Κορκόραξ - Ορνιθοπανίδα Κορκόραξ

Κορκόραξ

Κορκόραξ (Corcorax)
Μονοτυπικό γένος στρουθιόμορφων πτηνών, της οικογένειας των Κορκορακιδών (Corcoracidae), που ζει αποκλειστικά στην Αυστραλία. Φτάνουν σε μήκος από 44 έως 50 εκατοστά και βάρος 280 έως 425 γραμμάρια.
Ο φυλετικός διμορφισμός δεν είναι ιδιαίτερα έντονος, όσον αφορά το χρώμα του φτερώματος. Έχουν ομοιόμορφο χρώμα μαύρο, με μεταλλικές ανταύγειες. Μόνο η κάτω πλευρά των φτερούγων είναι άσπρη, η οποία διακρίνεται μόνο κατά την πτήση. Η ίριδα είναι κόκκινη. Το ράμφος έχει ελαφριά κλίση προς τα κάτω και τα πόδια του είναι σκούρα γκρι. Εμφανισιακά μοιάζει με τον ευρωπαϊκό πυρροκόραξ (Pyrrhocorax pyrrhocorax).
Άλλες παλιότερες ονομασίες που δόθηκαν από διάφορους ορνιθολόγους είναι, Coracia melanorhamphos, Pyrrhocorax leucopterus, Corcorax australis, μέχρι να καταλήξουν στην τωρινή ονομασία Κορκόραξ ο μελανόραμφος (Corcorax melanorhamphos).


Βιότοπος εμφάνιση
Ο κύριος βιότοπος του είδους είναι ανοικτά μέρη, αρόσιμες εκτάσεις καθώς και ανοιχτά δάση ευκαλύπτου. Είναι κυρίως εδαφόβια πουλιά και πετούν μόνο όταν απειληθούν.
Τροφή
Τρέφονται με έντομα, σπόρους, περιστασιακά με μαλάκια ή μικρά θηλαστικά. Η τροφή συνήθως αναζητείται σε οικογενειακές ομάδες στο έδαφος.
Αναπαραγωγή
Η κύρια περίοδος αναπαραγωγής είναι από το Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο, αλλά μπορεί αλλάξει ανάλογα με την εποχή των βροχών. Μερικές φορές αναπαράγονται και δύο φορές το χρόνο.
Η φωλιά χτίζεται με λάσπη, συνήθως σε δέντρα ευκαλύπτων, σε ύψος από 2,4 έως 20 μέτρα πάνω από το έδαφος. Στο χτίσιμο βοηθούν και άλλα μέλη της οικογένειας από παλιότερες γέννες, που μπορεί να φθάσουν έως και 18 μέλη. Παρόμοια συμπεριφορά έχει το γένος Κουκαμπούρα (Dacelo).
Γεννάει τρία έως πέντε αυγά, τα οποία εκκολάπτονται σε 19 έως 20 ημέρες. Οι νεοσσοί ενηλικιώνονται μετά από έξι έως επτά μήνες. Στη συνέχεια παραμένουν ως βοηθοί για τις επόμενες γέννες της οικογένειας.
Ομάδες με μικρό αριθμό μελών, υφίστανται σημαντικές απώλειες, από την πείνα των νεοσσών, μέχρι την πλήρη απώλειά τους. Μερικές φορές απαγάγουν νεαρά πουλιά για βοηθούς για τις επόμενες γέννες, από γειτονικές ομάδες, όσο μεγαλύτερη η ομάδα τόσο καλύτερα!

Κορκορακίδες (Corcoracidae)

Οικογένεια στρουθιόμορφων πτηνών που ζουν μόνο στην Αυστραλία. Περιλαμβάνει δύο μονοτυπικά γένη, το γένος Κορκόραξ (Corcorax) με ένα είδος Κορκόραξ ο μελανόμορφος (Corcorax melanorhamphos) και το γένος
Apostlebird, Struthidea (Struthidea cinerea).

Το γένος Struthidea προτιμά τα δυτικότερα ξηρότερα ενδιαιτήματα, έχει διάστικτο γκρίζο φτέρωμα με καφέ φτερά, μαύρη ουρά και ένα κοντόχονδρο, μαύρο ράμφος. Τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν παρόμοιο φτέρωμα.
Το αγγλικό όνομά τους Apostlebirds προέρχεται από την πεποίθηση ότι ζουν σε ομάδες των δώδεκα, αν και τα μεγέθη των ομάδων κυμαίνονται από περίπου τρία έως 20 πουλιά. Ζουν σε ανοιχτά δάση από τις τροπικές περιοχές έως την εύκρατη ζώνη της ανατολικής Αυστραλίας.
Τους θερμότερους μήνες τρέφονται κυρίως με έντομα, αραχνοειδή και άλλα ασπόνδυλα. Η διατροφή τους περιλαμβάνει ακόμη, σπόρους, μικρά σπονδυλωτά και ασπόνδυλα υδρόβια είδη. Και τα δύο είδη αναζητούν συνήθως την τροφή τους στο έδαφος. Η συμπεριφορά είναι παρόμοια και στα δύο είδη, ζουν σε οικογενειακές ομάδες μέχρι 20 πουλιών και τα νεαρότερα βοηθούν τις επόμενες γέννες.
Οι πιο στενοί συγγενείς των Κορκορακιδών, είναι τα Παραδείσια πουλιά, Παραδεισιίδες (Paradisaeidae).
Ετικέτες: Πουλιά

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κορκόραξ

Back To Top