Μελανίττα - Ορνιθοπανίδα Μελανίττα

Μελανίττα

Μελανίττα, Μαυρόπαπια (Melanitta)
Γένος χηνόμορφων πτηνών της οικογένειας των ανατιδών. Πρόκειται για μεγάλα θαλάσσια πτηνά των αρκτικών και υποαρκτικών θαλασσών, τα οποία καταφεύγουν στην ξηρά μόνο κατά την αναπαραγωγική περίοδο.
Το χρώμα του αρσενικού είναι μαύρο. Το ράμφος μαύρο με πορτοκαλί κηλίδα στο πάνω μέρος και εξόγκωμα στη βάση. Το θηλυκό είναι σκούρο καστανό. Μάγουλα και λαιμός ανοιχτότερα. Βουτάνε βαθιά στο νερό και παραμένουν κάτω από την επιφάνειά του για μερικά λεπτά,
αναζητώντας την τροφή τους, η οποία αποτελείται κυρίως από μαλάκια. Πολύ χαρακτηριστικό είναι το πλανάρισμα, χαμηλά και ξυστά, σχεδόν πάνω από το νερό.
Οι φωλιές τους χτίζονται στο έδαφος κοντά στη θάλασσα, σε λίμνες, σε ποτάμια, σε δασικές εκτάσεις ή στην τούνδρα.
Αναπαράγονται βόρεια της Ευρώπης της Ασίας και τη βόρειας Αμερικής. Το χειμώνα μεταναστεύουν στις εύκρατες ζώνες αυτών των ηπείρων. Πολύ σπάνιος χειμερινός επισκέπτης στη χώρα μας.
μελανίττα
η ονομασία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις μέλας+νῆττα, στην αττική διάλεκτος η λέξη νῆσσα «πάπια».
οιδημία
οίδημα oidēma "όγκος, πρήξιμο".
Χαρακτηριστικός αντιπρόσωπος του γένους είναι το είδος Μελανίττα nigra, κοινό στις θάλασσες της βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, γνωστό με την κοινή ονομασία μαύρη πάπια.
Τα αρσενικά έχουν σκούρο καφέ ή στιλπνό μαύρο χρώμα, με την εξαίρεση μιας πορτοκαλόχρωμης ρίγας την οποία φέρουν στη ράχη του ράμφους τους, ενώ τα θηλυκά παρουσιάζουν ανοιχτότερο χρωματισμό.
Υπάρχουν και άλλα είδη Μελανίττας, λιγότερο διαδεδομένα από το προηγούμενο, τα οποία ξεχωρίζουν από χαρακτηριστικές λευκές κηλίδες σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως στο κεφάλι, στον λαιμό ή στις φτερούγες.

Το είδος Melanitta fusca, ζει στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής. Συναντάται στην ανατολική Τουρκία, την Μαύρη και Κασπία Θάλασσα, στην Ευρώπη φτάνει ως τη νότια Μεγάλη Βρετανία. Οι περιοχές αναπαραγωγής του περιλαμβάνουν κυρίως τη Σκανδιναβία.

Το είδος Melanitta americana ζει στη βόρεια Αμερική στο Labrador και στον κόλπο του Hudson, επίσης και στη σιβηρική πλευρά των στενών Bering.
Ξεχειμωνιάζει πιο νότια σε εύκρατες ζώνες, στις ακτές των βόρειων ΗΠΑ και του Καναδά, στην ακτή του Ειρηνικού προς την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο και στις ακτές του Ατλαντικού και του κόλπου του Μεξικού και στην Ασία ως τη νότια Κίνα.

Γένος Μελανίττα (Melanitta)
Melanitta deglandi

Melanitta fusca

Melanitta perspicillata


Υπογένος Οιδημία (Oidemia)
Γένος ελασματοράμφων πτηνών που μοιάζουν με πάπιες. Έχουν χρώμα σκούρο ή στιλπνό μαύρο με μερικές μόνο άσπρες κηλίδες στο κεφάλι και στις φτερούγες. Βουτάνε βαθιά στο νερό και παραμένουν κάτω από την επιφάνειά του 2 ή και 3 λεπτά της ώρας αναζητώντας την τροφή τους, που αποτελείται κυρίως από μαλάκια. Γι’ αυτό στον Μεσαίωνα, πολλοί πίστευαν ότι τα πτηνά αυτά γεννιούνται από τα μαλάκια. Το γένος αυτό περιλαμβάνει έξι είδη τα οποία ζουν στο βόρειο ημισφαίριο.
Melanitta ή Oidemia americana

Melanitta ή Oidemia nigra
Ετικέτες: Πάπιες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μελανίττα

Back To Top