Γκραλλινίδες - Ορνιθοπανίδα Γκραλλινίδες

Γκραλλινίδες

Γκραλλινίδες (Grallinidae)
Μεσαία έως μεγάλα πουλιά με μαύρο και άσπρο ή γκρι και καφέ φτέρωμα των οποίων τα χαρακτηριστικά ποικίλλουν.
Υπάρχουν τρία γένη, με τέσσερα είδη, που βρίσκονται στην Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα.
Τα τέσσερα είδη εμπίπτουν σε τρεις υποοικογένειες, τις Corcoracinae, τις Struthideinae και τις Grallininae.
Το Corcoracinae αποτελείται από ένα γένος και ένα είδος, το Κορκόραξ (Corcorax melanorhamphos). Το Struthideinae έχει επίσης μόνο ένα γένος και ένα είδος, το Struthidea cinerea. Η υποοικογένεια Grallininae περιέχει ένα μόνο γένος με δύο είδη, την αυστραλιανή κίσσα (Grallina cyanoleuca) και το (Grallina bruijni) που ζει μόνο στα υψίπεδα της Νέας Γουινέας. Τα δύο είδη διαφέρουν ως προς τη μορφολογία, τη συμπεριφορά και τη γενετική. Έχει αποδειχθεί ότι η Grallina έχει πολλές βιολογικές ομοιότητες με τους μονάρχες (Monarchidae) και Δικρουρίδες (Dicruridae).

Grallinidae
Κορκόραξ

Struthidea

G. cyanoleuca

G. bruijni

Τα είδη του γένους Grallina είναι μεσαίου μεγέθους πουλιά με εντυπωσιακό ασπρόμαυρο φτέρωμα.
Τα Corcoracinae είναι μεγαλύτερα, με μαύρο και άσπρο ή γκρι και καφέ φτέρωμα. Τα νεαρά πουλιά μπορούν να διακριθούν από τους ενήλικες από το χρώμα των ματιών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, από το φτέρωμα.
Το γένος Grallina εμφανίζεται στην Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα, ενώ οι Corcoracinae ζουν μόνο στην Αυστραλία.
Όλα τα είδη, εκτός από το Grallina bruijni, προτιμούν ανοιχτούς βιότοπους με λίγα δέντρα και νερό. Αντίθετα, τα είδη του γένους Grallina βρίσκονται σε δασικούς λόφους και βουνά, συνήθως κοντά σε ρέοντα ύδατα.
Το γένος Grallina εμφανίζεται συνήθως σε ζευγάρια ή μικρές οικογενειακές ομάδες, ενώ οι Corcoracinae ζουν σε μεγάλες ομάδες, μερικές φορές με περισσότερα από δώδεκα πουλιά.
Διατροφή
Το είδος torrent-lark (Grallina bruijnii), αναζητά την τροφή του κατά μήκος ποταμών με γρήγορη ροή, κυνηγώντας έντομα. Το είδος magpie-lark (Grallina cyanoleuca) τρέφετε κυρίως με φυτικής προέλευσης τροφές.
Οι Corcoracinae τρέφονται με έντομα, σπόρους, περιστασιακά με μαλάκια ή μικρά θηλαστικά. Η τροφή συνήθως αναζητείται σε διάσπαρτες οικογενειακές ομάδες στο έδαφος.
Αναπαραγωγή
Τα περισσότερα είδη αναπαράγονται μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου. Σε άνυδρες περιοχές τα πουλιά μπορούν να αναπαραχθούν ανά πάσα στιγμή του χρόνου, εκμεταλλευόμενα τη βροχή για να χτίσουν τις φωλιές τους με λάσπη. Το γένος Grallina αναπαράγεται σε μονογαμικά ζευγάρια. Στο γένος Corcoracinae τα περισσότερα μέλη της ομάδας βοηθούν στην κατασκευή της φωλιάς, περισσότερα από δύο πουλιά παρέχουν φροντίδα στην εκτροφή των νεοσσών.
Ετικέτες: Εξωτικά

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Γκραλλινίδες

Back To Top