Αλσόκομος - Ορνιθοπανίδα Αλσόκομος

Αλσόκομος

Αλσόκομος (Alsocomus puniceus ή Columba punicea)
Γένος περιστεριόμορφων πουλιών της οικογένειας των περιστεριδών.
Το μέγεθός τους είναι γύρω στα 30 εκατοστά, όσο δηλαδή και του περιστεριού, με μικρότερα πτερύγια και μακρύτερη ουρά όμως από το κοινό περιστέρι. Το μέτωπο, το στέμμα και το γόνατο είναι ασημένιο γκρίζο
Το φτέρωμα του Αλσόκομου είναι κατά κύριο λόγο χαλκό-καφέ έως μοβ-καφέ. Πρωτεύοντα ερετικά και η ουρά είναι μαύρα. Το ράμφος είναι μωβ στη βάση και ανοιχτό γκρι στην άκρη. Η ίριδα είναι πορτοκαλί και τα πόδια είναι κόκκινα.
Ενδιαίτημα
Συναντάται στην νοτιοανατολική Ασία, στις ανατολικές Ινδίες, στο Μπαγκλαντές, στη Βιρμανία, στην Ταϊλάνδη στα νότια του Θιβέτ, στο Λάος και στο Βιετνάμ. Είναι ένα σπάνιο είδος σε ολόκληρη την νοτιοανατολική Ασία.
Ζουν κοντά στα ποτάμια και τις λίμνες, σε περιοχές με αειθαλή, μαγκρόβια δάση και σε θαμνώδεις περιοχές.
Διατροφή
Πρόκειται για ένα κυρίως δεντρόβιο είδος, τρέφεται με φρούτα, και διάφορους σπόρους, αναζητεί την τροφή του στα δέντρα, περιστασιακά και στο έδαφος σε ορυζώνες.
Αναπαραγωγή
Το θηλυκό γεννάει συνήθως ένα αυγό. Σε εκτρεφόμενα πουλιά, παρατηρήθηκε περίοδος επώασης 17 ημερών και η ανεξαρτοποίηση των νεοσσών μετά από 22 ημέρες.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, αυτό το είδος ήταν ακόμα κοινό. Ο πληθυσμός του εκτιμάται σε 2.500 έως 10.000 άτομα και το είδος ταξινομείται από την IUCN ως απειλούμενο.
Ετικέτες: Περιστερόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αλσόκομος

Back To Top