Αγριοπερίστερο - Ορνιθοπανίδα Αγριοπερίστερο

Αγριοπερίστερο

Αγριοπερίστερο, περιστερά η πελιδνή (Columba livia)
Πτηνό της οικογένειας των περιστεριδών, της τάξης των περιστερομόρφων. Ζει στις παραμεσόγειες χώρες και στις χώρες της δυτικής Ασίας, έως την Ινδία.
Έχει μέγεθος 33 εκατοστά, το άνοιγμα των φτερούγων του είναι 63 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 330 γραμμάρια. Έχει μεταλλικά χρώματα στό λαιμό και διάφορα στο υπόλοιπο σώμα με επικράτηση του γκρίζου ή του λευκού στη ράχη. Ξεχωρίζει εύκολα απο τα άλλα περιστερόμορφα απο τις δύο πλατιές, μαύρες ραβδώσεις που υπάρχουν στις σταχτιές φτερούγες του. Το κεφάλι, ο λαιμός και το στήθος είναι σκούρα γκρίζα με χαρακτηριστικές πράσινες και βιολετί μεταλλικές ανταύγειες στην περιοχή γύρω από το λαιμό. Επιπρόσθετα στοιχεία που βοηθούν στην αναγνώρισή του, αποτελούν το λευκό ουροπύγιο και η λευκή κηλίδα στη βάση του άνω μέρους του ράμφους.
Βιότοπος εμφάνιση
Ζει όλο το χρόνο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, στην Κασπία Θάλασσα, στη Σκωτία, την Ιρλανδία, στα νησιά Shetland και Faroe.
Στην Ελλάδα είναι επιδημητικό είδος. Εμφανίζεται σε μικρούς σχετικά πληθυσμούς σε όλα τα οικοσυστήματα της χώρας μας. Ζει στις πεδιάδες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και κυρίως στα καλλιεργημένα χωράφια.
Αναπαραγωγή
Αναπαράγεται στη χώρα μας. Κατασκευάζει τη φωλιά του σε απόκρημνους βράχους αλλά και σε παλιά κτίσμτα. Γεννά 4 έως 5 φορές το χρόνο, από δύο αυγά κάθε φορά. Η επώαση διαρκεί 17 ημέρες. Οι νεοσσοί ανεξαρτητοποιούνται μετά από 4 εβδομάδες.

Τρέφεται με σπόρους και τρυφερούς βλαστούς. Περιστασιακά με σαλιγκάρια, έντομα και σκουλήκια.


Άλλα είδη συγγενή με το αγριοπερίστερο είναι το λευκόλαψο περιστέρι, η φάσσαφλαψ των αρχαίων. Στα μέρη μας έγινε γνωστό από τον 18o αι. και μετά. Το αγριοπερίστερο είναι ο πρόγονος όλων των κατοικίδιων περιστεριών.
Ετικέτες: Περιστερόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αγριοπερίστερο

Back To Top