Περιστέρι - Ορνιθοπανίδα Περιστέρι

Περιστέρι

Περιστέρι Columba
Κοινή ονομασία των περιστερόμορφων πτηνών της οικογένειας των περιστεριδών. Η οικογένεια περιλαμβάνει 42 γένη, στα οποία ανήκουν περίπου 308 είδη με παγκόσμια γεωγραφική εξάπλωση· απουσιάζουν μόνο από την Ανταρκτική και παρουσιάζουν μεγαλύτερη ποικιλία στην Ινδομαλαϊκή χερσόνησο και στην Αυστραλία.
Πρόκειται για πουλιά με σχετικά ογκώδες σώμα, μήκους 15-75 εκ., κοντό λαιμό και μικρό κεφάλι. Το ράμφος τους είναι κοντό και έχει μεμβρανώδη, μαλακή βάση, όπου ανοίγονται οι διαμήκεις σχισμές των ρουθουνιών. Οι μακριές πτέρυγες είναι προσαρμοσμένες πολύ καλά στην πτήση. Το φτέρωμά τους έχει συνήθως γκρίζες ή καστανές αποχρώσεις, αν και σε μερικά είδη μπορεί να είναι πιο πολύχρωμο με διακοσμητικά σχέδια και ιριδίζοντα φτερά.

Κατηγορία: Περιστερόμορφα



Τα Περιστέρια ζουν σχεδόν σε όλες τις μορφές των χερσαίων ενδιαιτημάτων, από τις έρημους και τα πυκνά δάση έως τις ρωγμές των βράχων ή και των τοίχων, σε αστικές περιοχές. Τρέφονται κυρίως με σπόρους που καταπίνουν χωρίς να ξεφλουδίσουν, γι’ αυτό και είναι αναγκασμένα να πίνουν άφθονο νερό· ορισμένα είδη τρέφονται με φρούτα.
Τα π. είναι μονογαμικά πτηνά. Το αρσενικό φτιάχνει τη φωλιά με κλαδάκια και χόρτο, ενώ το θηλυκό γεννά δύο αβγά, λευκού ή ελαφρώς κυανωπού χρώματος, τα οποία κλωσούν με τη σειρά και το αρσενικό και το θηλυκό για 11-30 ημέρες. Τα μικρά π. (κοινώς, πιτσούνια), τα οποία γεννιούνται τυφλά και χωρίς φτέρωμα, τρέφονται αρχικά με μια έκκριση σε μορφή κρέμας, το αποκαλούμενο «γάλα των περιστεριών», που παράγεται στον πρόλοβο των γονέων και ύστερα με σπόρους που τους έχουν μαλακώσει οι γονείς τους.

Τα Περιστέρια ζουν κατά πολυάριθμα σμήνη· αγαπούν τη φωλιά τους, με αποτέλεσμα ακόμα και τα άγρια είδη να ξαναγυρίζουν σε αυτή μετά την αποδημία. Προσαρμόζονται εύκολα στην αιχμαλωσία, όπως και στη ζωή της πόλης. Τρία είναι τα πιο διαδεδομένα είδη στη χώρα μας.
Περιστερίδες (columbidae). Οικογένεια πτηνών της τάξης των περιστερομόρφων. Η οικογένεια υποδιαιρείται σε 5 υποοικογένειες στις οποίες περιλαμβάνονται 42 γένη με 308 είδη, όλα γνωστά με την κοινή ονομασία περιστέρι
Περιστερά η πέλεια (Columba palumbus)
Το είδος περιστερά η πέλεια Columba palumbus, γνωστό με την κοινή ονομασία φάσα, έχει μήκος

πάνω από 40 εκ.· το φτέρωμά του είναι σκούρο γκρίζο στη ράχη, πράσινο με μεταλλικές ανταύγειες στα πλευρά του λαιμού και ιώδες στο στήθος. Η φάσα είναι διαδομένη σε όλη την Ευρώπη και διαχειμάζει στη βορειοανατολική Αφρική· ονομάζεται και π. των δασών γιατί ζει στα δέντρα, απ’ όπου κατεβαίνει μόνο για αναζήτηση τροφής.
Το π. αυτό, που το κυνηγούν για το εύγευστο κρέας του, είναι αρκετά κοινό στους κήπους και στα πάρκα πολλών πόλεων της νότιας Ευρώπης.
Φασσοπερίστερο, Περιστερά η οινάδα (Columba oenas)
Το είδος Columba oenas συναντάται σε σημαντικό τμήμα της Ευρώπης και της δυτικής Ασίας. Έχει γκριζογάλανο χρώμα στη ράχη, κόκκινο στη ζώνη του πρόλοβου και το χρώμα του σχιστόλιθου με μαύρες κηλίδες στις πτέρυγες.
Αγριοπερίστερο, Περιστερά η πελιδνή (Columba livia)
Το είδος Columba livia, γνωστό και με τις κοινές ονομασίες πετροπερίστερο και αγριοπερίστερο, είναι ευρύτατα διαδομένο στην Ευρώπη, στην παραμεσόγειο Αφρική και στην Ασία, όπου και φωλιάζει σε απρόσιτα μέρη, στις βραχώδεις ακτές και στα βουνά. Έχει μεταλλικά χρώματα στον λαιμό και ποικίλα χρώματα στο υπόλοιπο σώμα, με επικράτηση του γκρίζου ή του λευκού στη ράχη· οι φτερούγες του φέρουν δύο μαύρες λωρίδες.
Στο είδος αυτό ανήκει και η ημιεξημερωμένη μορφή περιστεριού που προσαρμόζεται και ζει στις πόλεις· από αυτό προέρχονται και οι πολυάριθμες φυλές των εξημερωμένων π. (ταχυδρομικά περιστέρια, ταωνίδες κλπ.).
Περιστέρι παπαγάλος (Treron waalia)
Ένα ιδιαίτερο είδος είναι το περιστέρι παπαγάλος Treron waalia της κεντρικής Αφρικής και της Αραβικής χερσονήσου, το οποίο ζει κατά κύριο λόγο στις συκομουριές, από τους καρπούς των οποίων τρέφεται. Το μήκος του είναι μόλις 30 εκ. και το φτέρωμά του έχει διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, κόκκινο, κίτρινο και μαύρο.
Το λευκό Περιστέρι αποτελεί για πολλές παραδόσεις το σύμβολο της αγάπης και της ειρήνης. Στη χριστιανική εικονογραφία το Περιστέρι αποτελεί το σύμβολο του Αγίου Πνεύματος.

Κατηγορία: Περιστερόμορφα
Περιστέρι (Columba)
Δεκοχτούρα (Septopelia decaocto)
Αγριοπερίστερο
Τρυγονι (Streptopelia Turtur)
Φάσσα (Columba Palumbus)
Πτεροκλίδες (Pteroclidae)
Ετικέτες: Περιστερόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Περιστέρι

Back To Top