Φασοπερίστερο - Ορνιθοπανίδα Φασοπερίστερο

Φασοπερίστερο

Φασοπερίστερο ή κουτουπάνι, περιστερά η οινάδα (Columba oenas)
Κοινή ονομασία του κολυμβομόρφου πτηνού Columba oenas, γνωστού και ως φασοπερίστερο. Τα φασοπερίστερα έχουν φτέρωμα γκρίζου χρώματος, ενώ από μικρή απόσταση διακρίνεται μία πράσινη κηλίδα στον λαιμό, το ανοιχτό ροζ στήθος τους και κάποιες πολύ μικρές μαύρες ράβδοι στις φτερούγες τους. Απουσιάζει η λευκή περιοχή στον λαιμό και στο ουροπύγιο. Τα πόδια είναι κόκκινα, όπως και το ράμφος που διαθέτει κιτρινωπό άκρο και η ίριδα είναι μαύρη.
Συχνά, τα φασσοπερίστερα αναμιγνύονται με φάσσες, όταν αναζητούν την τροφή τους,
αλλά ξεχωρίζουν από το σημαντικά μικρότερο μέγεθος και την έλλειψη του μεγάλου επιτραχήλιου λευκού μπαλώματος, που διαθέτουν εκείνες. Επίσης οι πτέρυγες της φάσσας έχουν μεγάλες λευκές ζώνες στις άκρες τους.
Αναπαραγωγή
Η εποχή φωλιάσματος είναι τον Μάρτιο για πολλούς ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, αλλά σε κάποιες περιοχές μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο. Πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο ωοτοκίες, με πιθανή και τρίτη.
Τροφή
Τρέφεται με καρπούς και έντομα και γεννά όπως το αγριοπερίστερο δύο συνήθως αυγά κατά την άνοιξη.
Βιότοπος εμφάνιση
Τα φασοπερίστερα κατοικούν στις άκρες των δασών ή σε τόπους όπου υπάρχουν αραιά δέντρα και χτίζουν τις φωλιές τους σε κούφιους κορμούς ή σε σχισμές βράχων.
Ζουν σε θερμά κλίματα, όπου είναι και ενδημικά, ενώ όσα ζουν στις βόρειες χώρες αποδημούν τον χειμώνα για θερμότερες περιοχές.
Ο πληθυσμός του Φασσοπερίστερου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμάται στα 390.000 αναπαραγωγικά ζεύγη.
Τους μεγαλύτερους αναπαραγωγικούς πληθυσμούς διαθέτουν το Ηνωμένο Βασίλειο (με μεγάλη διαφορά), η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, ενώ λίγους πληθυσμούς σχετικά με το μέγεθός της, διαθέτει η Ρωσία.

Στην Ελλάδα, απαντά το υποείδος Columba oenas oenas.
Αναπαράγεται κυρίως στην οριζόντια ορεινή «ραχοκοκκαλιά» της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ η νοτιότερη γνωστή περιοχή αναπαραγωγής είναι η Χαράδρα του Βίκου.
Άλλες αναφορές για φώλιασμα αμφισβητούνται.
Φωλιάζει κυρίως στα δάση οξιάς, καθώς και σε άλλα φυλλοβόλα και μικτά δάση, σε υψόμετρα που, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, κινούνται ανάμεσα στα 500-1500 μ.
Εκτός αναπαραγωγικής εποχής είναι πιο κοινό και μπορεί να το δει κανείς στα πεδινά της βόρειας χώρας, κατά την διάρκεια του χειμώνα, σε αγρούς και κοντά σε υγροτόπους.
Επίσης, είναι διαβατικό από την Ελλάδα, αλλά λίγα είναι γνωστά για τις μεταναστευτικές του κινήσεις.
Ελάχιστα άτομα έχουν παρατηρηθεί από την Κρήτη, τα Ιόνια και τις Κυκλάδες, κυρίως στην αρχή του φθινοπώρου και της άνοιξης.
οἰνάς​ (oenas)
το κρασί, ο οίνος («ἢ ἀπὸ βάκχης ἢ ἀπὸ μυρτίνης ὁτὲ μυρτίδας οἰνάδι βάλλων», Νίκ.)
ως επίθ. αυτὸς που περιέχει κρασί, γεμάτος από κρασί («ὁ πρὶν ἀεὶ Βρομίου μεμεθυσμένος οἰνάδι πηγῇ... Σάτυρος», Α Πλ.)
(κατά τον Ησύχ.) «οἰνάδες ἀμπελώδεις τόποι»
εδώ αναφέρετε σαν είδος άγριου περιστεριού, περιστερά η οινάδα με φτέρωμα ερυθρωπό σαν τών ώριμων σταφυλιών.
Ετικέτες: Περιστερόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Φασοπερίστερο

Back To Top