Σκουφοβουτηχτάρι - Ορνιθοπανίδα Σκουφοβουτηχτάρι

Σκουφοβουτηχτάρι

Σκουφοβουτηχτάρι, κόλυμβος ο λοφιοφόρος (Podiceps cristatus)
Στεγανόποδο πτηνό της οικογένειας των κολυμβιδών, της τάξης των κολυμβομόρφων, της οποίας είναι ο μεγαλύτερος και πιο τυπικός εκπρόσωπος. Το πουλί αυτό, μήκους κατά μέσο όρο 53 εκ., έχει ογκώδη κορμό και πολύ κοντές πτέρυγες (το άνοιγμά τους δεν ξεπερνά τα 85 εκ.).
Παρουσιάζει εποχικό διμορφισμό στο φτέρωμα. Το καλοκαίρι ξεχωρίζουν οι μαύρες φούντες στο πάνω μέρος του κεφαλιού και τα ξανθόμαυρα φτερά που αναπτύσσονται στα πλαϊνά του κεφαλιού. Η ράχη του πουλιού έχει χρώμα καστανόμαυρο ενώ ο λαιμός και η κοιλιά έχουν ασπριδερή εμφάνιση. Το χειμώνα το φτέρωμα της ράχης γίνεται πιο σταχτί, χάνονται τα ξανθόμαυρα φτερά και οι φούντες του κεφαλιού. Το φτέρωμα, θεαματικότερο στα αρσενικά παρά στα θηλυκά. Τα νεαρά άτομα έχουν σταχτί χρώμα και ασπρόμαυρες ραβδώσεις στο κεφάλι. Μία πολύ χαρακτηριστική σκηνή που παρατηρείται αρκετά συχνά είναι η μεταφορά των νεαρών ατόμων πάνω στη ράχη των γονέων τους.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Αγριόπαπιες | Βουτυχτάρια





Βιότοπος – εμφάνιση: Η περιοχή διάδοσής του περιλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις της Ευρασίας, της Αφρικής, της Αυστραλίας και των γειτονικών νησιών. Μεταναστεύει για να διαχειμάσει σε θερμές περιοχές μονάχα όταν φωλιάζει σε μεγάλα υψόμετρα.
Εμφανίζεται όλο το χρόνο στη λίμνη της Καστοριάς με εποχική διακύμανση στον πληθυσμό του. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός παρατηρείται την περίοδο άνοιξης - καλοκαιριού κατά την οποία έχουν καταγραφεί μέχρι και 300 ζευγάρια. Εντοπίζεται συνήθως κοντά σε καλαμώνες.
Αναπαραγωγή: Το είδος αυτό αναπαράγεται στη λίμνη της Καστοριάς. Την περίοδο του ζευγαρώματος, το ζευγάρι εκδηλώνει μια χαρακτηριστική συμπεριφορά που μοιάζει με χορό. Το αρσενικό και το θηλυκό στέκονται αντικριστά και ανεβοκατεβάζουν ρυθμικά τα κεφάλια τους για αρκετή ώρα. Μετά το ζευγάρωμα κατασκευάζουν την πλωτή φωλιά τους, στην περιοχή των καλαμώνων, χρησιμοποιώντας ξερά χόρτα και καλάμια. Στη φωλιά αυτή το θηλυκό γεννά 3-5 αβγά· κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του τα μικρά μεταφέρονται από τους γονείς, που τα τοποθετούν μέσα στο φτέρωμα της ράχης.
Τροφή: Τρέφεται με ψάρια και μεγάλα υδρόβια ασπόνδυλα. Κολυμπά και καταδύεται με εξαιρετική ικανότητα.
Καθεστώς προστασίας: Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας για το είδος αυτό.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Αγριόπαπιες
Πρασινοκέφαλη (Anas platyrhynchos)
Χουλιαρόπαπια (Anas clypeata)
Σουβλόπαπια (Anas acuta)
Φλυαρόπαπια (Anas strepera)
Σφυριχτάρι (Anas penelope)
Σαρσέλα (Anas querquedula)
Κιρκίρι (Anas crecca)
Τσικνόπαπια (Aythya fuligula)
Κυνηγόπαπια (Aythya ferina)
Βαλτόπαπια (Aythya nyroca)
Κουδουνόπαπια (Bucephala clangula)
Κεφαλούδι (Oxyura leucocephala)
Βαρβάρα (Tadorna tadorna)
Θαλασσοπρίστης (Mergus serrator)
Χηνοπρίστης (Mergus merganser)
Νανοπρίστης (Mergellus albellus)

Βουτυχτάρια (Podicipedidae)
Σκουφοβουτηχτάρι
Μαυροβουτηχτάρι
Νανοβουτηχτάρι
Λαμπροβούτι
Χειμωνοβουτηχτάρι (Podiceps auritus)
Ετικέτες: Πάπιες, Πυγοποδίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Σκουφοβουτηχτάρι

Back To Top