Φαέθων - Ορνιθοπανίδα Φαέθων

Φαέθων

Φαέθων (Phaethon)
Γένος πελεκανόμορφων πτηνών της οικογένειας των φαεθοντιδών (Phaethontidae). Περιλαμβάνει τρία είδη θαλάσσιων πουλιών, τα οποία συναντώνται στις τροπικές θάλασσες όλου του κόσμου.
Πρόκειται για πουλιά μεσαίου μεγέθους, με μήκος 70-105 εκ. και άνοιγμα φτερούγων 90-120 εκ. Το φτέρωμά τους είναι λευκό με ρόδινες αποχρώσεις και μελανά στίγματα στις φτερούγες και στο κεφάλι.
Σημαντικό διακριτικό γνώρισμα των πουλιών αυτών αποτελούν τα κεντρικά φτερά της
ουράς τους, τα οποία είναι λεπτά και πολύ μακριά, αυτά τα φτερά είναι λευκά σε δύο από τα τρία είδη και έντονα κόκκινα στο είδος Phaethon rubricauda.
Φέρουν ισχυρό ράμφος με πριονωτά άκρα και έντονο κόκκινο ή κίτρινο χρώμα. Τα πόδια τους είναι κοντά με τέσσερα δάχτυλα, ενωμένα με νηκτική μεμβράνη και βρίσκονται στο πίσω μέρος του σώματος, με αποτέλεσμα το βάδισμα στην ξηρά να είναι πολύ δύσκολο, σέρνουν την κοιλιά πάνω στο έδαφος και μπορούν να καλύψουν μόνο μικρές αποστάσεις.
Τα δυο φύλα είναι παρόμοια μεταξύ τους, αν και τα φτερά της ουράς μπορεί να είναι μακρύτερα στα αρσενικά.
Οι μακριές φτερούγες εξασφαλίζουν στους φαέθοντες ελαφρό και σταθερό πέταγμα. Αντίθετα, στην ξηρά βαδίζουν αδέξια και με δυσκολία και δεν είναι ιδιαίτερα ικανοί κολυμβητές.
Τροφή
Τρέφονται κυρίως με ψάρια (χελιδονόψαρα), καθώς και με καλαμάρια και διάφορα καρκινοειδή. Έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν τη λεία τους από ψηλά, κατά τη διάρκεια της πτήσης, και να ορμούν στο νερό για να τη συλλάβουν.
Περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στον αέρα. Συχνά βρίσκονται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά από την ακτή. Μόνο για αναπαραγωγή, έρχονται στην ξηρά και, μόνο σε απομακρυσμένα νησιά ή απροσπέλαστες ακτές.
Αναπαραγωγή
Οι φαέθοντες είναι μονογαμικά πουλιά και μπορεί να παραμείνουν σε ζευγάρια για πολλά χρόνια.
Φωλιάζουν σε βράχους, σε σπηλιές ή στο έδαφος, όπου τα θηλυκά γεννούν μόνο ένα αβγό το οποίο επωάζουν και τα δυο φύλλα, για 42-45 μέρες. Οι νεοσσοί καλύπτονται από πυκνό, λευκό ή γκριζωπό χνούδι.

Τα τρία είδη του γένους είναι τα:
✔Phaethon aethereus, το οποίο συναντάται στις τροπικές περιοχές του Ατλαντικού, στον ανατολικό Ειρηνικό και στον Ινδικό ωκεανό,
✔Phaethon rubricaudata, το οποίο συναντάται στον Ινδικό και στον Ειρηνικό ωκεανό, και
✔Phaethon lepturus, με εξάπλωση σε όλες τις τροπικές θάλασσες εκτός από τον ανατολικό Ειρηνικό.
Φαέθων
Αρχικά απλό επίθετο του θεού Ήλιου, αργότερα ουσιαστικό και όνομα προσώπου της ελληνικής μυθολογίας. Κατά τον Ησίοδο, ήταν γιος της Αυγής και του Κέφαλου, ενός θνητού.
Η Αφροδίτη τον απήγαγε και τον έκανε νυχτοφύλακα του ουράνιου ναού της. Άλλη παραλλαγή τον ήθελε γιο του Ήλιου και της Ωκεανίδας Κλυμένης.
Ο Φαέθων, αν και άπειρος, θέλησε να οδηγήσει το ηλιακό άρμα του πατέρα του, αλλά πλησίασε πάρα πολύ τη Γη και ο Ζευς τον κεραυνοβόλησε, γιατί κινδύνευε να την κάψει και να εξαφανίσει την ανθρωπότητα.
Ο Φαέθων έπεσε τότε στον ποταμό Ηριδανό.
Ο μύθος αναφέρει και τη θλιβερή τύχη των αδελφών του, των Ηλιάδων, οι οποίες πρώτα βοήθησαν τον Φαέθοντα να κλέψει το άρμα του πατέρα τους και μετά τον έκλαιγαν.
Από τη λύπη τους μεταμορφώθηκαν σε κλαίουσες ιτιές και τα δάκρυά τους σε κεχριμπάρι.
Ετικέτες: Θαλλασοπούλια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Φαέθων

Back To Top