Μεργκίνι - Ορνιθοπανίδα Μεργκίνι

Μεργκίνι

Μεργκίνι (Mergini)
Τα γένη που ανήκουν στη φυλή Μεργκίνι, (η φυλή είναι μια ταξινομική βαθμίδα πάνω από το γένος, αλλά κάτω από την οικογένεια και την υποοικογένεια) είναι ανομοιογενή τόσο στην εμφάνιση όσο και στην συμπεριφορά. Χαρακτηριστικό όλων των ειδών της φυλής Μεργκίνι, είναι η τοποθέτηση των ποδιών πολύ πίσω στο σώμα και το ιδιόμορφο ράμφος. Τα πόδια είναι κοντά και πολύ δυνατά, με πολύ ανεπτυγμένη νηκτική μεμβράνη ανάμεσα στα δάχτυλα, τα οποία εξασφαλίζουν μεγάλη αποτελεσματικότητα στις καταδύσεις. Ο φυλετικός διμορφισμός είναι πολύ έντονος όπως στις περισσότερες πάπιες. Τα αρσενικά έχουν συχνά φανταχτερό φτέρωμα, ενώ τα θηλυκά συνήθως καστανό ή γκρι.
Τα περισσότερα από τα είδη τρέφονται με ζωικής προέλευσης τροφές.
Τα είδη του γένους Μελανίττα έχουν ιδιαίτερη διατροφή, καθώς σχεδόν τρέφονται αποκλειστικά από διάφορα μαλάκια, μύδια, σαλιγκάρια και φύκια, τα οποία αναζητούν στα βαθιά νερά, ή στις ακτές.
Τα είδη που τρέφονται με ψάρια, όπως Θαλασσοπρίστης, Χηνοπρίστης, Νανοπρίστης, έχουν οδοντωτά άκρα στο ράμφος, που τους βοηθούν να πιάνουν το θήραμά τους.
Κάποια άλλα είδη τρέφονται με ψάρια, περιστασιακά μικρά θηλαστικά, σπόρους, υδρόβια φυτά, μαλάκια και άλλα ασπόνδυλα. Η διατροφή διαφέρει ανάλογα με την εποχή και τον τόπο, (θάλασσα ή γλυκό νερό).
Πολλά είδη έχουν αναπτύξει εξειδικευμένους αδένες για τα άλατα, που τους επιτρέπουν τη διαβίωση στα αλμυρά ύδατα των θαλασσών.
Τα περισσότερα είδη ξεχειμωνιάζουν κοντά σε παράκτια ύδατα.
Στη φυλή Μεργκίνι ανήκουν 17 έως 20 είδη, που ζουν στο βόρειο ημισφαίριο, μόνο το είδος Mergus octosetaceus, ζει στο νότιο ημισφαίριο.

Τα παρακάτω γένη ανήκουν στη φυλή Μεργκίνι
Μελανίττα (Melanitta), Βουκεφάλα (Bucephala), Μέργος (Mergus), Μέργελος (Mergellus), Πολύστικτα (Polysticta), Λοφοδύτης (Lophodytes), (Clangula), (Histrionicus) και (Somateria)



Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Πάπιες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μεργκίνι

Back To Top