Αιγοθηλόμορφα - Ορνιθοπανίδα Αιγοθηλόμορφα

Αιγοθηλόμορφα

Αιγοθηλόμορφα (Caprimulgiformes)
Τάξη πουλιών που ανήκει στην υπέρταξη των νεογνάθων. Περιλαμβάνει τις οικογένειες αιγοθηλίδες ή καπριμουλγίδες, νηκτιβιίδες, στεατορνιθίδες. Ζουν σε όλο τον κόσμο εκτός απο την Ανταρκτική. Τα μόνα είδη που ζουν στην Ευρώπη είναι ο Αιγοθήλης ο ευρωπαικός (Caprimulgus europaeus) και το είδος Caprimulgus ruficollis.
Τρέφονται κυρίως με έντομα, τα οποία συλλαμβάνουν με το φαρδύ ράμφος τους, μοναδική εξαίρεση το είδος στεατόρνιθα η καρίπειος (Steatornis caripensis) που
τρέφετε μόνο με φρούτα.
Στην τάξη των Αιγοθηλόμορφων, ανήκουν οι εξής οικογένειες, Καπριμουλγίδες (Caprimulgidae), Στεατορνιθίδες (Steatornithidae), Αιγοθηλίδες (Aegothelidae), Ποδαργίδες (Podargidae) και Νυκτιβιίδες (Nyctibiidae).

Στεατορνιθίδες

Βατραχόστομος


 Αιγοθηλίδες ή Καπριμουλγίδες
Οικογένεια πουλιών που ανήκει στην τάξη των αιγοθηλομόρφων. Περιλαμβάνει νυχτόβια εντομοφάγα πουλιά που έχουν χαρακτηριστικά επίμονη και διαπεραστική φωνή και ζουν σε όλες τις περιοχές του κόσμου.
Όλοι οι α. έχουν χρώμα μαυριδερό, μακριές φτερούγες και μακριά ουρά, πόδια κοντά, ράμφος κοντό, τριγωνικό και γαμψό στο άκρο, με μακριές σκληρές τρίχες στη βάση του, πολύ μεγάλο στόμα και μεγάλα μάτια.
Την ημέρα οι α. κάθονται στο έδαφος ή στα κλαδιά των δέντρων και ο χρωματισμός τους τούς επιτρέπει να γίνονται ουσιαστικά αόρατοι.
Τη νύχτα πετούν με πολύ μικρό θόρυβο και αφήνουν το στόμα τους ανοιχτό για να πιάνουν έντομα, ιδιαίτερα πεταλούδες.
Δεν φτιάχνουν φωλιές, αλλά γεννούν στο έδαφος δύο αβγά με σκούρο χρώμα και την επώασή τους αναλαμβάνουν οι δύο γονείς διαδοχικά. Από τους α. συνηθισμένο είδος στην Ευρώπη είναι ο αιγοθήλης.

 Ποδαργίδες (Podargidae)        
Οικογένεια νυχτόβιων πουλιών που ανήκουν στην τάξη αιγοθηλόμορφα (Caprimulgiformes).
Η κατανομή τους εκτείνεται από την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία έως στην Αυστραλία και στη Νέα Γουινέα. Ζούν σε δάση, ή σε θαμνώδεις εκτάσεις. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ξεκουράζονται καλά κρυμμένα μέσα στα δέντρα.
Δεν υπάρχει έντονος σεξουαλικός διμορφισμός μεταξύ των δύο φύλων. Κύριο χαρκτηριστικό τους τα ευρεία ράμφη και το μεγάλο στόμα. Το ράμφος καταλήγει σε άγκιστρο. Το φτέρωμα συνήθως είναι καφέ, μαύρο ή γκρίζο με κίτρινα μοτίβα, παρέχοντας καλή απόκρυψη.
Σε περίπτωση κινδύνου ή ανησυχίας, ακινητοποιούνται σε μια χαρακτηριστική στάση, στρέφουν το κεφάλι τους λοξά προς τα πάνω, έτσι ώστε να μην μπορούν να διακριθούν.
Παραμονεύουν συνήθως μοναχικά ή σε ζεύγη στα δέντρα για τη λεία τους. Τρέφονται με έντομα, αρθρόποδα, διάφορα ασπόνδυλα,ερπετά και με μικρά θηλαστικά. Επιπλέον διάφορα φρούτα συμπληρώνουν τη διατροφή τους.
Η οικογένεια περιλαμβάνει το γένος Πόδαργος (Podargus) και το γένος Βατραχόστομος (Batrachostomus) με συνολικά δεκατέσσερα είδη.
Τα είδη του γένους Βατραχόστομος (Batrachostomus) βρίσκονται στην τροπική Ασία, είναι μικρότερα και είναι κατά κύριο λόγο εντομοφάγα.
Και τα δύο γένη έχουν τρίχες γύρω από τη βάση του ράμφους, επιπλέον το γένος Batrachostomus έχει και στην περιοχή των ματιών.
Ετικέτες: Αποδόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αιγοθηλόμορφα

Back To Top