Κολιίδες - Ορνιθοπανίδα Κολιίδες

Κολιίδες

Κολιίδες (coliidae)
Οικογένεια πτηνών της τάξης των κολιιμόρφων (Coliiformes). Η οικογένεια περιλαμβάνει 6 είδη πουλιών ιθαγενή της Αφρικής χωρισμένα σε δύο γένη. Έχουν μήκος 30 έως 36 εκατοστά, μαζί με τη μακριά ουρά τους, η οποία είναι διπλάσια σε σχέση με το μήκος του σώματος (10 εκατοστά μήκος σώματος και επιπλέον 20 έως 24 εκατοστά η ουρά) και ζυγίζουν 45 έως 55 γραμμάρια. Στο κεφάλι τους υπάρχει μικρό λοφίο, το φτέρωμά τους είναι γκρίζο-καστανό, αραιό και τριχοειδές και οι φτερούγες τους, που φέρουν μακρύ, πρόσθετο στέλεχος, είναι γκρίζες. Το δυνατό μικρό ράμφος έχει ελαφριά κλίση πρός τα κάτω.

Συναντούνται αποκλειστικά στην Αφρική νότια της Σαχάρας. Προτιμούν εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση, σαβάνες, δάση, πάρκα και οπωρώνες μέσα σε πόλεις όπως στο Σουδάν, στη Σομαλία, την Αιθιοπία και στη Νιγηρία. Συνήθως σχηματίζουν μικρά σμήνη από είκοσι έως τριάντα πουλιά.
Colius striatus

Colius castanotus

Colius leucocephalus

Urocolius macrourus

Colius Colius

Urocolius indicus

Οι Κολιίδες χτίζουν καλαθόσχημες φωλιές στα δέντρα και στους θάμνους και γεννούν 2 έως 3 αβγά λευκά ή κρέμ διάστικτα με καφετί βούλες, τα οποία κλωσούν και οι δύο γονείς για 12 έως 15 ημέρες. Οι νεοσσοί εκκολάπτονται γυμνοί ή με αραιά πούπουλα και εγκαταλείπουν τη φωλιά 15-20 ημέρες μετά την εκκόλαψη.
Τρέφονται με καρπούς, άγρια φρούτα, σπόρους και μπουμπούκια.
Είναι κοινώς γνωστοί και ως πουλιά-ποντικοί· η ονομασία αυτή οφείλεται στην εμφάνισή τους, η οποία σε συνδυασμό με τη συνήθεια να πηδούν και να σκαρφαλώνουν από κλαδί σε κλαδί, με την ουρά τους να κρέμεται, θυμίζει τα τρωκτικά.

Οικογένεια: Κολιίδες (coliidae) Γένη και είδη
Οι Κολιίδες που κατατάσσονται στα γένη Colius (4 είδη) και Urocolius (2 είδη), διαφέρουν μεταξύ τους στον χρωματισμό και στο σχήμα του σώματος.
Γένος: Colius (4 είδη)
√ Speckled Mousebird (Colius striatus)
√ Red-backed Mousebird (Colius castanotus)
√ White-headed Mousebird (Colius leucocephalus)
√ White-backed Mousebird (Colius Colius)

Γένος: Urocolius (2 είδη)
√ Blue-naped Mousebird (Urocolius macrourus)
√ Red-faced Mousebird (Urocolius indicus)


Ετικέτες: Οικογένεια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κολιίδες

Back To Top