Φάσσα - Ορνιθοπανίδα Φάσσα

Φάσσα

Περιστερά η λαυκόλαιμος ή πέλεια, Φάσσα (Columba Palumbus)
Περιστερόμορφο πουλί που το μήκος σώματος κυμαίνεται από 40-42 εκατοστά, το άνοιγμα φτερούγων από 75-80 εκατοστά, το βάρος αρσενικού του αρσενικού μεταξύ 462 – 568 γραμμαρίων και του θηλυκού 471 έως 566 γραμμάρια. Το πτέρωμα είναι γκρίζο σκούρο στη ράχη, πράσινο με μεταλλικές ανταύγειες στα πλευρά του λαιμού και ιώδες στο στήθος. Κύρια χαρακτηριστικά είναι η λευκή κηλίδα στα πλάγια του λαιμού και οι λευκές λωρίδες στο πάνω μέρος των φτερών που φαίνονται σαν λευκή λωρίδα στα πλάγια του σώματός της όταν κάθεται.
Το ράμφος είναι στη βάση του ροζ έως κόκκινο, πορτοκαλί προς κίτρινο στο άκρο του Οι ταρσοί και τα δάκτυλα έχουν χρώμα που κυμαίνεται από ανοικτό έως σκούρο κόκκινο, ενώ η ίριδα είναι φωτεινή κίτρινη.
Λέγεται και περιστερά των δασών γιατί ζει στα δέντρα απ’ όπου κατεβαίνει μόνο για αναζήτηση τροφής.
Κατηγορία: Περιστερόμορφα



Γεωγραφική εξάπλωση
Αναπαράγεται σε όλη την Ευρώπη και την ανατολική Ασία και βόρειοδυτική Αφρική. Διαχειμάζει στη νότια και δυτική Ευρώπη, βορειοδυτική Αφρική και νοτιοανατολική Ασία.

Ενδιαίτημα – Αναπαραγωγή
Είδος του οποίου οι πληθυσμοί που αναπαράγονται βόρεια και ανατολικά μεταναστεύουν νοτιότερα, ενώ οι πληθυσμοί που αναπαράγονται νότια και δυτικά είναι μόνιμοι. Αναπαράγεται σε μεγάλη ποικιλία ενδιαιτημάτων που συνήθως είναι δασύλια κοντά σε καλλιεργημένες εκτάσεις. Φωλιάζει σε δέντρα και υπερασπίζεται έντονα την περιοχή γύρω από την φωλιά της. Η φωλιά κατασκευάζεται και από τα δύο φύλα και είναι μια πρόχειρη «πλατφόρμα» από ξερά κλαδάκια. Γεννάει 1 – 2 φορές το χρόνο, 1 – 2 αβγά τη φορά , λευκού χρώματος, τα οποία επωάζονται και από τα δύο φύλα και εκκολάπτονται ταυτόχρονα. Οι νεοσσοί τρέφονται και φροντίζονται και από τα δύο φύλλα και είναι ικανοί να πετάξουν μετά από 20 – 35 ημέρες.
Το χειμώνα μετακινούνται κατά μεγάλα κοπάδια από περιοχή σε περιοχή αναζητώντας τροφή.

Τροφή
Τρέφονται κυρίως με σπόρους (σιτηρά, καλαμπόκι, βελανίδια κ.λπ) και με βλάστηση που αναζητούν τόσο στα δέντρα όσο και περπατώντας στο έδαφος. Οι νεοσσοί τρέφονται με ένα είδος ρευστού υγρού σαν γάλα που εκκρίνεται από τον πρόλοβο των ενηλίκων και το οποίο είναι ιδιαίτερα θρεπτικό.
Ετικέτες: Περιστερόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Φάσσα

Back To Top