Φιλεπιττίδες - Ορνιθοπανίδα Φιλεπιττίδες

Φιλεπιττίδες

Φιλεπιττίδες (Philepittidae)
Οικογένεια στρουθιόμορφων πουλιών, που αποτελείται από δύο ξεχωριστά γένη, το Philepitta και το Neodrepanis, ενδημικά στη Μαδαγασκάρη.
Είναι μικρά πουλιά με φυλετικό διμορφισμό στο χρωματισμό του φτερώματος και έντονα χρωματισμένο δέρμα γύρω από τα μάτια των αρσενικών. Ίσως το πιο μοναδικό χαρακτηριστικό αυτών των πτηνών είναι το έντονο μπλε, κίτρινο και πράσινο χρώμα (wattles) του γυμνού δέρματος του προσώπου γύρω από την περιοχή των ματιών, που είναι πιο εμφανή στα αρσενικά κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, παίρνουν το χρώμα τους από συστοιχίες ινών κολλαγόνου.
Εκτενή έρευνα έχει δείξει ότι τα φωτεινά χρώματα, παράγονται από φως που αντανακλάται από τις ευθυγραμμίσεις ινών κολλαγόνου. Αυτή η μορφή δομικού χρωματισμού είναι μοναδική στο ζωικό βασίλειο.
Παλιότερα πιστεύονταν ότι είχαν σχέση με τις πιττίδες (Pittidae), εξ ου και το επιστημονικό όνομα της οικογένειας, αλλά μια μελέτη του 1993 έδειξε ότι στην πραγματικότητα είναι μόνο μια υποοικογένεια των ευρυλαιμίδων (Eurylaimidae).
Philepitta
Τα είδη του γένους Philepitta είναι μικρά, παχουλά, πουλιά με κοντή ουρά που έχουν κιτρινοπράσινο ή μαύρο σώμα και μαύρο κεφάλι και, γυμνό δέρμα γύρω από τα μάτια. Το ράμφος είναι κοντό με ελαφριά κλίση πρός τα κάτω. Τρέφονται με φρούτα και χτίζουν τη φωλιά τους αιωρούμενη από ένα κλαδί.
Neodrepanis
Τα είδη του γένους Neodrepanis είναι μικρά, μπλε και κίτρινα, με γυμνό δέρμα γύρω από τα μάτια, και με ένα μακρύ, λεπτό, δρεπανοειδές ράμφος. Τρέφονται με νέκταρ και έντομα. Το μακρύ τους ράμφος τους επιτρέπει να εισχωρούν σε διάφορα λουλούδια, και να παίρνουν νέκταρ με τη βοήθεια της μακριάς και κολλώδης γλώσσας τους, η άκρη της οποίας μοιάζει με βούρτσα, αλλά και να συλλαμβάνουν τα έντομα. Η γύρη μπορεί επίσης να είναι ένα σημαντικό είδος διατροφής.

Ενδιαίτημα
Και τα δύο γένη ζουν είτε μοναχικά, σε ζευγάρια ή σε μικρές ομάδες στην πυκνή βλάστηση των δασών, από την επιφάνεια της θάλασσας έως τα 1.800 μέτρα. Υπάρχουν δύο είδη σε κάθε γένος, που περιορίζονται αποκλειστικά στη Μαδαγασκάρη.
Αναπαραγωγή
Οι περισσότερες παρατηρήσεις δείχνουν ότι οι φιλεπιττίδες είναι πολυγυνικά πουλιά. Όλα τα είδη χτίζουν κρεμαστές φωλιές που κρέμονται από τα χαμηλά κλαδιά των δέντρων. Οι φωλιές είναι χτισμένες από βρύα, ίνες φοίνικα, ξερά φύλλα και λεπτά κλαδάκια. Με βάση τις παρατηρήσεις, η κατασκευή της φωλιάς γίνεται μόνο από το θηλυκό και πλέκεται με μοναδικό τρόπο: κατασκευάζεται πρώτα μια ολοστρόγγυλη φωλιά και στη συνέχεια μόλις τελειώσει, το θηλυκό ανοίγει μια τρύπα από την πλευρά για να σχηματίσει την είσοδο.
Γεννάνε από δύο έως τρία αυγά, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την περίοδο επώασης. Για τα περισσότερα είδη που έχουν παρατηρηθεί, το θηλυκό επωάζει και μεγαλώνει τους νεοσσούς.
Σημασία για τους ανθρώπους
Για πολλά χρόνια, αυτά τα μικρά, ασυνήθιστα πουλιά ζούσαν σε μια απομακρυσμένη περιοχή που κατοικούνταν από λίγους ανθρώπους και ουσιαστικά παραβλέφθηκαν. Πιο πρόσφατα, η αυξανόμενη δημοτικότητα της παρατήρησης των πτηνών και του οικοτουρισμού έχει οδηγήσει σε αυξημένο ενδιαφέρον για αυτά τα είδη.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Τύραννοι

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Φιλεπιττίδες

Back To Top