Στεατορνιθίδες - Ορνιθοπανίδα Στεατορνιθίδες

Στεατορνιθίδες

Στεατορνιθίδες (Steatornithidae)
Οικογένεια πτηνών της τάξης των αιγοθηλόμορφων, της υπέρταξης των νεογνάθων. Περιλαμβάνει ένα μόνον είδος, τη στεατόρνιθα την καρίπειο, γνωστή και με την ονομασία «γκουαχάρο».
Πρόκειται για ένα πολύ παράξενο πουλί, που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από το Γερμανό φυσιοδίφη Α. φον Χούμπολτ (1799) σε σπήλαιο της Καρίπης, στη Βενεζουέλα.
Έχει μεγάλο σχετικά, αλλά λεπτό σώμα, που φτάνει σε μήκος τα 55 εκατοστά και βάρος μεταξύ 350 έως 375 γραμμάρια,
σκεπασμένο από καστανόγκριζα φτερά με κιτρινόασπρες κηλίδες.
Το κεφάλι του είναι πλατύ, με μακρουλό ράμφος και μεγάλα μάτια, η δε ουρά του είναι μακριά. Στρώμα λίπους απλώνεται κάτω από το δέρμα του και ιδιαίτερα στην κοιλιά, που προέρχεται από το γεγονός ότι οι σ., καθώς είναι νυχτόβια πουλιά, αφομοιώνουν στο διάστημα της ημέρας όλη την τροφή που βρήκαν τη νύχτα (σπόρους, φρούτα).
Ακριβώς για το λίπος του το κυνηγούν οι ιθαγενείς στα σπήλαια και, αφού λειώσουν επί τόπου το λίπος, το αποθηκεύουν σε μεγάλα πιθάρια.

Είναι τα μόνα πτητικά νυχτερινά πουλιά που τρέφονται με φρούτα. Έχουν οξύτατη και ευαίσθητη ακοή και ανήκουν στα λίγα είδη πουλιών που μπορούν χρησιμοποιήσουν τον ηχοεντοπισμό όπως οι νυχτερίδες, για να προσανατολιστούν στις σκοτεινές σπηλιές, οι οποίες χρησιμεύουν ως τόπος αναπαύσεως και φωλεοποιήσεως.
Το είδος κατατάσσεται στην τάξη των αιγοθηλόμορφων (Caprimulgiformes). Πρόσφατες οστεολογικές συγκρίσεις έδειξαν ότι έχει στενότερη σχέση με τους Τρώγωνες (Trogoniformes).
στεατόρνις
γένος νυκτόβιων αιγοθηλόμορφων πτηνών τής οικογένειας στεατορνιθίδες, με μοναδικό είδος το Steatornis caripensis, που απαντά στα παράκτια υψίπεδα τής νότιας Αμερικής.
Αποδόμορφα (Apodiformes) | Αιγοθηλόμορφα

Ετικέτες: Αποδόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Στεατορνιθίδες

Back To Top