Πελεκανίδες - Ορνιθοπανίδα Πελεκανίδες

Πελεκανίδες

Οικογένεια Πελεκανίδες (Pelecanidae)
Ονομασία τών υδρόβιων πελεκανόμορφων πουλιών τα οποία, σύμφωνα με τη σύγχρονη ταξινόμηση ανήκουν στην οικογένεια pelicanidae, είναι από τα πιο μεγαλόσωμα πουλιά, έχουν αδέξιο βάδισμα και χαρακτηρίζονται από ένα διασταλτό φαρυγγικό σάκο στο κάτω μέρος τού ράμφους μέσα στον οποίο αποθηκεύουν τη λεία τους.
Η λέξη πελεκάνος, προέρχεται από την ελληνική λέξη πελεκυς «τσεκούρι», ονομάστηκε έτσι λόγω τού μεγάλου ράμφους του, που κόβει σαν πέλεκυς.
Είναι ένα μεγάλο υδρόβιο πουλί με τη χαρακτηριστική μεγάλη θήκη στο λαιμό.
Oι Πελεκάνοι είναι απο τα μεγαλύτερα υδρόβια πουλιά του πλανήτη. Tο άνοιγμα των φτερών τους ξεπερνά τα 3 μέτρα. Ξεχωρίζουν εύκολα απο το μεγάλο μέγεθος, το άσπρο χρώμα και το χαρακτηριστικό μακρύ κιτρινωπό ράμφος με τον δερμάτινο σάκο στην κάτω πλευρά.
H Eλλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Eυρωπαϊκή Eνωση που υπάρχουν πελεκάνοι: οι αργυροπελεκάνοι (Pelecanus crispus) και οι ροδοπελεκάνοι (Pelecanus onocrotalus).
Mπορούμε να ξεχωρίσυμε τα δύο είδη κυρίως όταν πετάνε, μια και το κάτω μέρος της φτερούγας των ροδοπελεκάνων, τα πτητικά φτερά, είναι μαύρο, ενώ στους αργυρπελεκάνους είναι γκριζωπό. Γενικά τα δύο είδη μοιάζουν στην εμφάνιση και στις συνήθειες.

Χωρίζονται σε οκτώ είδη, με κατανομή σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική, συνήθως σε περιοχές με θερμό κλίμα. Το μικρότερο είδος είναι ο καφέ πελεκάνος (Pelecanus occidentalis) ενώ το μεγαλύτερο είναι ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus), με βάρος έως 15 κιλά και μήκος 183 εκατοστά και μέγιστο άνοιγμα φτερών 3 μέτρα. Κοινό γνώρισμα όλων των ειδών πελεκάνων είναι το μεγάλο ράμφος και ο θύλακας που διαστέλλεται.
Πελεκανόμορφα (pelecaniformes)
Τάξη πτηνών, που χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι τα δάκτυλά τους είναι ενωμένα με νηκτική μεμβράνη, τεντωμένη όχι μόνο ανάμεσα στα 3 μπροστινά δάκτυλα, αλλά και ανάμεσα στο δεύτερο δάκτυλο και τον αντίχειρα, που είναι γυρισμένος προς τα πίσω. Τα πουλιά αυτά βαδίζουν δύσκολα. Έχουν μακρύ και δυνατό ράμφος και πυκνό φτέρωμα. Τα περισσότερα ζουν στις ακροθαλασσιές ενώ άλλα μόνο στις μεγάλες λίμνες και στις όχθες των ποταμών. Η τάξη αυτή αριθμεί περίπου 59 είδη με παγκόσμια εξάπλωση, τα οποία κατανέμονται σε 6 οικογένειες:
Οι κυριότερες οικογένειες πελεκανόμορφων είναι οι
1. πελεκανίδες (pelecanidae),
2. φαεθοντίδες (phaethontidae),
3. φαλακροκορακίδες (phalacrocoracidae),
4. φρεγατίδες (fregatidae),
5. ανχινγκίδες (anchingidae) και
6. σουλίδες (sulidae).
Οι πελεκάνοι μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες:
1.- (τα άτομα με ως επί το πλείστον λευκό φτέρωμα των ενηλίκων) Pelecanus conspicillatus, Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus), Ροδοπελεκάνος (Pelecanus onocrotalus), και Pelecanus erythrorhynchos,
2.- καθώς και σε εκείνους με γκρι ή καφέ φτέρωμα, που φωλιάζουν σε δένδρα: Pelecanus rufescens, Pelecanus philippensis, Pelecanus occidentalis και Pelecanus thagus που φωλιάζει σε βράχια στη θάλασσα, (ο Pelecanus thagus κατατάσεται από πολλούς ορνιθολόγους σαν υποείδος του Pelecanus occidentalis).
Ο πελεκάνος ο δυτικός, ή καστανός (Pelecanus occidentalis), κοινός κυρίως στις νοτιοανατολικές περιοχές των ΗΠA και στα αρχιπελάγη των Αντιλλών και των Μπαχάμας: το υποείδος της καλιφόρνιας είναι διαδεδομένο στις δυτικές ζώνες της Βόρειας Αμερικής και των νησιών Γκαλαπάγκος.
Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια

Ροδοπελεκάνος, Great White Pelican (Pelecanus onocrotalus)
Ο Ροδοπελεκάνος είναι μεταναστευτικό πουλί, σπάνιος στη δυτική Ελλάδα, μια αποικία υπάρχει μόνο στη Μικρή Πρέσπα. Αναπαράγεται σε ρηχές λίμνες...


Αργυροπελεκάνος, Dalmatian Pelican (Pelecanus crispus)
Ο αργυροπελεκάνος είναι το σπανιότερο από τα επτά είδη πελεκάνων που υπάρχουν στον κόσμο και το δεύτερο σε μέγεθος είδος πουλιού στον πλανήτη (ύψος 1,20μ, άνοιγμα φτερών...


American White Pelican (Pelecanus erythrorhynchos)


Brown Pelican (Pelecanus occidentalis)


Peruvian Pelican (Pelecanus thagus)


Pink-backed Pelican (Pelecanus rufescens)


Spot-billed Pelican (Pelecanus philippensis)


Australian Pelican (Pelecanus conspicillatus)

Ετικέτες: Οικογένεια, Παρυδάτια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Πελεκανίδες

Back To Top