.

αιγοθηλόμορφα
Τάξη πουλιών που ανήκει στην υπέρταξη των νεογνάθων. Περιλαμβάνει τις οικογένειες αιγοθηλίδες ή καπριμουλγίδες, νηκτιβιίδες, στεατορνιθίδες

Ετικέτες: Αποδόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Υδροψαλίς

Back To Top